Земетресението в Турция и Сирия

• 46 113
  • 727
  •   1
Отговори
# 435
Днес казаха, че първото нещо, което попитала 70-годишна жена извадена изпод руините било: “Има ли все още свят?“ Какво са преживели и преживяват тези хора... само те са ми в главата откакто се случи този ужас. Disappointed
Знам, че времето им изтича, но все още не трябва да се отказват да търсят живи. Дори по 5-6 човека на ден да се вадят, има смисъл.
Тези очи ме преследват откакто ги видях. И всеки път като ги видя, плача. И като си помисля колко такива очички са се затворили завинаги. Cry

# 436
Благодаря за отговора, но аз питам за конкретни имена на канали, защото искам да гледам.

# 437
Това бебенце много ме трогна вчера като го качих - бебето чудо. Но плаках и очите ми се пълнят пак заради оня  баща, който смирен и без грам емоция държи ръчичката на мъртвата си дъщеря.
Това е такава безпределна болка, че се питам как намират време още да спрягат там политически различия, религии, низки крадливи страсти.

Никога няма да утихнат конфликтите по тези земи. Както и между Израел и арабските страни.
Следя и еврейски страници и вчера попадам на снимка на скоро убит евреин - млад, с традиционната за религията шапка и тези бакенбарди къдели. Убит тези дни.
Коментарите под снимката са единствено от сорта зъб за зъб, око за око. Няма как да има край там.

# 438
Благодаря за отговора, но аз питам за конкретни имена на канали, защото искам да гледам.

# 439
ХАТАЙ, ТУРЦИЯ - 08 ФЕВРУАРИ: Спасители носят 8-годишния оцелял Йигит, изваден изпод срутената сграда 52 часа след земетресение. Снимката е на Бурак Кара.  

ХАТАЙ, ТУРЦИЯ - 08 ФЕВРУАРИ: Спасителите обгрижват Ахмет Финдик, 11-годишен оцелял 60 часа под срутена сграда след земетресението на 8 февруари 2023 г. в Хатай, Турция. Снимката отново е на Бурак Кара.

# 440
Това бебенце много ме трогна вчера като го качих - бебето чудо. Но плаках и очите ми се пълнят пак заради оня  баща, който смирен и без грам емоция държи ръчичката на мъртвата си дъщеря.
Това е такава безпределна болка, че се питам как намират време още да спрягат там политически различия, религии, низки крадливи страсти.
Абсолютно. За.мен ако има снимка, която трябва да отрази цялата трагедия и мъка от това земетресение, това е точно снимката на бащата държащ ръчичката на загиналата си дъщеричка. Имаше и още една - загинали майка и бебе, намерени гушнати под отломките. Broken Heart

# 441
# 442
  • Буркина Фасо
152 часа - току що едно дете в добро състояние извадиха.
Някъде гледате да предават на живо ли? Ако да, къде?
предимно CNN-Турция, Kanal D , но и по други турски телевизии почти денонощно излъчват от местата.

155 час - ослушват се за гласове под развалините. вероятно ще извадят жив. събраха се спасители, има носилка.

# 443
# 444
  • София
Ако за някого представлява интерес :
Скрит текст:
Много помощи са събрани в  сирийското посолство Simple Smile, непрекъснато прииждат хора, дано стигнат наистина по предназначение. Мобилизирани са много млади момчета  в двора и вътре - помагат с носенето, нареждането и с разпределянето на кашоните/пликовете.  За  сухи и консервирани храни не искаха никакъв документ,  за лекарства обаче поискаха  на хората до нас касова бележка. Бяхме надписали кашоните като съдържание, но без да сме ги затворили/залепили, понеже предполагах, че може да проверяват. Не проверяват, просто питат кое какво е. Доста коли, бусове, таксита спираха на аварийки отпред , но принципно става бързо, та не е проблем това - организацията им е добра, при по-тежки неща  за носене даже отварят портала. За желаещите да дарят и парична сума  -  обръща се човек към някого от мъжете долу, съпровождат  желаещия лично до кабинет на горен етаж,  срещу лична карта се издава разписка за дарената сума.

# 445
  • Буркина Фасо
Много помощи са събрани в  сирийското посолство Simple Smile, непрекъснато прииждат хора, дано стигнат наистина по предназначение. Мобилизирани са много млади момчета  в двора и вътре - помагат с носенето, нареждането и с разпределянето на кашоните/пликовете.  За  сухи и консервирани храни не искаха никакъв документ,  за лекарства обаче поискаха  на хората до нас касова бележка. Бяхме надписали кашоните като съдържание, но без да сме ги затворили/залепили, понеже предполагах, че може да проверяват. Не проверяват, просто питат кое какво е. Доста коли, бусове, таксита спираха на аварийки отпред , но принципно става бързо, та не е проблем това - организацията им е добра, при по-тежки неща  за носене даже отварят портала. За желаещите да дарят и парична сума  -  обръща се човек към някого от мъжете долу, съпровождат  желаещия лично до кабинет на горен етаж,  срещу лична карта се издава разписка за дарената сума.
слушах да казват някъде, че парите на този етап не вършат работа. там банките не работят, а и няма какво да се купи.  топли дрехи и завивки, храна за директна консумация, вода - това им е най-необходимо.

# 446
Една интересна статия от 2020 г.
https://www.segabg.com/node/123269

Дано дарителите с по-големи възможности доставят и сладки неща - шоколади, вафли. Това също е необходимо в такива случаи и в това време на годината.

# 447
  • София
..........
слушах да казват някъде, че парите на този етап не вършат работа. там банките не работят, а и няма какво да се купи.  топли дрехи и завивки, храна за директна консумация, вода - това им е най-необходимо.

Ми определено приемаха и пари, значи е намерен начин да бъдат оползотворени. Simple Smile
Отделно сега дъщеря ми ми каза за друга инициатива,  стори ми се смислено и бързо, тя е действaла вече  два-три пъти така през последните ден-два, но от Германия. Не съм сигурна дали приложението getir  работи обаче в БГ. Поръчваш през него хранителни стоки, вода и ги доставят там ( в Турция) на място.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.getir&hl=en&gl=US&pli=1

# 448
Събрахме с приятелки около десетина чувала топли дрехи и няколко  плика с пакетирана храна. Само да спомена, че адреса на Андрей Ляпчев 261а,  не е активен. Но в Младост 4 кипи много работа. Бързо стана всичко.

# 449
Разломът, образувал се в резултат на труса, е с дълбочина около 40 метра, дължина 300 метра и широчина близо 50 метра, съобщи TRT Haber. Площта му е повече от 100 декара.

https://www.youtube.com/watch?v=V08ZJ_cj_a0&t=143s

Общи условия

Активация на акаунт