Балансът между кариера и брак

• 47 443
  • 1 978
  •   1
Отговори
# 1 665
Според мен баланса го постигат тези, които имат професия, в която се развиват и се чувстват удовлетворени и същевременно имат дете или деца, за които се грижат активно, както и партньор, с когото взаимно си обръщат достатъчно внимание и са щастливи и спокойни.

# 1 666
Ето ви една "обикновена" професия - козметичките също имат квалификационни степени - четири на брой. Всяка степен им разрешава да правят различни неща, а съответните степени се взимат след изкаран курс и взет изпит, което се доказва със сертификат. Признавам, че не го знаех, разбрах го наскоро в един салон. Попитах да определена процедура, и ми обясниха че нямат право да я извършват, тъй като нямат квалифициран човек. Разговорихме се, и научих интересни неща. Погледнато отстрани, много хора високомерно биха казали "Да бе, козметичка и кариера", но всъщност е точно така - инвестирани са време и средства, положени са усилия, издържан е изпит, има развитие. С което искам да кажа само, че нечие "просто ходене на работа" може да отговаря на всички условия за "кариера", а нечие главоломно "кариерно израстване" да си е просто седене на бюро, и планирано повишение заради прослуженото време Wink

# 1 667
Аз не съм чел 3-4 страници нови мнения, а продължавам от където стигнах снощи.
@БедКарма - жена ми е на 36. Какво й пречи да прави кариера тепърва, ако иска? Отдавна е забравила какво са памперси, децата ни са ученици, майчинство вече няма да взема. Ако реши, има всички предпоставки след време тя да ходи по конференции, докато ти буташ количката. Или и ти да си ходиш, докато мъжът ти или бавачката - ваша си работа - ти гледа децата.

Аз от каква позиция съм пишел - явно и моето се брои за успешна кариера, като гледам хората във форума как го дефинират. Аз не го броя за голямо постижение, защото ако утре умра или напусна, другия месец ще ми намерят заместник и фирмата ще продължи, както и държавата и света, и на никого няма да липсвам (извън личните ми близки хора).
Но все някак трябва да го дефинираме - ако е например според дохода, за живеещите в България знаем броя хора според дохода, всеки може да си види в коя група попада и дали кариерата му, поне в монетарно изражение, е в долния, средния, или топ % от хората. За съжаление по-подробни данни и персентили не са дадени, но ето за който го интересува, от МинФин:

# 1 668
  • София
Тия дни се събудих, теглих чертата и се сетих 😁, че особено от 2020 направих кариера. В смисъл съм утвърдена в моята област и се водя към едно учебно заведение, взех някой сертификат. И всичко това постигнах на фона на Ковид, онлайн обучение, раздяла с бащата на децата, пречки и скандали от негова страна, които ми бяха жесток стрес.

За мен това е кариера. Парите са ми на хонорари - като има, има. Като няма работа - няма.

# 1 669
Няма разлика между това да правиш кариера и да не правиш, обикновено пак си на работа 8 часа на ден. Ако някой е гледал на филм нещо друго нека го спомене, че поне да знаем за какво се говори иначе един си представя едно, друг си представя друго под "кариера".

# 1 670
  • София
Е, хубу са.
Един самоосигуряващ се, ако декларира милион годишен доход, ама няма един булюк мениджъри и изпълнителни директори над главата си, значи е семпъл бачкатор и кариера няма Laughing

# 1 671
  • София
Според мен, това пък е топа на кариерата - да си работиш за себе си. Дори да изкарваш колкото за разходите, пак е постижение.

# 1 672
Май трябва да оправим някои базови дефиниции, например що е то кариера и кой има такава?
Има ли кариера самонает бачкатор, фаянсаджия, зидаро-мазач, чистачка, бавачка, озеленител, болногледач и подобен тип обслужващ персонал? Тоест няма шеф , притежава бизнес, вероятно работи много.
Има ли кариера научен работник с титли и топ постижения в областта си - т.е. има шеф, работи на заплата, няма корпоративни бонуси?
Има ли кариера шефа на кварталния филиал на Лидъл - повишен 3 пъти през последните 5 години - започнал от стажант, станал касиер, отговорник по млечните продукти и станал шефче с неособено атрактивна заплата, но отговарящ за 10 човека персонал.

# 1 673
То може да е супер, но не е кариера.

# 1 674
  • София
Според мен е. Всяко постижение в професията е кариера. Всяко нещо, което си научил. Пък било то и да правиш бани. И да знаеш как да продаваш тези умения.

# 1 675
Те са дали хората разликата между работа и кариера, не е нужно да откриваме топлата вода.
В големите корпорации, от ден 1-но си вкл в програма за кариерен растеж. Ако имаш ресурси си я следват хората.

# 1 676
Е, хубу са.
Един самоосигуряващ се, ако декларира милион годишен доход, ама няма един булюк мениджъри и изпълнителни директори над главата си, значи е семпъл бачкатор и кариера няма Laughing
Аз разбрах от темата, че най-важният показател е колко часа на ден работиш. Над 8 - кариера, само 8 - работа. Парите, отговорностите и подобни нямат чак такова значение. Grinning

# 1 677
  • Далечният изток
Аз го разбирам така - работата е просто източник на пари. Ако утре ти предложат друга за повече пари, напускаш едната, започваш другата. Нямаш никакви амбиции за собствено развитие, а важното е да вземаш някакви пари, колкото да живееш нормално или по-разточително... според човека.
Кариерата не е само пари и не е само работа. За мен е амбиция, цели, стремеж, страст, непрекъснато учене и усъвършенстване... Не е просто работа, отивам там да свърша нещо или нищо да не правя, тя нали си ми върви заплатата.

# 1 678
  • France
Кариерата не е само пари и не е само работа. За мен е амбиция, цели, стремеж, страст, непрекъснато учене и усъвършенстване... Не е просто работа, отивам там да свърша нещо или нищо да не правя, тя нали си ми върви заплатата.
Точно. Като с това вървят и много емоции. Не винаги в позитивен план.

# 1 679
  • София
Според дефиницията, която прочетох кариерата не е само една позиция. Може да е смяна на поредица позиции с някаква цел.

Общи условия

Активация на акаунт