Родители в заетост 2023

• 25 005
  • 189
  •   1
Отговори
# 150
Нас ни предупреждават от предния ден, че ще идват на проверка, обаждат се. Но дори и да не се обадят ако детегледачката е в града и е с детето, не е проблем. Ако примерно планирате да заминете някъде и тя ще е с вас, т.е ще гледа детето, но извън града, трябва 10 дни предварително да уведомите бюрото по труда.
В случай , че изненадващо направят проверка и има нередности, глобата е удържане на плащането за съответния ден. Не е кой знае какво. Вече ако и при втора проверка има проблем, има повече санкции.

# 151
При нас всички проверки са били изненадващи, никога не са предупреждавали нито мен, нито детегледачката.  Последният път (преди седмица) са й звъннали, че са пред входа, да слезе. С детето са били на площадката и са се върнали до входа. Предполагам си зависи явно от самите служители по район, затова най-добре си питайте тези, които отговарят за вас, какво ще приемат и какво не.

# 152
  • София
Здравейте, за програмата в сайта на агенция по заетостта най-отдолу са качени всички документи в тях е написано абсолютно всичко. Аз се доверявам на тях, защото всеки път попадам на различен служител, които ми казва различно. Първо спорихме кога родител може да се върне на работа ... в документа пише, че след имейла за одобрение може когато искаш, а служител ми каза, че първият ден на детегледача е моят първо работен ден. Другото важно разминаване е за регистрацията на лицето в документите пише безработни/неактивни лица и ясно е обяснено какво е неактивно лице, ама онзи, които одобрява документите иска регистрации и ще го отхвърли, а това не е правилно, защото неактивно лице може да не е регистрирани, но неработещо. Ама не искам да споря с никого, целтта ми е да си свършим всички работата така, че програмата да сработи за всички ни. (Това беше само въведение.) При мен върви успешно, но исках да попитам тези при които е идвала проверка може ли споделите какво правят като дойдат, защото наистина ние излизаме ежедневно и често и не искам да ни глобят за нищо. Ще съм Ви много благодарна да споделите подробно какво се прави на проверката? Успех на всички Simple Smile
На нас ни дойдоха на проверка на село, ние бяхме с детегледачката на хижа в планината през деня и не успяхме да се върнем за проверката. На следващия ден се прибрахме в София и трябваше или да дойдат там на проверка, или да отидем ние. Гъвкави са и разбрани. Не сме имали проблеми, заради това разминаване.

# 153
Здравейте,
Имаме одобрение по програмата, но няма възгледи да намерим детегледачка. Въпросът ми е - ако намерим след време имаме ли право пак да кандидатстваме по програмата?
Благодаря!

# 154
Здравейте, за кое населено място търсите? Пишете по фейсбукгрупи разпитвайте насам, натам, бюрото трудно намира. Иначе в документите пише, че има два месеца срок за намиране на детегледач преди да прекратят кандидатурата Ви, а след това може пак да кандидатвствате, но само ако не сте започнали работа, ако сте се върнали няма да може да кандидатствате.

# 155
Здравейте, за кое населено място търсите? Пишете по фейсбукгрупи разпитвайте насам, натам, бюрото трудно намира. Иначе в документите пише, че има два месеца срок за намиране на детегледач преди да прекратят кандидатурата Ви, а след това може пак да кандидатвствате, но само ако не сте започнали работа, ако сте се върнали няма да може да кандидатствате.

Благодаря ви, точно това ми беше въпроса. Имаме човек предвид, но той евентуално би започнал след нова година.

# 156
Здравейте, аз съм детегледачка, с мед.образование.Ще подавам за 4 ч.по Програмата.За район Люлин и близки квартали.Някой,ако има нужда, да пише🤗

# 157
Някой може ли да ми разкаже как минават проверките на детегледачките в програмата "Родители в заетост". Излизам с детето, което гледам и не съм на адреса на момента на проверка. Тя едва ли е внезапна. Всички са наясно, че децата трябва да са навън през деня. Примерно дават ли някакво време да се прибереш с детето? Час? Ако сме на по-далеч от вкъщи, не можеш с дете да се върнеш на секундата. Любопитно ми е. Някой може ли да сподели?

Последна редакция: нд, 13 окт 2024, 20:40 от Радка патка

# 158
Коментирано е малко по-напред в темата. Явно има разлика.
При нас проверките винаги са били внезапни. Без никакво предупреждение. Повечето пъти в следобеден час, в който детето спи. Един път, когато са били навън и са ги изчакали до входа да се върнат, около 10мин.
Други потребители са писали, че ги предупреждават.

# 159
Здравейте, аз съм безработна от един месе и гледам синът си , който е на 2 години , доколкото разбрах мога да кандидатствам и в срок от 4 месеца трябва да си намеря работа, а дотогава на мен ли ще се превежда сумата? Също така бабата на детето е собственик и управител на действащо оод, би ли могла тя да бъде детегледачка и сумата , коята биха отпуснали дали ще е за 4 или 8 часов работен ден? Благодаря

# 160
Здравейте, засякох три въпроса, но малко сложни. Най-добре е да се обадите на телефон 02 9265375 това е на агенцията по заетостта те отговарят на въпроси по програмата, също така може да се обадите и на Вашето бюро по труда по район, те също помогат и точно могат да Ви отговорят.
Аз също мога да опитам да Ви отговоря, но не съм сигурна за няколко детайла. Като безработна може да кандидатсвате, но трябва задължително да сте регистрирана като такава. Сега тук детайлът е дали имате право при положение, че не прекратявате майчинство. Не съм сигурна за това. Но ако нямат това условие би трябвало да няма проблем. Ако Ви одобрят имате 4 месеца срок да започнете работа иначе ще прекратят програмата, през това време паричките се взимат от наетата детегледачка, а не от Вас. За бабата не знам какво да Ви кажа това е добре специалистите да кажат, но е важно да не е пенсионирано лице. И последно дали ще е на 4ри или 8часов работен ден избирате Вие с детегледача, само за специалните случаи, които са описани.... за самотни родители с по-големи деца и т.н., там няма избор програмата е само за 4 часа. Дано съм помогнала, успех.

# 161
Парите не могат за бъдат получавани от родител, а само от одобрен и назначен детегледач. Бабата трябва да е регистрирано безработно лице в бюрото по труда и да бъде одобрена да участва в програмата, за да стане детегледач. Дали на 4ч или 8ч избирате вие, но първо трябва самата вие са кандидатствате за програмата и да ви одобрят.

# 162
Здравейте, имате ли представа дали лице с телк, което взима соц. надбавки и е одобрено за детегледач по програмата, ще продължи да си взима надбавките след това?

# 163
Нас ни предупреждават от предния ден, че ще идват на проверка, обаждат се. Но дори и да не се обадят ако детегледачката е в града и е с детето, не е проблем. Ако примерно планирате да заминете някъде и тя ще е с вас, т.е ще гледа детето, но извън града, трябва 10 дни предварително да уведомите бюрото по труда.
В случай , че изненадващо направят проверка и има нередности, глобата е удържане на плащането за съответния ден. Не е кой знае какво. Вече ако и при втора проверка има проблем, има повече санкции.
Колко време след назначаването на детегледачката започват проверките, горе-долу? И през колко време са ? Веднъж на една седмица, на месец?

# 164
Здравейте,

Имам един въпрос относно 50% майчинство при прекъсване на двугодишния период при отглеждане на дете с цел връщане на работа. Та, нито служителите в агенцията, нито HR отдела знаят нещо по въпроса дали при участие в програмата, трябва ли да пускаме заявление за изплащане на 50% от майчинството за втората година?

Моля, някой ако е запознат да ме информира.

Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт