Земетресението в Турция и Сирия

• 46 298
  • 727
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Според вчерашни данни, 23 милиона души са засегнати пряко от редицата земетресения на огромна площ в две държави. Каквато и местна организация да има, това е непредставимо число хора, двадесет и три милиона!

# 136
И тук ли ще се политизира нещастието на хората? Гледам във фейса нов тренд се заформя, да се помага на Сирия, а  за Турция се колебаели.  Хората не спират за ме изумяват, още повече, че някои лично съм ги чела да роптаят срещу сирийските бежанци..

# 137
Откъде е информацията, че ЕС няма да изпрати помощи? Още вчера в медиите се появиха призиви от немския външен министър към Русия да окаже натиск на режима на Асад да допусне помощ. Снощи имаше информация, че сирийският външен министър е призовал Европа да помогне. В Турция още в първите часове след заметресението беше задействана най-висока степен на тревога, която освен всичко останало, означава и автоматично изпращане на искане за помощ.

Как се изпраща официална помощ, по начина, по който това се случва в Турция, ако местните власти не са поискали и не са допуснали такава? Проблемът е много дълбок и сериозен - диктаторски режим, бунтовници от какви ли не фракции, война, санкции, разрушена инфраструктура, бедстващи хора. Нали не мислите, че всички тези проблеми могат да бъдат решени за една нощ, колкото и да ни се иска? И докато в интернет валят еднотипни въпроси "Защо никой не помага на Сирия?" и разни кръгове използват ситуацията си, за да прокарват настроения против ЕС и САЩ, други работят и действат. До вчера имаше грозни приказки по адрес на сирийските бежанци, днес сме безкрайно загрижени за бедставащите там. Това дали не е лицемерие, точно като онова, в което мнозина обвиняват Запада в момента?

# 138
  • София
Тази норвежка организация събира помощи конкретно за Сирия и може да им се дарят пари – https://www.nrc.no/

# 139
Пейков също организира помощ за Сирия, питащите защо за там няма биха могли да се включат. Копирам от профила му:

И една много добра новина: благодарение на чудесната Maria Cheresheva успях да се свържа с изключително надежден сирийски партньор (неин отдавнашен познат, притежава верига от болници, живее в САЩ и работи с фондация на терен в северна Сирия, https://multifaithalliance.org.)
Чух се с него и обсъдихме ситуацията и нуждите в най-засегнатите райони (хванах го на път от Сирия за Ню Йорк през Истанбул и България; българският му е превъзходен!).
Разказа ми, че най-тежко ударени са градовете в Северна Сирия, които са управлявани от противниците на Асад; до много от местата спасителни екипи все още не са достигнали (чуждестранни на този етап не се допускат, там действат само местни сили, добили сериозен опит в спасяването на хора по време на продължаващите няколко години сражения).
Най-непосредствените им нужди са сведени до три основни неща:
■ Топли дрехи (за разлика от Турция, която от днес спря да приема стари дрехи, в Сирия няма такова ограничение);
■ Спални чували, одеала, палатки;
■ Храна: варива (ориз, боб, леща, нахут), захар, консерви (без свинско и риба тон).
Вече плануваме закупуването на солидни количества от посочените неща (поне един тир) и изпращането им по проверен коридор през Турция до Сирия преди края на седмицата. (Фондацията на нашия партньор, която ще разпредели полученото, работи максимално прозрачно, с отчети, видеа и фотографии.)

# 140
Daher Farid Daher - Lammoth (сириец, живеещ в Бълагрия), цитирам:

Първо, искам да благодаря на всички добри хорица, които ми писаха и изявиха желание да помогнат. Знам ситуацията в България каква е: след пандемия, финансова криза и наводненията по българските села и въпреки всички тези неприятности, българите искат да помогнат дори на забравени от останалите европейски медии сирийци. Това показва, че тук хората имат големи сърца, все още мразят несправедливостта и съчувстват на по-слабите.

Свързах се със сирийското посолство като ги попитах какви са опциите. С пари не може да се помогне, заради санкциите. Сирийското посолство в Аржентина например, се е опитало да отвори сметка, но веднага е била блокирана. Много сирийци в чужбина също са с подобен проблем и не могат да изпратят пари в Сирия на своите роднини заради санкциите. Основателят на Syrianna Analysis, Кеворк Алмасиян, се опита да набере средства чрез GoFundMe, но акаунтът бе затворен.

Имайте предвид, че повечето активни сметки, които видях да циркулират, са за бунтовническите райони в Сирия, които де факто са окупирани и управлявани от Турция. Не спирам никого да помага, просто искам да разасня ситуацията за хората. Всички в района имат нужда  от помощ. Просто повечето сирийци се третират като прокажени. Това са сирийците в териториите, които живеят при Асад и са над 75% от населението в Сирия.

В момента единственото, което намерих, е възможността да се даряват материални помощи, които могат да се пратят до Сирийското посолство в София, което се намира бул. Симеоновско шосе 13А.

Хората там ще ги складират и при първа възможност ще ги пратят в Сирия. Под материални помощи имам предвид зимни дрехи, одеяла, стари палатки, завивки, обувки, консерви, бисквити, ако е възможно лекарства, медикаменти. Ще си позволя да прикача списъците с медикаменти и материали, които са пратени на сирийската диаспора по света, който каквото може да помогне.

Радвам се също, че много хора от различен различен бекграунд ми писаха, включително и хора от еврейски, турски и английски произход. Ние, малките хора, не се различаваме, искаме малките неща и сме навсякъде готови да си помагаме, просто "големите" ни строят стени, санкции и окопи.

Скрит текст:

# 141
Гледам във фейса нов тренд се заформя, да се помага на Сирия, а за Турция се колебаели.
В крайна сметка всяка помощ е абсолютно доброволна. Може би е добре хората да прочетат за кой регион на Сирия става дума, за да не "плачат" после, че са били уж измамени. Моите впечатления са, че Турция се организира бързо и диаспората им в чужбина е задружна. Сирийците навън са предимно бежанци, какво да пратят хората.

# 142
  • София
Днес Сирия е поискала помощ от ЕС -- https://dariknews.bg/novini/sviat/siriia-poiska-ot-es-sydejstvie … -zashtita-2338520

# 143
Тъй като вече постъпи доста информация за начините на подпомагане на Сирия, което е хубаво, но и малко объркващо, да обобщя и да питам дали съм разбрала правилно.
Значи... няколко потребителки бяха публикували сметки и за Сирия, но доколкото разбирам, там не е сигурно дали средствата ще отидат по предназначение. Затова за предпочитане е да се пращат материални помощи в пунктовете на Манол Пейков в Пловдив и на сирийското посолство в София.
Сирийското посолство в София: бул. "Симеоновско шосе" №13А.
Манол Пейков в Пловдив (собственик и управител на Издателска къща "Жанет"): офиса на издателство Жанет - ИК "Жанет 45", бул. "Ал. Стамболийски" №9.

Моля, ако има някаква неточност в поста ми, ме поправете! Има ли и други пунктове? Аз тъкмо се бях засилила да превеждам пари по сметката за Сирия, но май ще купя материали и ще ги занеса в "Жанет".

# 144
  • София
Помощ за Сирия се организира и изпраща. Тези, които са наложили санкции ще участват с провизии, не с пари, но ще участват.

Binance ще изпраща на юзърите си в региона по 100 долара в портфейлите с цел подпомагане.

В момента има нужда от питейна вода, хигиенни материали и хранителни продукти готови за консумация. Водоизточниците са компрометирани и опасни.

Огромно бедствие, наистина :/

# 145
  • София
Предполагам, че сега, след като Сирия официално е поискала помощ от ЕС, ще има повече и по-лесни начини за подпомагане.

# 146
Аз призовавам поне тук да не се политизират нещата, а всеки, който има възможност и желание, да помогне с каквото може.

Само да добавя, че Шарли Ебдо е един гнусен парцал, който не за първи път се подиграва с подобна трагедия. Това не е никаква горчива ирония или черен хумор, а нечовешко поведение.

# 147
Аз лично бих се въздържала да превеждам пари директно по сметки в която и да е от двете пострадали държави. Надявам се, че след като Сирия е задействала европейския механизъм, изпращането на помощ значително ще се улесни.

# 148
  • София
Прекалено много се увеличават жертвите Confused И прекалено бързо.

# 149
Бедствието е кошмарно! За повече от половин век съзнателен живот не помня природен катаклизъм, който да засяга толкова много хора на такава огромна площ.
Дори и в добре организираната Турция не стигат спасители и хуманитарна помощ, а цял свят помага.
За Сирия е още по-страшно. Да бунтовниците на север евентуално може да стигне хуманитарна помощ през Турция, ако има незасегнати пътища (имаше репортаж сутринта, че много от тях са повредени).
Останалата част на Сирия е още по-проблемна. Затворено въздушно пространство, май трябва със самолет до Ливан и после тирове. А има ли в Ливан достатъчно свободни тирове?
А земята продължава да се тресе непрестанно, има и трусове над 5.
Пълен кошмар 😭.

Общи условия

Активация на акаунт