Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 3

• 83 701
  • 820
  •   1
Отговори
# 420
Основният портфейл е IWDA+EMIM, а от края на 2021-ва отвреме навреме добавям и малко IWVL, основно когато ми се стори, че цари прекален ентусиазъм. Вероятно не е особено добра идея.

# 421
https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3415739 - авторите на това проучване установяват след като изследват 62 000 акции от целия свят за периода 1990 - 2018г, че само 1.3% от акциите бият one month us - treasury bill докато останалите 98.7% колективно мачват доходноста на one month us - treasury bill. Малко трудно ми се струва с 20 - 30 акции да познаеш кои точно са в тези 1.3% не че е невъзможно де.
Ами аз нали затова писах преди няколко страници още, че в момента ми се струва най-добре кеш, тоест не кеш под дюшека, а т-билс, може 3-12 месеца, може пък и 1.
Вместо индекса, който е най-надут спрямо всички исторически показатели.
Но който има конвикшън за някоя определна фирма, може и там част от капитала. Не само една, разбира се.
Има шанс тя да е надценена и да падне, да, но същия шанс има и да е подценена и да се качи. Ако имаш малко позиции, поемаш както казваш идиосинкратичен риск да нацелиш баш надценената. Ако имаш няколко позиции го елиминираш (20 са достатъчни, 30 са практически равни на индекса).
Това е при случайно избрани книжа. Ако имаш конвикшън, вече зависи ти какво си избрал. Аз по-скоро избирам сектори, а не индивидуални фирми. Според виждането ми за това как ще се развива света следващите години.
Твоето виждане явно е по-различно. Виждам топ позиции Апъл, Майкрософт, Нвдия, Тесла, Амазон - тоест, точно това, което всички имат. Ретърна ти ще е като на всички. Ако не е добър, поне ще си доволна, че не е по-лош от на останалите на пазара.

# 422
Виждам топ позиции Апъл, Майкрософт, Нвдия, Тесла, Амазон - тоест, точно това, което всички имат. Ретърна ти ще е като на всички. Ако не е добър, поне ще си доволна, че не е по-лош от на останалите на пазара.

Топ позициите няма как да са други при тази комбинация от ETF-и. Пропускаш, че теглото им е наполовина, тъй като в два фонда има 50% small cap value, където топ 10 компаниите не участват. Поведението на такъв портфейл ще се различава съществено от "останалите на пазара".

# 423
Моят брокер в Елана трейдинг, с кратък анализ на годината на БФБ:

# 424
Топ позициите няма как да са други при тази комбинация от ETF-и. Пропускаш, че теглото им е наполовина, тъй като в два фонда има 50% small cap value, където топ 10 компаниите не участват. Поведението на такъв портфейл ще се различава съществено от "останалите на пазара".
Има, но единият е само САЩ, другият само Европа... на EMIM не му харесвам пък, че има доста китайски компании и никога не се знае другарят Си какво ще измисли.
Преди време имах на ВанЕк руския фонд, те са предимно ресурсни компании, евтини и плащаха добри дивиденти... докато не стана войната в Украйна и ги санкционираха, сега не мога и да ги продам даже, че да си отчета капиталовата загуба. Така си висят в акаунта ми маркнати на нула, но трейдинга е съспенднат и не мога да ги продам. Та и с Китай не се знае какво може да стане.

Но каквито и ЕТФи да избереш от типа на тези, които с Роси сте изброили, все отиваш на Епъл, Нвидия, Майкрософт и т.н. като най-голяма част от портфолиото. С повече тегло отколкото на цели държави - ето например:

От Епъл са спечелили най-много тези, които са купили Епъл докато беше евтин, например преди да изкарат айфона. Ако ти сега купуваш Епъл...
Аз съм даже шорт Епъл и Нвидия (не съветвам никого да прави така).

# 425
Но каквито и ЕТФи да избереш от типа на тези, които с Роси сте изброили, все отиваш на Епъл, Нвидия, Майкрософт и т.н. като най-голяма част от портфолиото. С повече тегло отколкото на цели държави - ето например:

Портфейлът с фактор фондовете (JPGL, IWVL и т н.) няма такава концентрация, но ти и него не хареса Simple Smile В крайна сметка важното е да си доволен от твоята стратегия и постигнатите резултати.

Весели празници на всички.

# 426
Софикс направи +27% през настоящата година. Поздравления за всички инвестиращи и подкрепящи с парите си БГ компаниите!

SOFIX записа 3% повишение в последната сесия и 27% ръст за 2023 г.
https://www.investor.bg/a/538-pazari/386833-sofix-zapisa-3-povis … 27-rast-za-2023-g

Последна редакция: пт, 29 дек 2023, 19:15 от kokopapa

# 427
Който е бил прецакван от БФБ едва ли ще се върже пак.

# 428
Здравейте, не съм чела назад, тъй като е прекалено много информация, която дори и не разбирам много, за това ще пристъпя направо към въпроса! 😁 Имам някакви парички, на детето, което е едва на 1г7м. , които ми омръзна да местя от чанта на чанта.. Обмислих варианта за вкарване в банка, но поради ред причини не ми допада този вариант. Искам нещо бързо, просто и сигурно - Инвестиционно злато. Поне за в близките 5-6 години, че е прекалено рано да мислим за закупване на жилища и т.н. Какво бихте ме посъветвали, добра идея ли е златото?! Ще се радвам, разбиращите повече от мен, да ударят едно рамо. 😊

# 429
Не мисля. Щом ги местиш от чанта в чанта, очевидно става дума за малка сума. Направи си един депозит в евро, но на твое име, не на детето. И без това от догодина влизаме в еврозоната.
ТБИ имат лихва до 3%.

# 430
Не мисля. Щом ги местиш от чанта в чанта, очевидно става дума за малка сума. Направи си един депозит в евро, но на твое име, не на детето. И без това от догодина влизаме в еврозоната.
ТБИ имат лихва до 3%.
Ами сумата не е толкова малка, не знам как това, че ги местя от чанта на чанта ви наведе на мисълта, че е такава?! Във вкъщи вече един път са влизали “недоброжелатели” и не оставям нищо ценно. Всичко нося в чантата Simple Smile  Банките като цяло не ги харесвам, но имам сметка в ДСК, защото няма как без нея, но не искам парите да са в моята сметка и след време да се чудя “ е сега колко бяха негови, пък колко мои” 😁

# 431
  • София
Не е лоша идеята за инв. злато.
Но и златото ли ще мъкнеш в чантата ежедневно?
По домовете влизат, няма спор.
Виждала съм и кражби от дамска чанта. Минава край тебе, дръпва я и бяга. Или по оживени улици, в големи магазини.
И да не харесваш банките - внесените там суми са гарантирани до около 196 000 лв. Бих внесла парите в еврова сметка и когато мога или бабите дадат ще ги добавям. Но сметката на мое име, не на детето. Че оперирането с детски сметки е много сложно.

# 432
Не е лоша идеята за инв. злато.
Но и златото ли ще мъкнеш в чантата ежедневно?
По домовете влизат, няма спор.
Виждала съм и кражби от дамска чанта. Минава край тебе, дръпва я и бяга. Или по оживени улици, в големи магазини.
И да не харесваш банките - внесените там суми са гарантирани до около 196 000 лв. Бих внесла парите в еврова сметка и когато мога или бабите дадат ще ги добавям. Но сметката на мое име, не на детето. Че оперирането с детски сметки е много сложно.
Специално златото мислех да го оставя на сейф в банка. Относно чантата, нося всичко в чантата на количката, и постоянно е между мен и детето 😁 Виждам, че наблягате на Еврото, по-надеждно ли е? Няколко човека ме посъветваха да съм купила нещо, но какво да купя за 1 бебе, парите не са толкова малко, а да купувам нещо, което ще го ползва 2 години и дори няма да го помни, не ми харесва като идея.
П.С Простете за въпросите свързани с банкирането, просто въобще не съм веща по темата, както казах и сметката ми се наложи да я отворя, защото съм по майчинство, иначе и такава нямах до преди това 😁

# 433
Да носиш пари в чанта е най-несигурното нещо. И най-рисковано, да забравиш някъде чантата, или да ти я дръпнат от ръцете.
Евро - разбира се, че е по-сигурно. Сега много спестители в домашни условия ще трябва да излязат на светло и да си обърнат левовете в евро. Няма начин.

# 434
Инвестиционното злато като цяло се качва на горе, има и флуктуации. Декември 2022 си купих две монети за 7000, цената им се качи, продадох ги сега за 7900. Такава лихва от депозит нямаше как. Но това беше серия 2022, която са спрели от производство. Едно кюлче пак от миналата година му се вдигна със 100 лв. Парите ги инвестирах в имотче на морето, не само тези разбира се. Не знам каква сума разполагате, но инвестиционното злато за мен е ок за малки/средни суми.

Общи условия

Активация на акаунт