Балансът между кариера и брак

• 47 467
  • 1 978
  •   1
Отговори
# 1 680
Те са дали хората разликата между работа и кариера, не е нужно да откриваме топлата вода.
В големите корпорации, от ден 1-но си вкл в програма за кариерен растеж. Ако имаш ресурси си я следват хората.
Е щом хората са го казали...😀.
Мен не ме вълнува особено, а и както се оказа дълбоко греша.
Няма как нобелов лауреат, да бъде сравняван  с безименен и заменим корпоративен служител.
 Учител с утвърдено име, който е станал директор не е ли направил кариера?
Тези корпорации са доста хитри.
А и не само те.  В Англия са измислили различни длъжности за хора, които буквално вършат едно и също. Само че един ги координира, друг отговаря за онова, трети за друго. Има и човек, който отговаря за ей това всичкото 😂. Има и степени на обучение според длъжността. То не е измислено от великите корпорации.
Тази система се прилага и при чистачи и в заведения и болници и в агенции за имоти.
Аз на себе си се чудя. Вместо да ставам да пия кафе, аз се шляя в  бг мама.

# 1 681
Аз го разбирам така - работата е просто източник на пари. Ако утре ти предложат друга за повече пари, напускаш едната, започваш другата. Нямаш никакви амбиции за собствено развитие, а важното е да вземаш някакви пари, колкото да живееш нормално или по-разточително... според човека.
Кариерата не е само пари и не е само работа. За мен е амбиция, цели, стремеж, страст, непрекъснато учене и усъвършенстване... Не е просто работа, отивам там да свърша нещо или нищо да не правя, тя нали си ми върви заплатата.

Правилно, с една забележка. Достига се момент в кариерното развитие, когато е време да си кажеш “стига толкова.  Време е за намаляване на темпото”. Явно тук повечето сте в началото на кариерата и с желание за “още”. Аз нямам желание за още. Някога имах ужасно много амбиции, работих, понякога и през нощта, без да ме кара някой, от личен интерес, за да постигна следващото ниво на кариерно развитие (академична кариера). В това време гледах дете, вярно само едно, но без странична помощ, а с гимнастики от мен и баща, гледачки при нужда, приятелки в краен случай. Достигнала съм ниво, което ме удовлетворява като натоварване, заплащане, и възможност за създаване на баланс между работа и личен живот. Винаги може и повече, но е хубаво човек да се замисля от време на време къде иска да стигне, да се огледа и да прецени има ли смисъл. За някои има, за други - не.

# 1 682
  • София
Ами аз не знам кое е по-трудно за балансиране - работа на топ позиция с много отговорности и високо заплащане, или ниско-квалифициран труд, на смени, с работа често включваща и почивните дни, и ниско заплащане. Не смятам, че втората категория включва хора, които не се изморяват, които не се трудят усилено, не търпят физически и психически щети - пък и за доста по-малко пари. Тези хора също съвместяват работата със семейство и деца, и не мисля, че им е по-лесно, защото имат "работа", а не "кариера". Аз искам да чуя и тяхната гледна точка, както и на всички по-средата на тези две крайности.

Сега авторката, ако е искала конкретно само мениджъри да се изказват, тогава се извинявам - темата е нейна, и тя има някакво право да й дава наклон, въпреки че всяка тема си поема по неин път в даден момент. Но пък от друга страна, се изказаха хора с кариера, и пак бяха "санкционирани" и натирени. Отново прекалено лично се взимат чужди съдби, та чак се стига до преровяне на профили и коментиране на стари проблеми, вероятно тотално извадени от контекст.

# 1 683
Относно заменимостта - мисля си, абе то и Елизабет Втора я замениха, вие смятате, че някой е незаменим.
"Няма незаменими хора, има само незабравими.", но не помня откъде е цитат.

# 1 684
Относно заменимостта - мисля си, абе то и Елизабет Втора я замениха, вие смятате, че някой е незаменим.
"Няма незаменими хора, има само незабравими.", но не помня откъде е цитат.
Замениха я, защото почина. Не, защото е излязла по майчинство.😀.
Ако обаче известен писател/учен/художник умре, няма как да дойде някой, който да седне и да продължи.

# 1 685
Лорелада е права - кариерно успели са хора , които са останали незабравими с делата и дейността си, за заместване има цяла планета.

Последна редакция: чт, 16 мар 2023, 11:49 от ccvet

# 1 686
А пък художниците както понякога ги признават чак след смъртта им... Цял живот беден (и без кариера), накрая след време - великият художник. Grinning

# 1 687
А пък художниците както понякога ги признават чак след смъртта им... Цял живот беден (и без кариера), накрая след време - великият художник. Grinning
Е да, ама не е бил в корпоративна компания, която да му каже, кои стъпки да следва... 😀

# 1 688
Аз не съм чел 3-4 страници нови мнения, а продължавам от където стигнах снощи.
@БедКарма - жена ми е на 36. Какво й пречи да прави кариера тепърва, ако иска? Отдавна е забравила какво са памперси, децата ни са ученици, майчинство вече няма да взема. Ако реши, има всички предпоставки след време тя да ходи по конференции, докато ти буташ количката. Или и ти да си ходиш, докато мъжът ти или бавачката - ваша си работа - ти гледа децата.

Аз от каква позиция съм пишел - явно и моето се брои за успешна кариера, като гледам хората във форума как го дефинират. Аз не го броя за голямо постижение, защото ако утре умра или напусна, другия месец ще ми намерят заместник и фирмата ще продължи, както и държавата и света, и на никого няма да липсвам (извън личните ми близки хора).
Но все някак трябва да го дефинираме - ако е например според дохода, за живеещите в България знаем броя хора според дохода, всеки може да си види в коя група попада и дали кариерата му, поне в монетарно изражение, е в долния, средния, или топ % от хората. За съжаление по-подробни данни и персентили не са дадени, но ето за който го интересува, от МинФин:

Не знам с какво се занимава жена ти, но хората не започват обикновено тепърва след средата на 30те да градят кариера. Със сигурност има изключения, но не са масови.

Стига си се занимавал с мен. Нямам да пиша повече по темата, че излиза, че се хваля и се сравнявам. Аз не лъжа, но който иска да вярва все пак. Аз както казах обикновено не работя по 100 часа на седмица вече, колкото може би работи и жена ти, та не се имам за по-малко компетентна от нея и теб да инвестирам останалото си време в гледане на деца ако и когато преценя.

Не виждам да си си казал заплатата, че да те преценим успешен ли си или не. От писаниците ти достатъчно разбрахме и за тебе, и за жена ти. Дори и тя да искаше “кариера”, ти очевидно имаш твърде много комплекси да допуснеш нещо подобно.

# 1 689
Аз смятам, че в темата фокусът трябва да се постави върху баланс.
Ясно е, че когато човек прави кариера, като за мен си означава растеж в позиция от нисша до евентуален връх, за самоосигуряващ се е да постигнеш успешно лого / и името ти да започне да работи за теб/, което си е свързано с по-малко усилия и с все по-добри резултати, то това е за сметка на друго.
В контекста на темата, означава подкрепа от партньор, защото трудно и времеемко е изграждане на имидж. Някои го постигат, други-не.
Тези, дето дават приоритет на децата си, така си го чувстват, всеки има право да изгражда модел, който го устройва.
И това, което пише Крис.
Но за мен това не е баланс, а хармония със себе си, балансът е равновесие между всички величини- добре гледани деца, успешни хора, но успешни и накрая успели. Не само успешни.
Айде, омотах се и аз във философстване Joy

И наистина, равносметка се прави, когато вече си постигнал личния си кариерен връх и вече работиш колкото и както искаш, без от това да страда стандартът ти.

# 1 690
Аз не съм чел 3-4 страници нови мнения, а продължавам от където стигнах снощи.
@БедКарма - жена ми е на 36. Какво й пречи да прави кариера тепърва, ако иска? Отдавна е забравила какво са памперси, децата ни са ученици, майчинство вече няма да взема. Ако реши, има всички предпоставки след време тя да ходи по конференции, докато ти буташ количката. Или и ти да си ходиш, докато мъжът ти или бавачката - ваша си работа - ти гледа децата.

Аз от каква позиция съм пишел - явно и моето се брои за успешна кариера, като гледам хората във форума как го дефинират. Аз не го броя за голямо постижение, защото ако утре умра или напусна, другия месец ще ми намерят заместник и фирмата ще продължи, както и държавата и света, и на никого няма да липсвам (извън личните ми близки хора).
Но все някак трябва да го дефинираме - ако е например според дохода, за живеещите в България знаем броя хора според дохода, всеки може да си види в коя група попада и дали кариерата му, поне в монетарно изражение, е в долния, средния, или топ % от хората. За съжаление по-подробни данни и персентили не са дадени, но ето за който го интересува, от МинФин:

Не знам с какво се занимава жена ти, но хората не започват обикновено тепърва след средата на 30те да градят кариера. Със сигурност има изключения, но не са масови.

Стига си се занимавал с мен. Нямам да пиша повече по темата, че излиза, че се хваля и се сравнявам. Аз не лъжа, но който иска да вярва все пак. Аз както казах обикновено не работя по 100 часа на седмица вече, колкото може би работи и жена ти, та не се имам за по-малко компетентна от нея и теб да инвестирам останалото си време в гледане на деца ако и когато преценя.

Не виждам да си си казал заплатата, че да те преценим успешен ли си или не. От писаниците ти достатъчно разбрахме и за тебе, и за жена ти. Дори и тя да искаше “кариера”, ти очевидно имаш твърде много комплекси да допуснеш нещо подобно.

Всъщност, в моята сфера рядко някой започва да прави кариера преди тридесет. Дотогава се учи, специализира, изобщо се подготвя за бъдещата кариера. Това също си е един вид кариерно развитие, но по форумните стандарти не е.

# 1 691
  • Пловдив
Впечатление прави големият брой работещи точно за или под минимална. Което според мен не е израз на "масата хора у нас работят на минимална", ами на криене на данъци и осигуровки. Иначе нямаше по-горният "етаж" 650-1000 да е рязко надолу по брой - почти наполовина, или във всеки случай с повече от една трета, а следващият - пак голям брой (разбира се, сигурно се дължи и на "големината" на етажа в левове, от 1000 до 3000 разликата е цели 2000, където се вместват много хора, но все пак). Изглежда като много от тези, които са били в етажа 650-1000 реално, номинално да са отчетени в онзи с минималната заплата и частичното работно време.
После що пенсиите ниски и здравеопазването няма пари. И куп други причини за това има, разбира се (да, и крадат, и икономиката не е добре), но тази е едната.

Това е по-скоро за темата "осигуряване на МРЗ" в съседство, но понеже таблицата е тук...

Последна редакция: чт, 16 мар 2023, 12:25 от Магдена

# 1 692
Абаджиева, разбира се, че в академичните среди прогресията е друга. Но в реалната икономика, където много хора приключват с обучението си на 22-23 - те на 36 имат 10-12-14г опит и ако са амбициозни, обикновено дотогава са си затвърдили позицията и са напреднали. За моята сфера е абсолютно така, на 36 ако не си я докарал доникъде няма изобщо какво да се говори. Затова и повечето хора като виждат, че не стават нещата сменят попрището доста по-рано.

Аз лично работех почасово по време на следването от 18-19 годишна по специалността, започнах на пълно работно време на почти 23. Ако съм спала 13 години да не мислиш, че на 36 ще се натискат да ме повишават тепърва?

# 1 693
  • София
Всъщност, в моята сфера рядко някой започва да прави кариера преди тридесет. Дотогава се учи, специализира, изобщо се подготвя за бъдещата кариера. Това също си е един вид кариерно развитие, но по форумните стандарти не е.

Тоест, в твоята сфера е дори по-трудно да направиш кариера, ако на 36 си на нула. Години учене, специализиране и подготовка са далеч от нулата.

# 1 694
Начи викаш, по пол или раса не е хубаво да се дискриминира, но по възраст може?

Има и много примери за обратното. Имам един приятел мой набор, едно време учеше маркетинг. Смени няколко фирми, тийм лийд, отговорник продажби, такива работи. Не бях го виждал години. Преди 4-5 години го видях, записал се задочно в ТУ да учи ИТ. Зубрел вечер и правел някакви задания и за онлайн курсове за сертификат. После го виждам пак, почнал работа в някаква софтуерна фирма. След 1-2 години се смени в друга, станал синиър девелопър. Вика, че изкарвал 2-3 пъти повече пари отпреди. На 40 и нещо години е, кой го знае докъде ще стигне, щом има желание човека (и способности).

Общи условия

Активация на акаунт