Балансът между кариера и брак

• 47 519
  • 1 978
  •   1
Отговори
# 1 545
  • France
Е много ясно, че гледам кое по-изгодно, всъщност бих го нарекъл по-ефективно и лесно за семейството, не само за мен.
Трудно е да се опитваш наново да ни пробуташ тази легенда, след като вече един път си призна. Добре, че не работиш като адвокат, гладен щеше да умреш.

Вече писах защо мъжете опаковат мързела си в красив амбалаж. Ако погледнат искрено колко нечестно се държат с уж любимото същество, ще трябва да гледат в огледалото един мръсник.

Последна редакция: ср, 15 мар 2023, 11:37 от Philomena

# 1 546
  • София
Дори и тук и сега е така. Колко момиченца са ориентирани в хуманните науки, защото родителите им вярват, че "мъжете имат други качества". 40% въобще не са малко в свят, в който много са готови да ги сочат с пръст при най-малката слабост. Къде са блели банкерите, които са инвестирали милиони от подопечните им сметки при Бърни Мадофф? При все, че е имало много и сериозни аларми.
Когато танкера запуши Суецкия канал, в египетските соц мрежи избухна твърдението, че капитанът е бил жена и заради "слабостите на своя пол" е направила тази грешка. Последвано от цяла вихрушка отровни коментари. Само, че единствената жена-капитан на Египет, в това време, е била на курс в Индийския океан. Но хора като Криско са готови да повярват на какво ли не, само да е в посока на вярванията им. И тези хора се възпроизвеждат и учат синовете си колко токсична е женската еманципация и, че всъщност жените не искат това, а да си стоят вкъщи и да кърмят.

Много точен коментар. И аз помня случая с кораба на Евъргрийн. Помня и един друг случай - как стана популярна снимката на едно момиче, което беше част от екипа, направил една от най-ясните снимки на черна дупка - и как заваляха обвинения, че едва ли не се опитвала да си припише заслугите на мъжете в екипа. Също като фактът, че мъжете ежедневно и постоянно правят ужасяващи катастрофи, но жените са набедени за лоши шофьори и ако някъде жена направи катастрофа, винаги се акцентира върху пола й.

ПС: Аз винаги съм имала наклон към точните науки, като бях с отлични резултати по математика и информатика. После се насочих към хуманитарна специалност, като част от мисленето ми беше - не е много подходящо за жена да седи превита по цял ден пред компютър и да пише програмни кодове. Сега работя нещо, където математиката и компютрите ми вършат доста повече работа, въпреки, че и специалността ми също ми е много полезна и е незаменима в много отношения. Между другото, майка ми е машинен инженер и винаги съм си мислела, че съм наследила тези неща от нея, тъй като на баща ми определено не са сила.

# 1 547
Ако човек мрази да готви, има ресторанти с не по-малко хубава от домашната храна.
Тоест не буламач от някоя топла витрина или пица, пица и пак пица, а трябва да предлага на семейството си здравословно хранене, без да го лишава от други неща за сметка на това, естествено. Все пак печели добре, вместо да готви, нали?

# 1 548
  • France
А първата dev-ка е жена - Ада Ловлес.

# 1 549
Лошото е, когато и двамата вкъщи не искат да готвят, не искат да шетат и други такива неща. Не знам тогава как ще се разберат кой да я свърши тази работа 😃

# 1 550
Идеята ми беше, че супата струва 3 лв, жена ти може би печели 10, но понеже ти печелиш 30, а парите са семейни, може със семейните доходи да я разтовариш от тези задължения. Освен това, ако около майчинството печели толкова и се вземе бавачка, или пък задълженията се поделят, за да не изостава тя в професионалното си развитие, може би щяхте и двамата да печелите 30 днес, не само ти. Което дългосрочно е и за двамата, както и за семейството по-изгодно. Разбира се, само и единствено ако жена ти е искала такова нещо и това е било нейното желание. Приемаме, че е било така, но ти не приемаш, че има и други смислени модели, както и жени, различни от твоята.

Освен това в този форум битува очевидно неразбиране на концепцията на платената помощ и как това се отразява на семейната динамика. Понеже масово познатите ми имат и чистачки, и, който има деца, бавачки - дори ако примерно едното дете ходи на градина, а другото е бебе, та за него, мога да ви уверя, че такива родители често са много по-отдадени на семейството, както и много по-спокойни около и с децата си отколкото в модела, който съм познава преди това. Според мен е защото родителите получават удовлетворение в други области от живота си, в голяма степен са разтоварени от битовизми и просто се наслаждават на времето, прекарано с децата си.

Не знам защо сте толкова против, при положение, че масово и двамата работят, дори след великите 2 или 3 години вкъщи, детето на градина, стрес кой ще го гледа като е болно, както и изпълнен с битовизми живот след работно време, които ви крадат от качественото време с детето.

# 1 551
  • София
Лошото е, когато и двамата вкъщи не искат да готвят, не искат да шетат и други такива неща. Не знам тогава как ще се разберат кой да я свърши тази работа 😃

Е как кой - жената, по дефолт Joy Тя ако взима по-голяма заплата, той няма да я вземе, а и докато е завряна до печката, трудно ще взима повече, тъй че да мълчи Joy Платената помощ е неприемлива, БедКарма, защото защо да се плаща за нещо, като жената може да го върши безплатно, без това да й докарва дори признание Wink Но пък иначе е много удовлетворена Laughing

Крис, да де, ама айти-то изкарва пари за това, което той върши, а ти за това, което ти вършиш.

Между другото, четейки някои от коментарите, включително как сметките трябвало да се плащат по равно, а не пропроционално при големи разлики в заплатите, започвам да се питам, какво е ползата от партньор, който изкарва повече? Нали пак същите пари ще дава за сметки и същата домакинска работа ще свърши?

# 1 552
Ох, айде по-реалистично! Виждаме какво се случва откак жените се набутаха в мъжките професии - навигаторКИ, хирургини т.н

# 1 553
  • София
Случва се промяна в речника ли, не разбрах?

# 1 554
Но защо, драга Филомена, се опитваш мен да убедиш в нещо - аз съм един случаен мъж в анонимен форум.
Пробва ли да убедиш твоя мъж да си размените ролите?
Че като го гледам е същия хубостник като мен.

Инак относно чистене и готвене - естествено, че не съм прасе и си разтребвам, също мога да правя това-онова, например на децата закуската и кутиите за училище аз ги приготвям, защото ставам рано, а жена ми обича да си поспива повече.
За чистачка сме пробвали, 2 различни, жена ми нещо не ги хареса как чистят, как оставяли препаратите разбъркани след себе си, и т.н. и обича сама да си разтреби. Аз например пускам прахосмукачка, не съм над тия неща. И робот имаме, ама то това мине насам-натам пък се уплете между два стола, и кутийката му все пълна, та не го ползваме много.

# 1 555
Случва се промяна в речника ли, не разбрах?

И аз тръпна от нетърпение да разбера, но докато чакаме - коментарът за жените-шофьори ми напомни на интересната статистика, че мъжете действително са отговорни за повече катастрофи от жените. Това е отразено и в цените на застраховките против ПТП, например - за мъжете са по-високи поради по-високата вероятност от такова ("Форбс"). Но продължава да битува дълбоко залегналото убеждение, че е обратното, и част от причината си обяснявам с "предразсъдък на потвърждението", или както там се води официално (за термина не гарантирам). Накратко, ако на пътя те засече гадно мъж шофьор, мисълта ти е "Е!!ти и гадния шофьор", а ако е жена - "Е!!ти и жената шофьор". И ето така се трупат "примери" от личния опит. Wink

Но защо, драга Филомена, се опитваш мен да убедиш в нещо - аз съм един случаен мъж в анонимен форум.

Не искам да говоря от името на Филомена, но на мен поне ми се струва, че водим този разговор не защото на двайсетина жени им е чак толкова жизненоважно да променят мнението на един мъж. Аз поне участвам, защото ми е приятно, защото има много точни и готини коментари, и се информирам за неща, които не съм знаела досега.
Накратко - благодаря, защото ми оправяте настроението, а някой в градинката отвън от рано сутринта не спира да свири на котка... или поне така звучи. No Mouth

# 1 556
Пробва ли да убедиш твоя мъж да си размените ролите?
Че като го гледам е същия хубостник като мен.

Инак относно чистене и готвене - естествено, че не съм прасе и си разтребвам, също мога да правя това-онова, например на децата закуската и кутиите за училище аз ги приготвям, защото ставам рано, а жена ми обича да си поспива повече.
За чистачка сме пробвали, 2 различни, жена ми нещо не ги хареса как чистят, как оставяли препаратите разбъркани след себе си, и т.н. и обича сама да си разтреби. Аз например пускам прахосмукачка, не съм над тия неща. И робот имаме, ама то това мине насам-натам пък се уплете между два стола, и кутийката му все пълна, та не го ползваме много.

Чистачка при нас имат много хора. Криско, купете си по-качествен робот. Или го програмирайте по-добре. Имам робот, който е настроен да се включи сутринта в 9 и до 10 си е свършил работата. И чистачка идва периодично. И аз не мисля, че може да чисти както аз мога, но пък аз не искам да си прекарвам свободното време в чистене. Намалих си стандартите, защото имам нужда от психично здраве.

Моят съпруг може да готви и готви добре. Също така може да пере (тоест, да сложи дрехите в пералнята,  да включи програмата и да ги сложи в сушилнята). Даже ги сгъва после. имаме кош, в който дрехите се слагат разделено по цвят, та няма нужда да му ги подготвям предварително. Той хвърля боклука и почиства снега, миялната пълним и пускаме двамата, когато е нужно.

И двамата работим на пълен работен ден, отговорна работа. И (срам ме е да го кажа), аз съм по-добре заплатена.

Дренка, то и едни жени-психиатърки са се навъдили, мислят си, че могат да се мерят с мъжете по интелект… смешна работа!

# 1 557
  • France
Криско, ти си просто една ламбда в този форум. Ако не се стракаме в други теми, най-вероятно ще забравя до няколко дни и форумното ти име. Съвсем друго е моето забавление.

С ММ вече сме си разменяли ролите. И може би пак ще ни се случи. И двамата сме ок с това.

# 1 558
Темата уж е "Балансът между кариера и брак", а се е обърнала на: "Жените искат да бъдат мъже".
Мъж който е женен за работата си рядко има успешен брак. Същото важи и за жената.
Аз пък познавам повече мениджъри жени, отколкото мъже.
Но кариера се прави не само в бизнеса, има толкова много сфери пълни с успешни хора жени и мъже.
Например пример за мен е писател бивш журналист от много известна информационна агенция с изключителна обща култура.

# 1 559
Ох, айде по-реалистично! Виждаме какво се случва откак жените се набутаха в мъжките професии - навигаторКИ, хирургини т.н
Баща ми отиде да се оперира без да е много наясно на кой ще попадне. Случила се жена хирург и всички от екипа жени. Беше много доволен, добре си свършили работата, били мили с него - всичко както трябва. Наложи се и майка ми да отиде за друго, но пак при хирург, и по негова препоръка избра същата болница. При нея хирургът бил мъж. Няма да казвам какво не й харесало - и той самият, и как смятал да извърши процедурата - ама избяга с 200 в друга болница, където се подложи на манипулацията.

Общи условия

Активация на акаунт