Земетресението в Турция и Сирия

• 46 032
  • 727
  •   1
Отговори
# 600
Според едни хора, които се занимават със строителство, в България все пак по-добре се строяло от Турция, важно било това, че има подземни гаражи. Тоест основите са по-надълбоко, и го няма този вариант като някои случаи в Турция, сгради килнати настрани с изкъртена основа, като пънче на гъба .

# 601
  • Стара Загора
Не съм чела какво препоръчва МВР да има в 1 раница, но ако започна да събирам, то ще ми трябва куфар. То ще са лекарства, малко храна и вода, малко дрехи за всички, пари, маски, еднократни чаши/чинии и др. консумативи. Лични документи няма как да са там, защото на всеки са нужни в ежедневието. И се чудя ако го направя, то къде трябва да стои този куфар, за да е на лесно и достъпно място.

# 602
  • Mediterraneo
Дълги години БЧК настояват за обучения за реакция при бедствия и аварии в училищата и още не могат да пробият на национално ниво. Би било полезно.
В един от обучителните центрове на БЧК има симулатор на земетресения. Пробвала съм от 4 до 7 степен, при последната буквално не усещаш пода под краката си; спряха го на третата секунда, защото е наистина страшно. А си представете да люлее 20-30-50 секунди... Паниката е неизбежна, подготвената раница е ненужна. Господ да пази!

# 603

Журналист. Известен е с политическите си анализи, които често пуска във ФБ. Има претенции за достоверност, но влага и голяма доза субективизъм, която се случва да изкриви анализа му.

Според мои колежки румънки вчерашното земетресение е станало в район, който по принцип не е земетръсен.
Районът е земетръсен и зоната продължава и в Сърбия. Там по-рядко се случват земетресения, но като думне е общо взето от раз и магнитудът е около и над 5. Няма регулярна слаба сеизмичност там.

Недоволна, абсолютно си права за голяма част от сградите в центъра на София. Тук хората са знаели, че живеят в активна сеизмична зона и са строили сгради с дебели стени, които играят роля на противосеизмични шайби. Едно от най-силните и документирани земетресения в София се е случило на 30 септември 1858 г.  Магнитудът му е бил близък до 7-ма степен по Рихтер (усетено е и в Рилския манастир). Вследствие на него близо до Бояна се образува пукнатина в земята, която е била широка от 20 см до метър на места и дълга окололо 1.5-2 километра. Променят се и дебитетите на минералните извори, като някъде в сегашният квартал Овча купел се появява гейзер.

Лошото е, че след 1992-3 година, много софиянци решиха да си преустройват жилищата, да бутат стени, колони и до ден днешен изобщо няма яснота по въпроса в кои сгради какво е правено..... Велика държава сме, но Софийското поле е силно сеизмична зона и не бива да се подценява.
Хора, не бутайте стени в жилищата си, пък били те и неносещи! Може да се случи точно на вас....

Палечка, към момента има добри регулации и в България, като цяло се строи качествено. Имаше, обаче, един промеждутък от около 15 години, през които не само, че се строеше некачествено (използваха и недопустими бетонови смеси, арматури), ами разни стари сгради бяха обезкостени, за да се усвои площ.

Последна редакция: ср, 15 фев 2023, 10:00 от petiaivanov

# 604
https://e-vestnik.bg/18223/shistoviyat-gaz-riskove-i-vazmozhnosti-za-turtsiya/

Един от доводите на противниците на търсенето и добива на шистов газ в сеизмични райони са възможните земетресения.
В Турция търсят и се готвят да добиват. Има ли връзка със земетресенията, не знам, а и едва ли някой ще се ангажира да рови в тази насока.
Но по пътя на логиката е абсурдно да се разработват находища в земетръсни зони.
В Нидерландия има земетресения в резултат на добива на газ. Шистовият не е ли много надълбоко?
При положение, че там се срещат три плочи, едва ли някой ще търси причините в шистовия газ.
Аз казах, че първото, което ми направи впечатление е, че раздробените плочи не видях почти арматура. Колоните беха с много по малко желязо в сравнение с фермите, които виждам по нашите строежи.

# 605
https://e-vestnik.bg/18223/shistoviyat-gaz-riskove-i-vazmozhnosti-za-turtsiya/

Един от доводите на противниците на търсенето и добива на шистов газ в сеизмични райони са възможните земетресения.
В Турция търсят и се готвят да добиват. Има ли връзка със земетресенията, не знам, а и едва ли някой ще се ангажира да рови в тази насока.
Но по пътя на логиката е абсурдно да се разработват находища в земетръсни зони.
В Нидерландия има земетресения в резултат на добива на газ. Шистовият не е ли много надълбоко?
При положение, че там се срещат три плочи, едва ли някой ще търси причините в шистовия газ.
Аз казах, че първото, което ми направи впечатление е, че раздробените плочи не видях почти арматура. Колоните беха с много по малко желязо в сравнение с фермите, които виждам по нашите строежи.
Добивът на шистов газ е нещо с непредвидими последици от геоложка гледана точка (под земята). Най-общо, там се започва с вертикален сондаж, който преминава в хоризонтален в зоната на шистите. Разбива се огромна кухина, на която след приключване на добива, стените се заливат с циметови смеси общо взето на сляпо. Кухината си остава во веки веков.....докато не се срути...

# 606
Аз съм убедена, че много голяма вина за невиждани те жертви и разрушения е невероятно некачественото строителство.
На няколко пъти дават кадър как голяма машина) ескаватор или нещо подобно) събаря 5-6 етажна повредена сграда. С едно натискане всичко се разпадна на парченца! При качествен железобетон просто няма как да стане това.
Най-годното е, че с политически цели предизборно е разрешена много голяма амнистия.
Една от многото писания по темата в мрежата:

https://www.mediapool.bg/turtsiya-bedstvie-zaradi-nekachestveno- … e-news344769.html

В резултат един град ще бъде унищожен на 100% и построен отново. Интересно с какво качество  ще е новото строителство?
https://darik.bg/cal-grad-v-turcia-ste-bade-razrushen-napalno-i-izdignat-otnovo

И на другия полюс - град в Хатай, в един от най-пострадалите райони без него една повредена сграда и него един загинал или ранен човек. Изводите всеки може да ги направи.
https://www.segabg.com/hot/category-foreign-country/cyal-grad-oc … onno-stroitelstvo

# 607
fanfanito, никога, ама никога при земетресение не се хуква навън. Това може да се направи само ако човек е сигурен, че до 7-8- максимум 10 секунди може да напусне сградата! Първото нещо, което трябва да се направи е да се застане на възможно най-безопасното място в жилището- това е до "сеизмичната шайба", под касата на входната врата, под маса и по възможност не близо до високи мебели. Всеки трябва да знае в неговия дом кое е това място. Аз винаги бързам към входната врата, отключвам и заставам под касата. Понеже ел. таблото е до вратата, щракам и главния предпазител.
За децата-недопустимо е деца да тичат в многоетажна сграда по време на земетресение. Стълбищата в сградите са едни от най-уязвимите места и падат лесно. Използват се след приключване на земетресението, ако са годни. Отделно децата, в паниката, могат да се стъпчат едно друго.А сансьор също е недопустимо да се използва нито по, нито след земетресението, за да се излезе навън. Навън се стои на открито място без близки сгради.
Правилното нещо за училищата е децата да клекнат под чиновете. Не си ли гледала дори по филмите как ги учат в Япония и САЩ, например? След като приключи труса и под спокойното ръководство на възрастен, децата могат да бъдат изведени бавно!
Какво трябва да се прави преди, по време и след земетресение  (нямам време сега да превеждам):
https://www.paho.org/en/health-emergencies/earthquakes?gclid=Cjw … uxgxoC1EAQAvD_BwE

Скрит текст:
Подобни плакати висят във всяка класна стая в доста държави:

Искам да добавя, че по време на задимяване или пожар, извеждането на децата е задължително, но това са други случаи.

Този господин да си гледа минното дело и петрофизиката, по които е специалист.

Може ли малко повече информация за това подчертаното? Как така стълбищната клетка е най-опасна и най-лесно пада като цялата е изградена от стоманобетон? Всъщност аз съм чувал точно обратното твърдение. Според мен е най-логично да се застане там, където има най-близко една до друга колони или носещи стени (стоманобетон).

# 608
Да, Дарик писа, че 300 души са загинари в болница, която е биро известно, че ще падне при земетресение. Имало докрад официален, че не издържала теста.
Загубих линка.
Благодаря за разясненията за шистовия газ.

# 609
Браво на този кмет, който не е допуснал  нередовно строителство. Макар че може би има значение и това, че градът се състои предимно от отделни къщи и малки блокове.

# 610
  • Буркина Фасо
Свирката е задължителна в планината, при преход, в морето при потъване на кораб, когато има време човек да я извади. Едва ли като почне земетресение човек търчи първо за свирка.
при потъването на кораб свирката каква работа ще ти свърши ?

# 611
Да гониш акулите. Не знаеш ли вица? Simple Smile

# 612
Този ли?
Пътува един господин в самолет. Седящият до него по едно време почва да се оплаква:
- Да знаеш, голям карък съм, където и да тръгна, все ме сполетяват разни работи... я колата ще катастрофира, влакът ще дерайлира, автобусът ще се счупи... голям карък съм.
В този момент стюардесата обявява по уредбата:
- Уважаеми пътници, самолетът се повреди, падаме над океана. На всеки ще бъде раздадена по една спасителна жилетка и свирка с топчe, да плашите акулите, като паднете във водата!
Каръкът:
- Ето, видя ли, сега ще ми се падне я свирка без топче, я глуха акула..
SmileSmileSmile

И още малко черен хумор, ама то стресът трябва да се лекува със смях. А пък и като си говорим за шансове за оцеляване:
Съвет:
- При земетресение, си напълнете джобовете с кюфтета. Така кучетата първо вас ще намерят.

Последно и спирам:
Има земетресение и решавам да седна на фейсбук да напиша един статус... Сядам аз и пиша с големи букви "СТРАААААААААААААААААХ".  И изключвам компа. На сутринта какво да видя - куп известия за моята публикация. Отварям я и що да видя - от притеснение съм изпуснал "Т".

Последна редакция: ср, 15 фев 2023, 16:35 от Мила Атова

# 613
  • София
Технологията на добив на т.нар. шистов газ е е базирана на нагнетяване под високо налягане на вода, пясък и малко химикали в порите и микроцепнатините на шистите, нали, където има просмукан нормален газ? Ако разсъждавам правилно, дали конвенционален добив на газ от конвенционално "кухо" находище, дали на шистов, все може да стане проблем. Точно земетресения едва ли,  локални слягания по-могат да се случат евентуално, но земетресения с мащабите на последните не...Други проблеми могат и да се появят предимно при покарване на вертикалния сондаж и при третиране на сондажната течност на повърхностт, както и с изкараното от сондажа под формата на шлам. И то защото не се спазват технологичните изисквания винаги.  Аз така си мисля.

# 614
  • София
Свирката е задължителна в планината, при преход, в морето при потъване на кораб, когато има време човек да я извади. Едва ли като почне земетресение човек търчи първо за свирка.
при потъването на кораб свирката каква работа ще ти свърши ?

Всяка спасителна жилетка има свирка, за да може да се привлече вниманието на спасителите. Червеният цвят е абсолютно неуместен

Общи условия

Активация на акаунт