Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 3

• 81 766
  • 820
  •   1
Отговори
# 510
Здравейте , включвам се за да споделя че и в БГ има успешни бизнеси и че и тук могат да се правят добри пари. Бг компанията Шелли Груп вчера достигна капитализация от 1млрд лева. и за 7години акциите й от 1.40лв достигнаха 57лева на БФБ.
 https://www.impulsegrowth.eu/shelly-group-dostigna-kapitalizacia-ot-1-miliard/
Всички които решихме да подкрепим с парите си БГ бизнес, плащащ данъците си тук и създаващ работни места за децата ни, направихме добри пари, а вярвам че до 2г. ще ги удвоим още веднъж, защото Шелли ще стане еднорог в евро , рано или късно Simple Smile Въпреки всички предразсъдъци и присмех към БГ пазара аз продължавам да вярвам че тук се правят много по лесно пари, защото имаме брутално предимство : 1. Западните инвеститори не поглеждат насам опарени от тим, черепа, Пеевски и други мошеници , но тук е и нашия коз ние знаем кой кой е и можем да отсеем бижуто от плявата и калта и второто уникално предимство за мен е шанса да се срещна лично и да обядвам с основателя на Шелли или да пия кафе с шефа на Софарма и да науча неща, които ги няма в новините. На NYSE където всички компании са гледани под лупа от какви ли не азиатски, австралийски и други инвеститори едва ли точно аз преди тях ще открия нещо уникално и никога няма да имам шанс да обядвам и науча какво мисли Мъск или да пия кафе с шефа на Пфайзер който да ми подскаже размера на следващия дивидент или нещо друго Wink Успех на всички в инвестициите и да знаете, че и тук под носа ни има добри възможности Wink

https://www.impulsegrowth.eu/shelly-group-dostigna-kapitalizacia-ot-1-miliard/

Последна редакция: сб, 27 яну 2024, 06:03 от kokopapa

# 511
Освен Шели има ли нещо друго, което заслужава внимание в момента на БФБ?

# 512
Освен Шели има ли нещо друго, което заслужава внимание в момента на БФБ?

Здравейте, Шели беше чудесна за вход преди 5г., сега германците във Франкфурт изкупуват акциите й на килограм и тук все повече намаляват свободно търгуваните и това помпа цената. Според мен има, но аз така твърдях и преди 5г. за Шели и получавах присмех, та всеки си решава. Хората открили Шели за БФБ имат фонд инвестиращ и в други БГ предприемачи, нарича се Импулс Ад и от листването си на 1.10лв поскъпна само до 1.35-1.40лв въпреки бума на Шели. Момчетата от Дронамикс-каргодронове са на борсата също, Биодит- биометрични системи, Смарт Органик-Био храни, Болерон - он лайн застраховател пускат акции в края на месеца, чакаме и Хидрогенера - дружество разработващо съоръжения произвеждащи зелен водород, да се листва тази година, старото куче Софарма, която ми раздаде за миналата година общо1.5лв дивидент при цена на акция в момента 6лв., тази година очаквам много и от свързания със Софарма холдинг Доверие, дружества инвестиращи в земи и земеделие като Агрия и Адванс Терафонд, REIT притежаващ красива офис сграда в София Тех парк с наемател БОШ - Фонд за недвижими имоти България, дружество за онлайн залози с бизнес в Македония и Перу - Телематик, уникалните инвеститори от Илевън кепитъл от където дойде и кмета на София , дружество притежаващо 20% дял в растящия бизнес на онлайн хипермаркета Ебаг- HR capital., самата българска фондова борса е чудесна инвестиция защото притежава и монопола върху търговията с ел.енергия като собственик на БНЕБ в България и дава тлъст дивидент ... Намират се, надявам се успехите да събудят и окуражат спестителите да се включат, а това ще докара още качествени компании Wink

п.п. да добавя че от борсата работят с министерство на финансите за пускането на достъпни за малките спестители ДЦК на борсата, които ако осигурят 3,5-4,5% доход гарантиран от държавата, ще дадат реална алтернатива на депозитите - хубави неща се случват Wink

Последна редакция: сб, 27 яну 2024, 09:55 от kokopapa

# 513
И аз това си мислех -  не трябва ли да се продаде нещо, което е на много голям положителен растеж. Но после какво правиш с тия пари? Ако имаш готови идеи какво да купиш ок, но ако нямаш? Продаваш ги и парите ти се обезценяват.
Не се обезценяват. Парите кеш носят сигурен безлихвен доход, ако ги инвестираш в ДЦК.
В момента в долари получаваш от Чичо Сам 5%, а инфлацията последно я дадоха 3.6% (това са официални данни, които послъгват малко, но няма по-акуратни от тях).
В евро е малко по-малко.
ДЦК са много ликвидни и винаги можеш да ги продадеш на пазарна цена и да инвестираш в нещо друго, ако решиш. Но ако са дългосрочни имат риск от обезценяване, ако лихвите се качат. Сега дори краткосрочните обаче носят добра лихва.
А ДЦК има ли значение от кой посредник ще се купят? Препоръки?

# 514
Тези дни ми излезе някаква статия в Гугъл, "Как бихте инвестирали 10 000 лв."
Стойне не знам какво би предложил, но за пръв път ми хареса отговора на Хамбарцумян - в депозит, защото парите са гарантирани.

Има ли друга банка освен TBI, която да дава лихви по депозит?

Друга ,за която знам е БАКБ.

# 515
Пандорина, каква е тази функция на Револют?
Ми има такава опция но точно къде беше не помня, някъде при спестявания, трезор.. или нещо подобно беше.

И просто ти заделя сума до закръглянето ли?
Примерно - имаш сметка 40.25, Револют ти взема 41, разликата се спестява?

# 516
Човек трябва да се радва на проблеми като пропуснати ползи и къде ще е максимална печалбата. Истински проблем е как да си платиш сметките и да изкараш месеца.
По темата. Това с консултацията не знам колко ще помогне и доколко евентуалната полза ще покрие цената на консултацията. Като нямаш идея е нормално да търсиш широки ETF. Примерно акции ако са свързани с работа или хоби и сте запознати е добра идея. Въпреки, че и там може да има изненади. Ако имате достатъчно средства може да се поразхвърлят нещата. Някоя акция може да я вземете и просто защото ви влече. Целенасочено четене честно не го разбирам. През това време може да се работи и да се правят реални пари или да се почива от което хората имат също нужда. Може и просто да съм мързелив.

# 517
Честито за тези Шели груп. И не сме ти се присмивали за избора, нито даже изобщо сме се присмивали, а само сме казвали, че не се доверяваме на БФБ. Да, ти си бил по-смел, намазал си. Ние обаче в по-ранни години сме парени от БФБ и недоверието не може да се изтрие.

П.П. като си знам как в супер, колкото и да избирам, все избирам най-бавната опашка, не мога да се самоубедя, че на БФБ няма пак да ме прецакат. А на моята възраст това се преглъща трудно.

Последна редакция: сб, 27 яну 2024, 11:09 от Черна станция

# 518
Честито за тези Шели груп. И не сме ти се присмивали за избора, нито даже изобщо сме се присмивали, а само сме казвали, че не се доверяваме на БФБ. Да, ти си бил по-смел, намазал си. Ние обаче в по-ранни години сме парени от БФБ и недоверието не може да се изтрие.

Алтерко са еднорог. Който е успял да се качи на влака навреме, браво на него! Но няма много такива на БФБ. И напълно разбирам скептицизма. Макар че, тях злите езици ги наричат балонерко. Широките индекси не са така доходни, но са доста по-прости за обикновени хора. И доста по-малко рискови и по-малко доходни.

# 519
След дъжд качулка е винаги така. Сега мога да се вайкам - "ех, да бях сложила 100 000 преди седем години, сега щях да имам 4 000 000". Да де, ама кой да знае от коя трънка ще излезе заека, че да прежали 100 000? Особено ако си е патил от БФБ и няма вътрешна информация за новите ИПО-та?

# 520
Добра инвестиция е след като продадеш и прибереш разликата.
За мен БФС не е мястото да се случва редовно.
Но затова всеки сам си решава.

# 521
Пандорина, каква е тази функция на Револют?
Ми има такава опция но точно къде беше не помня, някъде при спестявания, трезор.. или нещо подобно беше.

И просто ти заделя сума до закръглянето ли?
Примерно - имаш сметка 40.25, Револют ти взема 41, разликата се спестява?
Да, точно така. И имаш опция ако искаш да умножиш тези 75 ст по колкото решиш. Аз съм задала да ми ги умножава х 3 за да има все пак по значимо натрупване.  И при все че не пазарувам само през Револют вече имам едно добро спестяване.

# 522
Благодаря!
За мен спестяването не е проблем. Доходност търся.

# 523
Значи, че примерно имам $100 в дълги позиции, но $120 в къси и нетно съм $20 долара шорт (очаквам пазарът да падне - или поне тези позции от него, в които съм шорт).
Хаха..след 2 дена слушане на подкасти разбрах какво казваш Simple Smile, както и в предишните ти постове и даже добих и аз мнение по въпроса за "великолепната седморка", която по всички показатели на фундаменталния анализ излиза, че е супер надценена и напомпана, а съответно и широките индекси, от които тия 7 компании съставляват огромен процент. И май е въпрос на някой и друг месец да се сгромолясат, защото сега са много нагоре. И ако разбирах нещо от избор на етф-и бих си изтеглила спестяването от Амундито и с още малко добавени средства бих ги вложила в избрани от мен фондове. Бих избрала сектор енергетика и сектор потребителски стоки примерно...и също така бих избрала обратно корелирани фондове в портфейла, т.е. неща, които да са от двете страни на везните, та ако едното се срине, другото да го компенсира. И дотук ми стигат идеите.

# 524
След дъжд качулка е винаги така. Сега мога да се вайкам - "ех, да бях сложила 100 000 преди седем години, сега щях да имам 4 000 000". Да де, ама кой да знае от коя трънка ще излезе заека, че да прежали 100 000? Особено ако си е патил от БФБ и няма вътрешна информация за новите ИПО-та?

Всъщност около събранията на акционерите се запознах с няколко момчета, които са били толкова уверени в успеха че са събрали всички семейни средства + заеми и си купили кой 50-100 000бр., кой 200 000бр. Сега разбира се имат доста милиони, за разлика от мен -аз нямах такава смелост, но по интересното е че не продават а очакват поне още +100% в близките 2г., защото мениджмънта винаги е заявявал че целта е да станат еднорог в евро, а до сега каквото са планирали/обещали стана Simple Smile

п.п. следя доста Туитър акаунти на различни европейски инвеститори, вчера попаднах на анализ на Шелли изготвен декември от холандски инвестиционен фонд, който споделя пред акционерите си че това е топ инвестицията му и според тях поради малката все още капитализация на Шелли - тя все още е под радара на големите фондове, които оглеждат за инвестиции от 500млн-1млрд кап. компании нагоре, та накратко анализа казва , че качването на Шелли за търговия на Ксетра, което чакаме да стане скоро ще я направи още по видима и тепърва ще дойдат купувачи и цената има още много потенциал за нагоре. Спомних си как един от шефовете на Импулс АД бе казал, че само листването на Ксетра и възможноста на големите играчи да купуват пакети на модерната ел.платформа, защото сега Шели се търгува на някаква стара система във Франкфурт, ще донесе поне 10% повишаване на цената. Влязох много в конкретика, за което се извинявам.Исках само да кажа, че при Шели нещата са още в началото Wink. Утре може Амазон да реши, че ще са добро допълнение към смарт хоум дивизията му и да направим +200% +300% Шелли промени много БФБ и я върна към живите, ще се появят и други Wink
Успех с инвестициите!

Последна редакция: нд, 28 яну 2024, 06:59 от kokopapa

Общи условия

Активация на акаунт