Родители в заетост 2023

• 25 004
  • 189
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Здравейте,

Днес си пуснах заявление по тази програма, тъй като средата/края на януари трябва да се върна на работа независимо, че майчинството все още не ми изтича. От София сме.
До колкото разбирам процеса е страшно бавен.....като цяло нямам човек, който да имам предвид да ми гледа детето и това още повече ще забави нещата заради това, че ще трябва да чакаме техни предложения за детегледач на детето. Правилно ли разбирам?
И също да попитам родителите, които са от София и са по тази програма само това ли им се плаща (МРЗ) или вие доплащате? Ако доплащате каква е сумата?

# 181
  • София
Здравейте,

Днес си пуснах заявление по тази програма, тъй като средата/края на януари трябва да се върна на работа независимо, че майчинството все още не ми изтича. От София сме.
До колкото разбирам процеса е страшно бавен.....като цяло нямам човек, който да имам предвид да ми гледа детето и това още повече ще забави нещата заради това, че ще трябва да чакаме техни предложения за детегледач на детето. Правилно ли разбирам?
И също да попитам родителите, които са от София и са по тази програма само това ли им се плаща (МРЗ) или вие доплащате? Ако доплащате каква е сумата?
Правилно сте се ориентирали. Ако вие не сте си намерили човек, не разчитайте особено бюрото по труда да ви намери подходящ. А ако детегледачът не е близък на детето - примерно баба/дядо, не се надявайте в София да намерите желаещи да работят за минималната заплата по програмата без доплащане.
Обмислете вариантите за частна ясла или детегледачка (но не по програма Родители в заетост) плюс кандидатстване за компенсация за неприето дете, защото по Родители в заетост в този кратък срок, който имате преди връщане на работа, няма шанс да ви намерят детегледач и да сключите договора с него.

# 182
Първо трябва да получите одобрение, после тепърва да се търси детегледач. А с празниците и почивните дни, шансът е нищожен да се случи преди да започнете работа. Имате вариант докато чакате одобрението, да потърсите във Фейсбук групи за детегледачи такива, които са се регистрирали по програмата и още чакат предложения. Един вид сами да си потърсите кандидат от одобрени, защото наистина доста ви е кратък срока.
Аз също не съм ползвала баба или познат. Мъжът ми написа в няколко групи, че търсим детегледачка, която се е регистрирала за програмата, но е още свободна и така скъсихме малко времето. Не сме от София, затова не мога да предложа конкретни групи.

# 183
Здравейте,

семейство с 3 деца до 12 години сме, всички ще посещават ясла/градина/училище от септември, а аз ще се върна на работа 3 месеца преди най-малкото дете да е навършило 2 години (за тези оставащи 3 месеца очаквам да получавам половината от парите за майчинство през втората година, май се падат 390 лв.).

Обмислям кандидатстване по програмата, доколкото разбирам имаме право някой да ни помага на 4-часов работен ден.

Съпругът ми е самоосигуряващо се лице.

Как бихте препоръчали да организирам кандидатстването във времето?

Има ли проблем да получавам 390 лв. за 3-те оставащи ми от втората година месеца и да имаме човек по програмата?

Какви проверки се правят, за да бъдем одобрени?

# 184
Бях в подобна ситуация, получавах  половин майчинство след като се върнах на работа. Имам 3 деца под 12 г и ходих да питам какви са условията и дали биха ме одобрили.
Не са ме питали нищо за таткото.
Казаха, че съм подходящ кандидат и биха ме одобрили. Но не намерих човек, който бих наела на работа. Условието е да е безработен и да не е пенсионер, може и ти да предложиш човек , който се записва там и ти го наемаш след това , може и те да ти предложат . Таткото не може да кандидатства сигурно знаете.
За проверките на мен ми казаха , че програмата е такава сутринта 2 часа и след обяд 2 часа , но нищо конкретно кои са тези 2 часа .

# 185
Аз мисля, че освен безработни, и пенсионери може да кандидатстват за детегледачи по програмата...

# 186
  • София
не, пенсионери не може

# 187
Според мен поне 2 месеца преди връщането ви на работа. Ако вече сте прекъснали майчинството и сте в платен отпуск, обаче няма да стане. Относно половината майчинство, трябва да се откажете от него.

# 188
Здравейте,

Много често при попълване на електроната форма и прикачане на отчетните документи, все някакви технически проблеми по отношение на платформата на БПТ ме възпепятстват.

От три дни се опитвам да си кача нещата, с два лаптопа и три браузъра, пак не успях. Писах им, звънях, но никой с нищо не може да ми съдейства, само повтарят да опитвам пак и пак. Забелязах доста промени в електронната бланка, също.

Някой от вас имал ли е подобни проблеми? Най-често при избора на община и населено място системата не ми листва градовете, а при механично въвеждане не отчита, че се вписан град.

Моля за съвет или някаква насока. Ще съм благодарна.

# 189
Знаете ли за колко време горе долу се случва одобрението, в случай на наличен детегледач/роднина?

Общи условия

Активация на акаунт