Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 3

• 81 784
  • 820
  •   1
Отговори
# 465
Какво значи нет шорт?

# 466
Значи, че примерно имам $100 в дълги позиции, но $120 в къси и нетно съм $20 долара шорт (очаквам пазарът да падне - или поне тези позции от него, в които съм шорт).

# 467
Значи, че примерно имам $100 в дълги позиции, но $120 в къси и нетно съм $20 долара шорт (очаквам пазарът да падне - или поне тези позции от него, в които съм шорт).
Не, че разбрах но благодаря Simple Smile Преди година бях тръгнала да се образовам на тема инвестиции, но видях, че няма да я бъде...и единствено като ми остане някой лев си купувам някоя и друга жълтица и дотам. Но ви чета..с все по-засилващо се отчаяние, че някога ще ги разбера тези неща. Желая успех на всички!

# 468
Не, че разбрах но благодаря Simple Smile Преди година бях тръгнала да се образовам на тема инвестиции, но видях, че няма да я бъде...и единствено като ми остане някой лев си купувам някоя и друга жълтица и дотам. Но ви чета..с все по-засилващо се отчаяние, че някога ще ги разбера тези неща. Желая успех на всички!
Ама как хубаво ме изрази Simple Smile
И аз чета, но дори не питам, че явно няма да успея да формулирам членоразделен въпрос...

# 469
Като си шорт, или си на "къса" позиция, продаваш нещо, което го нямаш, с надеждата да спадне.
Някоя акция например днес е $100, ти я продаваш без да я имаш и получаваш $100 кеш. Другия месец ако е станала $90, купуваш я обратно и си запазваш $10-те като печалба.
Ако обаче стане 110, 120, 130 и т.н. трябва да я купиш обратно по-скъпо и тогава си на загуба.
Не се препоръчва за хора без опит. То и с опит пак не е много препоръчително, освен ако не вярваш силно, че нещо е надценено и ще пада, и можеш да си покриеш марджин кола ако се наложи.

# 470
Като си шорт, или си на "къса" позиция, продаваш нещо, което го нямаш, с надеждата да спадне.
Някоя акция например днес е $100, ти я продаваш без да я имаш и получаваш $100 кеш. Другия месец ако е станала $90, купуваш я обратно и си запазваш $10-те като печалба.
Ако обаче стане 110, 120, 130 и т.н. трябва да я купиш обратно по-скъпо и тогава си на загуба.
Не се препоръчва за хора без опит. То и с опит пак не е много препоръчително, освен ако не вярваш силно, че нещо е надценено и ще пада, и можеш да си покриеш марджин кола ако се наложи.

Кратко, точно и ясно обяснено за питащите, но да не пропуснат и червеното. Според мен това е работа за професионалисти. Също така е и въпрос на обеми Wink  Едно е да се правиш на голям смелчага, рискувайки 10, 2, или 50 хиляди, друго е да заложиш големи суми. Тогава на човек някак отвътре му иде да  става консервативен Grinning

Аз например от години чакам златото поне малко да тръгне надолу към някой локален минимум, че да си купя малко, ама то само расте. Ако бях играла на понижение да съм издухала супата.

# 471
Това не се ли нарича ливаридж?

# 472
Това не се ли нарича ливаридж?

Принципно е същото, или подобно. Но късите продажби са термин от търговията с акции, докато ливъриджът е по-скоро свързан с поемане на дълг и инвестиране на заетите средства. Едва ли е толкова важно да се прави разликата.

# 473
И също не ми е ясно как можеш да продадеш нещо, което го нямаш.

# 474

По същия начин, по който можеш да вземеш заем и да купиш нещо с пари, които реално нямаш - някой си е направил бизнес от това да ти създава условия да го правиш, като си преценява риска и ти взема такса за това. За заема това е банката, а за късите продажби не знам точно брокерът ли е или кой друг, но е някой. И тази възможност не е безплатна.

# 475
Ти го нямаш, но някой го има и го вземаш назаем от него. Не директно от него, а от брокера му, при който той има сметка и който управлява активите му.
Това съществува от над сто години, даже от повече, ако смятаме примерно фермера, който продава на зелено житото си още зимата. Продава го и взема парите, а няма още 1000 тона жито, колкото очаква да пожъне. Ако пожъне само 900, трябва да възстанови 100-те разлика, като ги купи на борсата.

А е измислено не само за да правят спекулатнтите пари, а и до известна степен да се противодейства на спекулантите, които надуват някои акции. Ако нямаше шортене, хора като дядо ти Сорос например, които разполагат с милиарди, могат само да купуват и купуват, за да помпят цената на даден актив и да спечелят като я вдигнат. Но ако има възможност други спекуланти пък да шортят, те му продават от тоя актив без да го имат, и така могат да възстановят равновесието между търсене и предлагане.

# 476
  • София

Всяка платформа за търовия има безплатна демо версия.
Регистрираш се, пробваш да купуваш, да продаваш.
Като я занулиш - рестартираш и продължаваш.
Така ще разгледаш и ще ти се изясни кое как става.

# 477
Днес проверих как върви портфейла и видях, че US Pioneer Fund A EUR (единият от фондовете ми) е на +18.26% за последните 3 месеца. Подобен рязък скок нагоре съм виждал само след ковид дъното.

# 478
Какво ли значи това?

# 479
Вероятно бъдещата доходност при покупка на сегашните цени ще е по-ниска.

Общи условия

Активация на акаунт