Земетресението в Турция и Сирия

• 46 363
  • 727
  •   1
Отговори
# 150
Земята продължава да се тресе там? Какво се случва.... снощи е имало земетресение около 3 по Рихтер в Пловдивско.

# 151
Да, бързо расте броят на жертвите, за съжаление. Вече над 11 000 - 8574 души в Турция и над 2500 в Сирия.
По информация на турския посланик в България, в Турция срутените сгради са над 6000. Кой знае колко още са силно компроментирани.

Междувременно, турските власти са разрешили отварянето на още един контролно-пропускателен пукт към Сирия и достъп ще има от общо три пункта.

Да, продължава да има земетресения в района
https://www.emsc-csem.org/Earthquake/

# 152
Какво се случва ли? Огромен разлом, който е спал няколко века и сега се прояви. Много по-добре е да има често по-слаби земетресения, за да се освобождава натрупаната енергия.
У нас често има такива слаби трусове, които обикновено не се усещат.
А ето картинка. Стандартен за Индонезия еднократен трус, всичко останало е в Турция.

Имам гадното предчувствие, че жертвите ще са много повече от откритите до сега 😭. Много от сградите са се сринали още при първия трус през нощта, без хората в тях да имат какъвто и да е шанс за спасение.

# 153
Мисля си каква ужасна смърт е хиляди тонове бетон да те затрупат.

# 154
Цяла година можело да има остатъчни трусове, ужас просто.

# 155
Искам да пратя един спален чувал, но искам да го изпера преди това. Някой сушил ли е в сушилня такъв чувал? Ако не успея да ги пратя нещата днес, дали ще може утре?

# 156
  • София
Това е споделила преди малко братовчедка ми във ФБ, както бях писала- живее в Газиантеп.

Последна редакция: ср, 08 фев 2023, 16:00 от sea.sea

# 157
  • София
Да, топли завивки, спални чували, фенери, челници и отоплителни уреди.
Вчера Ердоган каза, в Анталия хотелиери са отворили и са предоставили 50 хил легла.
С позната си писах днес, че са почнали извозване на деца и жени, местните ги чакали и помагали в настаняване и раздаване на провизии според нуждите.

# 158
Искам да пратя един спален чувал, но искам да го изпера преди това. Някой сушил ли е в сушилня такъв чувал? Ако не успея да ги пратя нещата днес, дали ще може утре?
Разбира се, че ще може и утре. Помощи ще се събират още дълго време.
Не съм сушила спален чувал, но не мисля, че ще има проблем, особено ако имате топки, които се слагат в сушилнята, за да "разтупват" материята. Ако прецените пък, не рискувайте, пратете го, когато си изсъхне по нормалния начин.

# 159
Здравейте, ужасно е случващото се в Турция!
Сърцето ми се свива, като гледам страданието на хората, мъката по загубата на близките им …, ужаса в очите на децата.
Направих дарение в БЧК. В Метро има възглавници -  2 бр за 10 лв.,има ги в каталога. Купих и доста одеяла от Юск, там цените започват от 10-15-20 лв,  дрехи и др. Но знам, че това е капка в океана. Искам да ви споделя, че преди малко разбрах че в клубовете на ДПС събират всички необходими вещи, както БЧК, но няма изискването да са нови и с етикет. Нужно е да са в добър вид и годни за употреба. Трогна ме статия за баби в Казанлъшко, които изпращат одеяла и посуда останала от чийзовете им.

# 160
Някой сушил ли е в сушилня такъв чувал?
Нашите вкъщи не може в сушилня, защото шевовете са пластифицирани. Иначе този вид дарения ще са необходими и по-късно, горките хора са известно време най-вероятно бездомни.

# 161
  • Бургас
Здравейте, включвам се с информация за това къде в Бургас може да помогнете за пострадалите от земетресението в Турция и Сирия.
Цитирам от ФБ страницата на Димитър Николов
" 🇧🇬 Да помогнем!
Туристическият информационен център на Община Бургас (срещу Часовника) от утре (сряда) ще приема дарения за пострадалите от земетресението в Турция и Сирия!
Пунктът ще е отворен от 9 до 18 ч., включително- събота и неделя!
! Всеки, който желае може да дари зимни дрехи, одеала, спални чували, палатки, памперси, пелени, бебешки и пакетирани храни, хигиенни материали, ботуши.
! Дрехите и ботушите трябва да са нови от хигиенни съображения!
Ще ви информирам за необходимостта от допълнителни дарения извън описаните. Предварително благодаря на всички отзовали се!"
Също и
"За да улесним хората с автомобили, отворихме и втори пункт за дарения за пострадалите от земетресението в Турция и Сирия в плувен комплекс “Парк Арена ОЗК Бургас” Park Arena OZK в комплекс “Славейков”, където има голям паркинг.
Работното време е 7-21 ч., без почивен ден."

# 162
Баща който държи ръката на дъщеря си до последния и миг, дори и ръката и вече да е студена.. Sad Sad Sad

https://www.facebook.com/photo/?fbid=719315079639039&set=a.572573764313172

# 163
Земята продължава да се тресе там? Какво се случва.... снощи е имало земетресение около 3 по Рихтер в Пловдивско.
Моля, нека не търсим там това, което го няма!
Земетресенията на наша територия нямат нищо общо с тези две големи в Турция.
На наша територия доста често стават такива слаби земетресения и интересно защо досега никой не им е обръщал внимание. Едва ли много хора знаят, че едно от най-мощните земетресения в Европа е станало на наша територия в района на Кресна на 4 април 1904 година с магнитуд, оценен по макросеизмични данни, над 8. Афтършоковете са продължили години.
Така че нищо ненормално в природата не става  в момента.

# 164
  • Бургас
Аз мисля утре да занеса пакетирани храни в едн от пунктовете в Бургас. Но,какво е подходящо, според вас ? Ако занеса ориз и леща как ще ги приготвят? Може би солети, обикновени бисквити?

Общи условия

Активация на акаунт