Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 3

• 80 309
  • 820
  •   1
Отговори
# 555
Щом мислиш, че светът ще цъфне и ще върже през 2024...
Аз мисля, че нещата не са много розови - войни на няколко места, затрудения в доставките, всякакви зелени и "прогресивни" политики в развития свят, които пречат на бизнеса, и т.н. А пък акциите са на исторически връх, още ли ще се качват или иде време да паднат?
Затова съм шорт нетно, вкл. СП500 (с фючърси) а лонг съм само избрани комодитис, въглища, злато, петрол, уран, и малко шипинг.
Успех на всички!

# 556
Ти от много време си ги шортнал както чета, до кога това?

# 557
Е, не от много време. От лятото някои избрани - Тесла, Апъл...
А СП500 откакто наближи 5000. Но съм шорт със спред на дълги фючърси, тоест ограничавам отгоре. И лонг пут спред на фючърси. Все пак е по-разумно със спред.
А докога... докато падне достатъчно, че да затворя. Или докато фалирам, хе-хе Simple Smile
Не се знае с какво могат да ни изненадат пазарите. То това им е интересното. Който иска скучно и сигурно - ДЦК.

Последна редакция: вт, 20 фев 2024, 11:04 от chris78

# 558
Здравейте! При направена справка в сайта на „Централен депозитар“ АД се оказа, че имам някакви акции, които вероятно са купувани от родителите ми преди много години, тъй като аз не съм купувала. Много се извинявам за глупавия въпрос, но може ли да ми разтълкувате тази извадка от „Централен депозитар“ АД.                   

# 559
По лична сметка май означава, че нямате отворена сметка при инвестиционен посредник в България. Направете си регистрация при Карол, Елана или някой от другите и ще можете да правите сделки с акциите.

# 560
Интересно къде се получават дивидентите в горния случай? Тази компания мисля, че е от редовните, плащащи дивиденти, някъде трябва да са се натрупали Simple Smile Аз бих се обадила в централен депозитар да ми обяснят.

# 561
Интересно къде се получават дивидентите в горния случай? Тази компания мисля, че е от редовните, плащащи дивиденти, някъде трябва да са се натрупали Simple Smile Аз бих се обадила в централен депозитар да ми обяснят.

Това е публикувано в сайта на „Доверие – обединен холдинг” АД: "Към момента дивиденти не се изплащат. Всички дивиденти, разпределени до 2005 г., са погасени по давност. Съгласно решения на Общото събрание на акционерите на „Доверие – обединен холдинг“ АД за финансовите 2006 – 2022 г. дивиденти не са изплащани."

# 562
Щом мислиш, че светът ще цъфне и ще върже през 2024...
Аз мисля, че нещата не са много розови - войни на няколко места, затрудения в доставките, всякакви зелени и "прогресивни" политики в развития свят, които пречат на бизнеса, и т.н. А пък акциите са на исторически връх, още ли ще се качват или иде време да паднат?
Затова съм шорт нетно, вкл. СП500 (с фючърси) а лонг съм само избрани комодитис, въглища, злато, петрол, уран, и малко шипинг.
Успех на всички!

Надявах се на ниски цени още няколко месеца, обаче какво стана. През 2022-23-та купувах около моментите с лоши новини и когато Fear and greed index = extreme fear. Не уцелих дъната, но не бях далеч.

Би било добре да се охлади еуфорията, но никой не знае какво ще стане.

# 563
Здравейте! При направена справка в сайта на „Централен депозитар“ АД се оказа, че имам някакви акции, които вероятно са купувани от родителите ми преди много години, тъй като аз не съм купувала. Много се извинявам за глупавия въпрос, но може ли да ми разтълкувате тази извадка от „Централен депозитар“ АД.                    

Това са акциите от боновите книжки на масовата приватизация. Нищо не плащат по тях вече. Всъщност отдавна.
И на мен ми излизат едните, другите ги продадох и съжалявам, защото след това им се дигна цената, но свърши вече.

# 564
Аз някога преди много години се бях интересувала за акциите в боновата книжка, но се оказа, че противно на общоприетите правила във финансите лихвите се акумулират само за пет години и после се присвояват от фонда. И трябваше да се занимавам за някакви мизерни пари и не го направих.

# 565
И аз така ги отписах едните.

# 566

Здравейте това са акции на Доверие обединен холдинг. Към момента цената на боновата книжка ще ви донесе малко над 460лв. Другите 50бр. са права по издавани облигации. Дружеството се развива добре , част е от групата на Софарма и притежава втората по големина банка в Молдова , магазините Бриколаж в БГ, болница и МЦ Доверие в Сф, служба по трудова медицина, доброволен частен здравен фонд и доста други неща. Ако ви трябват парите - аз бих продал след март месец, а дивидент от холдинга може да се очаква най рано 2025 или  2026г.
Успех!

# 567
Надявах се на ниски цени още няколко месеца, обаче какво стана. През 2022-23-та купувах около моментите с лоши новини и когато Fear and greed index = extreme fear. Не уцелих дъната, но не бях далеч.

Би било добре да се охлади еуфорията, но никой не знае какво ще стане.
И сега лонг ли си СП500?
Между другото, сега понеже падна викса, а лихвите са високи, излиза по-добре да си лонг с фючърси/опции, отколкото директно чрез фондове.
Примерно стандартните мини-фючърси ES=F са $50*SPX, но опциите върху тях са *100. Да речем сега ако е 5000 индекса и ти се надяваш на 5% ретърн до края на годината, значи чакаш да стане 5250 - вместо да набиеш $500к във фонд, тракващ СП500, по-добре е да ги сложиш в мъни маркета/ДЦК и ще изкараш грубо 5% = $25к
Вместо да си лонг индекса, правиш следния спред: лонг опция върху ES за декември на 5000 (в момента са по 343.5) и продаваш шорт опция на 5250 (в момента по 200.5) - нетно прави 143*100=$14.3к, които плащаш от тия $25к лихви.

Така си запазваш цялото евентуалното покачване от 5000 до 5250 на индекса (5%), и ти остават нетно към 2% и нещо сигурни.
Понеже безплатен обяд няма, лишаваш се от евентуалното покачване с над 5%, тоест над 5250, понеже там си шорт със спреда. Но ако мислиш, че ще се качи с 6, 7, 8, 10% или колкото там - можеш да си модифицираш спреда съответно.

# 568
Това, че да речем не очакваш 2024 да е добра какво ще рече. Изчакваш или си на шорт? Войни винаги има. Виж това със зелените сделки си е тъпня, обаче напоследък се поуспокоиха май.

# 569
Мен ли питаш или колегата? Той май е лонг. Аз съм шорт на СП500 със спред, подобен на горния, но в обратната посока.
Имам и директно шортове на няколко неща, както писах по-горе. Но имам и дълги позиции.
Абе, миш-маш Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт