Родители в заетост 2023

• 26 794
  • 189
  •   1
Отговори
# 165
Здравейте, за съжаление участието в програмата изрично забранява получаването на тези 50 процента от неизползваното майчинство. Много хора не знаят и после връщат пари с лихви, а лихвите на НОИ са огромни. Само внимавайте с датите, ако започнете работа и подписването на договора се бави за този период може да пуснете декларация към НОИ и после когато започне детегледача пускате отново да я спрат. Но едновременно не може, не се заблуждавайте, правят справки и винаги откриват, ако се дублират. Скоро по Нова дадоха репортаж за такава майка. Знам, че е неприятно, защото, ако детето е на ясла се получава, но това е условието на програмата и в декларацията на НОИ изрично пише, че не се възползвате от програма за майчино подпомагане.
Успех

# 166
Здравейте,

Кандидатствахме през септеври и сме вече на етап подписване на договор между трите страни, но все още очаквам обаждане за подпис на договора.

1.Според вас и спрямо вашия опит, нормално ли е 2 месеца да се проточва целия процес?

2.След подпис на договора, кога е първия превод и около коя дата?

3.Сумата, която постъпва при детегледача 933 лв ли е или има някакви одръжки?

Аз вече започнах работа още от началото на ноември и в момента плащаме цялата сума на детегледачката, което ни идва доста като разход и ако и декември го проточим, ще е проблем, затова питам.

# 167
При нас отне около 2 седмици да изпратят договор и да го подпишем.
Заплаща се след отработен месец и подадена от вас справка за работните дни, през изминалия месец. Срокът за подаване на документите е до 3 работни дни на текущия месец за отработени дни през предходния. Тоест между 15-20 число на текущия месец се заплащат дните за предходния. Ако подпишете декември, първа заплата ще се заплати Януари. Не се плаща предварително. Възнаграждението е една МРЗ (спрямо отработените дни), а удръжките са соц и здравни осигуровки пропорционално на отработените дни. Тоест сумата не е една и съща всеки месец.

# 168
При нас отне около 2 седмици да изпратят договор и да го подпишем.
Заплаща се след отработен месец и подадена от вас справка за работните дни, през изминалия месец. Срокът за подаване на документите е до 3 работни дни на текущия месец за отработени дни през предходния. Тоест между 15-20 число на текущия месец се заплащат дните за предходния. Ако подпишете декември, първа заплата ще се заплати Януари. Не се плаща предварително. Възнаграждението е една МРЗ (спрямо отработените дни), а удръжките са соц и здравни осигуровки пропорционално на отработените дни. Тоест сумата не е една и съща всеки месец.

Много благодаря за отговора!

Сега например, ако подпишем на 25.11. и до 3-4 декември пусна справка за отработени дни, на 15-20 декември ще получим превод за ноември. Ако обаче, подпишем декември, ще пусна справка отработени дни на 2-3 януари, и ще постъпи превод 15-20 януари за декември. Правилно ли се ориентирам?

Справката за отработени дни от къде да я взема? От работодателя предполагам, но все пак може да има някакъв формуляр или конкретен документ от БПТ, където да се опишат, затова питам.

Справката за отработени дни всъщност от моя работодател или отработените дни на детегледачката?

# 169
Справката е за отработените дни на детегледачката. Вие отчитате нейните работни дни пред Агенцията по заетостта, които са нейн работодател. Вашите работни дни не са обект на тези отношения. Всеки месец до 3то число се подават 2 формуляра през електронния портал на агенцията по заетостта. Има го подробно описано в договора, а формулярите са достъпни на страницата на агенцията по заетостта. Приложение 11 и приложение 12.
https://www.az.government.bg/pages/roditeli-v-zaetost/

# 170
  • София
Здравейте, ориентировъчно колко време отнема одобрението? Подадох на 19.11, все още съм в майчинство и се очаква да започна работа февруари, член на семейството безработен ще бъде евентуално нает, не е пенсионер.

# 171
Здравейте, ориентировъчно колко време отнема одобрението? Подадох на 19.11, все още съм в майчинство и се очаква да започна работа февруари, член на семейството безработен ще бъде евентуално нает, не е пенсионер.

Здравей,

Одобрението е около един месец. В нашия случай направихме следното:
1. Пуснах заявление (родител) (септември)
Следващата стъпка беше да изчакаме одобрение. (две/три сесмици от заявлението до одобрение на родителя)
2. Детегледачката се записа в Бюрото по труда като безработна.
3. Пуснахме и нейното заявление. (средата на октовмри)
4. Детегледачката подготви следните документи: (края на октомври)
4.1. Здравна книжка (трябва да бъде заверена и на нея трябва да има входящ/регистрационен номер)
4.2. Медицинско от личен лекар
4.3. Трудова книжка
4.4. Документи, които ги дават от Бюрото за попълване само от детегледача
5. Етап - "тристранен договор между родителите, детегледача и Бюрото по труда". Вече края на ноември и всеки момент очакваме да подпишем договора.

До тук около два месеца и половина общо с две, три ходения до Бюрото по труда.

# 172
  • София
Страшно много ти благодаря за изчерпателния отговор 🤗 детегледачката трябва ли предварително да е записана в бюрото по труда или може след одобрението?

# 173
Може след одобрението.

# 174
  • София
Здравейте,

Вече ми изпратиха писмо че сме одобрени, обаче не мога да се свържа на посочените телефони, пише че трябва да се обадя до пет работни дни за интервю. Ние вече имаме избран човек, трябва ли да се явим на интервю? Как ще разберат те че нашия човек е за нас? Направо да се регистрира в бюрото по труда и да пуска заявление или да продължавам да звъня?

# 175
Ако имате човек, трябва да кажете изрично. Да, този човек трябва да се регистрира в бюрото по труда и също да бъде одобрен да участва като детегледач. Интервютата са с кандидати, които ви предлагат, които вече са одобрени за детегледачи.

# 176
Здравейте Simple Smile

В края на майчинството си съм - до 17.01.25, ( на трудов договор) мога ли да  кандидатствам по програмата и аз да си гледам детето 3тата година? Ако да, има ли някой тук с подобна ситуация? Simple Smile

Благодаря!

# 177
Здравейте Simple Smile

В края на майчинството си съм - до 17.01.25, ( на трудов договор) мога ли да  кандидатствам по програмата и аз да си гледам детето 3тата година? Ако да, има ли някой тук с подобна ситуация? Simple Smile

Благодаря!

Не. Не може вие да гледате детето като детегледач и да получавате заплащане.  Идеята на програмата е да бъдат ангажирани безработни лица, които са на борсата.

# 178
Здравейте Simple Smile

Благодаря!

Не. Не може вие да гледате детето като детегледач и да получавате заплащане.  Идеята на програмата е да бъдат ангажирани безработни лица, които са на борсата.

Благодаря много!
А ако родителя е безработен?

# 179
Тук са пълните условия https://www.az.government.bg/pages/roditeli-v-zaetost-2-0/
За безработни родители, целта е да може родителят да започне работа, а не да работи по програмата. Но можете да пишете на посочения адрес за конкретен отговор.

Общи условия

Активация на акаунт