Великобритания - тема 94 Зимно -Пролетно Великденска

• 38 697
  • 742
  •   1
Отговори
# 180
  • Bristol
Happy Friday, обичам петъците, когато знам, че уикенда не работя 😁
Уикенда не го дават много хубаво време, но пък и много работа имам в къщи, дано не ме домързи да я свърша.
Снегът се стопи, но сега пак прехвърчат снежинки.

# 181
  • Burgas,Bulgaria/Crawley, England
Незнам как е по другите места, но тук още има бан от South west water за използване на водата. Една приятелка миналата седмица им писа да ги пита дали може да използва пароструйка за декинга, че е станал хлъзгав.
Аз може и да съм пропуснала, обаче нищо не съм чула за такава забрана.

И нашето училище обича да изпраща имейл в 8:20 при положение, че започват в 8:30 и ние сме на половината път до училището. Така веднъж решиха да преместят ден, в който децата трябваше да са с костюми, моята колкото е срамежлива умря като разбра, че денят е бил променен... ами аз по пътя принципно мога да си гледам мейла, ама можеха да кажат ден по-рано, добре че не беше само тя с костюм.

Blue Dress, много красиво при вас Simple Smile

Блу аз нали съм идиот и в първите години си мислех, че е като в България - запазвам час за зъболекар в учебно време Smile и отивах и си я взимах от рецепция, показвах им имейла с часа и картичката от зъболекаря и после си я връщах. По едно време решиха да ми кажат, че не може така Sweat Smile
Миналата година пък 1 ден я извиних от училище заради скъпите полети - писах им мейл, че това са датите на които ще летим, няма дрги полети, които да мога да си позволя и само ми поискаха бордната карта да докажа, че на този ден е летяла. После ми връчиха писмо, че ако й станат 5 неизвинени дни ще ме глобят £50 - голям праз. Единствено ме хвана яд, защото на едно от лапетата в на моята класа, бяха 5 дни в Турция, демек цялата седмица и моята ми вика "мамо на Бен не му дадоха такова писмо да предаде на майка си, а него го нямаше 5 дни" те децата не са глупави и ги виждат тея неща.
Аз на твое място бих им писала един имейл, че съгласно оригинално обявените дати детето е на зъболекар и датата на часа не може да бъде променена, следователно да го извинят.
Както взимам полети за деня, в който свършват училище - обикновено същия ден в 9 вечерта да речем, ако ми извъртят такъв номер...
Да не говорим колко звънят и лъжат, че детето е болно ... Аз поне им пиша и им казвам нещата како са си.

# 182
  • Манчестър
Незнам как е по другите места, но тук още има бан от South west water за използване на водата. Една приятелка миналата седмица им писа да ги пита дали може да използва пароструйка за декинга, че е станал хлъзгав.
Аз може и да съм пропуснала, обаче нищо не съм чула за такава забрана.

И нашето училище обича да изпраща имейл в 8:20 при положение, че започват в 8:30 и ние сме на половината път до училището. Така веднъж решиха да преместят ден, в който децата трябваше да са с костюми, моята колкото е срамежлива умря като разбра, че денят е бил променен... ами аз по пътя принципно мога да си гледам мейла, ама можеха да кажат ден по-рано, добре че не беше само тя с костюм.

Blue Dress, много красиво при вас Simple Smile

Блу аз нали съм идиот и в първите години си мислех, че е като в България - запазвам час за зъболекар в учебно време Smile и отивах и си я взимах от рецепция, показвах им имейла с часа и картичката от зъболекаря и после си я връщах. По едно време решиха да ми кажат, че не може така Sweat Smile
Миналата година пък 1 ден я извиних от училище заради скъпите полети - писах им мейл, че това са датите на които ще летим, няма дрги полети, които да мога да си позволя и само ми поискаха бордната карта да докажа, че на този ден е летяла. После ми връчиха писмо, че ако й станат 5 неизвинени дни ще ме глобят £50 - голям праз. Единствено ме хвана яд, защото на едно от лапетата в на моята класа, бяха 5 дни в Турция, демек цялата седмица и моята ми вика "мамо на Бен не му дадоха такова писмо да предаде на майка си, а него го нямаше 5 дни" те децата не са глупави и ги виждат тея неща.
Аз на твое място бих им писала един имейл, че съгласно оригинално обявените дати детето е на зъболекар и датата на часа не може да бъде променена, следователно да го извинят.
Както взимам полети за деня, в който свършват училище - обикновено същия ден в 9 вечерта да речем, ако ми извъртят такъв номер...
Да не говорим колко звънят и лъжат, че детето е болно ... Аз поне им пиша и им казвам нещата како са си.

Много твърдо подхождащ с училището……Никога не съм имала проблем с вземането по учебно време, но пиша писмо, че аз и баща му отиваме на почивка и детето трябва да се присъедини, защото няма кой да го гледа или пък някоя сватба в Бг. Винаги получавах отговор, че са съгласни и разрешават. Не знам сега как е, но преди няколко години имаше вероятност да те питат на летището защото детето не е на училище и тн.

# 183
  • Великобритания
много са смотани на тема отсъствия наистина
значи едното детенце е румънче , нямаше ги 2 седмици миналия търм и онзи ден питах майка му колко е глобата , ако не е тайна - тя вика ква глоба , няма нищо да плащаме . Не знам как става тоя номер , ама моето като е болно трябва всеки ден да се отчитам , последния път даже пращах снимки на рецептата и на изписаните лекарства.
При нас от вчера ни вали такъв дъжд без почивка , не е истина , Но поне не е сняг де, за което много се радвам.

# 184
  • До хладилника, който обичам
Напоследък навсякъде много затягат с отсъствията. Някои общини са разумни, но други са озверели и даже има някои, които директно на съд пращат, не глоба.
Аз гледам до минимум да свеждам извеждането от училище, веднъж или два пъти за по 1-2 дена съм дърпала досега. Но като цяло не съм съгласна с прекомерно твърдата им политика. Трябва да има поне 3-5 дни по семейни причини и да могат да се ползват, както родителите преценят. То пък чудото голямо, дето ще го изтърват. Да, разбутва се работата на учителите, но все едно други неща не го правят също?!

Тук валя през нощта и беше натрупало 2-3 см. Животът спря. По улиците само някой заблуден автобус, хората пускат снимки с 2-3 см сняг и "улиците са ужас!". Не могат да карат на сняг, не са свикнали на такива условия. Училищата затвориха повечето - това, към което е градината на малкия, остана отворено, но като писа гимназията, че затваря и голямата си остава вкъщи, си казах, хайде няма нужда, обадих им се, че и малкия няма да ходи да си играем в снега, да се пързаляме с шейна и да правим снежен човек. Сега вече всичко в киша и аз трябва да си отработя сутринта, защото никой не дава почивен ден на родители, които искат да си играят.

# 185
  • nowhere
Наплашихте ме с тези отсъствия. Моята дъщеря другата седмица става на 5, така че досега не са ни правили особени проблеми. Доколкото знам драмата е след като навършат 5. Ще е трудно да свикнем. А аз все си мислех, че в България е голяма мъка с бележките от доктор, но явно и тук е драма.

При нас снегът почти се стопи, но  съседските деца успяха да направят снежен човек.

# 186
Пет дни в учебна година по семейни причини, по-гъвкави ваканции, учебници, по които да се следва материала, така че да не са толкова страшни няколко дни пропуск...

Ау, много хубав снежен човек!

# 187
  • На острова
Blue Dress, разкошна снимка!

Аз си имам разправии с училището относно отсъствията и процента на присъствие, че чак ми пратиха писмо от Еducation welfare advisory & support service (LTD!). Мисля да им се обадя и да ги попитам как точно очакват от мен да пратя дете на училище с: болка в ухото, температура 39.8, stomach bug, диария и прочие (това са 4 отделни случая за които моето дете е отсъствало с различна продължителност. И как точно да им предоставя medical evidence за тези неща?! Определено прекаляват и не съм хепи. Но аз съм и пуснала документите за близкото до нас училище (5 мин.). От както сме в новата къща си я караме и взимаме от старото училище (15-20 мин), но вече се усеща, че не ни е много в посоката и не ми се правят тези галимации още 5 години. Не знам що реших, че е добра идея да я оставя да почна У1 там, трябваше още като се преместихме да и пусна документи, но здраве да е. Заради after school club-a май..

При нас няма сняг, прехвърча само, ама бая дъжд се изля. Сега бяхме с колежката на разходка и се появи малко синьо небе, направо ми просветна. И в офиса сме се научили и само си пращаме Happy (wathever day of the week it is)..Та Happy Friday и от мен!

# 188
  • До хладилника, който обичам
Не искам учебници аз, сакън, да не ми се връща това чудо като в българските училища с раници по сто килограма и да трябва човек да си купува материали. Достатъчно е да кажат конкретно по какво се работи (както гимназиите правят с онлайн сайтове за домашни и т.н., може да се приспособи и за малките) и да се гледат и правят упражненията в BBC bitesize. Нищо толкова драматично не могат да научат за три дена, което да не може да бъде наваксано.

И как точно да им предоставя medical evidence за тези неща?!
Участвам в една група във ФБ за глоби и отсъствия, не ми се е налагало, но да съм информирана. Там чета разнообразни дискусии, включително за много нахъсани общини и директори на училища, които се превъзбуждат с присъствията. В групата съветват когато някой родител има проблеми с училището за съвсем легитимни причини, като болести, да пази касови бележки, с които е купувал например парацетамол на датата на болестта, да звънне на GP и да пита макар глупави въпроси какво да дава, за да пази лог на телефона, даже някои снимат детето как лежи болно или му е лошо във WC и им пращат снимки и такива неща. Досадно, но явно с някои по-пренавити училища такъв е начинът.

# 189
  • Burgas,Bulgaria/Crawley, England
Моят опит сочи, че дори не е до общината, а до самото училище
По-долу прилагам на дъщерята училището, което освен глоба пише, че може и да задействат законова процедура + причините, по които детео може да отсъства (ваканция изрично е посочено, че не е от тях)
И докато това е на щерката училището, на синковеца изобщо не ги интересува
1 седмица болен - оставих го вкъщи, с ръка на сърцето си признавам, че забравих да се обадя, на 3тия ден ми звънят по телефона - казах болен е и до там, няма писма, няма нищо. За въпросния 1 ден през септември дори не ме потърсиха.
Ама то и това не е много хубаво, защото той навлиза в една възраст, в която ако не е на училище ще е добре да ме информира някой Grinning  Нямам угодия Satisfied

Скрит текст:

Ох сега като прочетох пак и се усетих, ние ще летим наобратно на 13ти април и изтърваме българския Великден, взема да видя по религиозни причини не мога ли да я освободя и да останем още някой ден Laughing

# 190
TDI, забраната за водата е още от лятото и за нашия регион. По някаква причина бе им стигало водата тук.
При нас само дъжд и нищо повече, не че се оплаквам.
Моите си ги зчвзимам я за лекар, я за зъболекар, като предварително им попълвам една форма. За отсъствия не съм имала кой знае какъв проблем, само на малката в ресепшън искаха да се разписвам, че и паднало присъствието до 80 и няколко процента. Но тя и учителката си каза, че има маса време до края на годината.

# 191
  • някъде в орбита...
Подкрепям борбата за адекватни заплати на учителите. Но нагледно се вижда със стачките и че явно не е толкова на живот и смърт ако децата пропуснат 3-4-5 дни от училището.
И винаги воденето на лекар/зъболекар ни е в учебно време. Няма друг вариант. Ако някой има проблем с това, да си говори с лекуващите, егати. Не е като от мен да зависят свободните часове...

# 192
Сутринта децата заминаха със сешейната на училище. Нощес натрупало и при нас. Пуснали ги да играят в снега докато още го има и поизместили малко учебния ден. Всички бяха доволни, щастливи и прилично изморени в края на деня😂  Естествено, слънцето го разтопи после. Поне я ползвахме тая шейна. Предни години имахме по 2-3 пъти сняг за пързаляна, ама тази нито веднъж. Предния път го заледи, а сега го разтопи.

Поне при нас решение за отсъствие се взем на база какви отсъствия е имало детето миналата година, до момента, какъв е таргета на училището и има ли планувани тестове в периода на отсъствие. Децата около 100% нямат никакъв проблем да бъдат извеждани. Но нисък ли е % присъствие, директорът може да откаже и ако въпреки това детето бъде изведено от училище, следва глоба. В нашата община е £150 - една колежка платиха преди 3г.

Часовете за лекар/зъбар ги запазвам вечер или ваканциите. Просто няма как. Иначе трябва и аз да си пусна отпуска, за да ги изведа от училище и ми е голямо размотаване - води, после виси на рецепция да ги изкарат, преглед, връщай, после пак иди ги вземай.

# 193
  • Истински се вижда само със сърцето.
И аз съм така с часовете за зъболекар и лекар (освен ако не е спешно, дано не се налага) запазвам или късно след училище или през ваканциите. За три години до сега е отсъствала два пъти по два дни единия път повръщане, втория ковид и миналото лято я изтеглих последния ден от училище преди лятната ваканция, само попълних една бланка.
Дано върви така здрава, че и на на нас с баща й ни е трудно да излизаме от работа. Иначе знам родители от класа на детето, които са получили писма от училището заради паднал процент заради отсъствия, но като цяло не е голям проблем, когато е умерено ако се наложи да вземеш дето.

# 194
Нашата клиника си пази часовете в събота и след 4рм в делнични дни за частни пациенти, с НХС пациенти е от 9ам до 4рм в работни дни. Признавам, че скоро не съм питала дали още е така, но като знам, че се опитват да разкарат НХС пациентите си, не очаквам да са направили нещо, което да ги улеснява.

Общи условия

Активация на акаунт