С какво ви дразнят свекървите? – 143

• 27 356
  • 756
  •   1
Отговори
# 225
Или имаш доверие, баба става , или не става ,нямаш доверие  и не се занимаваш. Няма трето.

# 226
  • София
И с това съм съгласна, Боряна. Доверието е изключително важно. Точно затова реагирам срещу криенето и лъжите. "Доверие" и "криене и лъжи" се изключват взаимно.

# 227
  • при късмета
Докато се ожени, значи на мама се казва всичко. Горкият , до женитба няма да стигне .
Говорим за деца, не е задължително да са момчета. Представи си, че някои снахи имат нахалството да раждат момичета. А тогава, ако е учена да крие от майка си, последиците биха били по-сериозни, от някой изяден тайно чипс

# 228
Няма дете, което да не лъже в тийн годините, това че майките не знаем, не означава, че не ни лъжат. Но, не защото баба им така ги е научила, а е част от порастването.
Много теоретизирате и се фиксирате.

# 229
Детето не трябва да има тайни от  майка си, дори най-безобидни Това е тезата. Расте синът или дъщерята  и  няма тайни от майка си, защото така му е втълпявано с години. Идва денят, в който синът,дъщерята се женят. Започват да докладват на майките си за всяко нещо  в новосъздаденото семейство,защото така са възпитани. И после "ама той докладва всичко на майка си,на майка й и конфликтите започват.
Точно 😂

Извинете ме, че ще разбия розовите ви облачета, но има ли семейство без тайни 🙂 Не общо за семейството, а един от друг!?
Всеки човек си има тайни! Случки, постъпки, помисли, мечти, които не е склонен да споделя дори с най-близките си.
Същото се отнася и за деца-родители.

# 230
Ами хайде кажете какви са тия тайни! Дайте пример!

# 231
Аз не знам за истински тайни, поне от малки деца. Тийновете си имат. Тайните на сърцето се представят  съкратено на родител. Там са приятелите. Понякога неуспешни приятелства ,   дето те предават ,но това  е.

У нас се е говорило открито ,дори за грешки да го кажем,  нарушения ,дето не са желани. Знае  се ,че няма наказание ,само обсъждане. И все пак не всичко сме знаели. Чак сега откривам някои неща ,останали скрити и то неволно споменати  от синовете. Не съм знаела, нито че е станало ,  а за някои че така са възприети.
 Няма безгрешен родител, няма послушни деца. Редно е да са непослушни , иначе    зле за всички. Пълното послушание  ражда  мекушавост,  зависимости. Брат ми беше послушното дете ,синът ,дето   е божествен. Знам какво стана с него, пълна невъзможност да се справя разумно с живота.
 Пък грешките ас си грешки, като на всеки. Моите си знам вече, пък и  съм жива да правя още ,само нежив няма грешки.

# 232
  • София
Оценявам опита за изместване на темата, но тя не е за лъжите по принцип, а за друго:
1. Правилно ли е бабата да учи детето да крие/лъже майка си?
2. Винаги ли забраните на майката са глупави, а преценката на бабата - адекватна? Какво става, ако майката е права, а бабата не е?

# 233
Съгласна съм с миленака. Едно е тийн да крие някоя несподелена любов, друго е малко дете да крие нещо от майка си, защото по усмотрение на баба му, майката не е права. Ми не става така…

# 234
  • Варна
Тука вече аз пък съм съгласна с КАГ. Когато в детски години се прокара закона, че от мама няма тайни, това дете пораства с този постулат и дори след като създаде семейство продължава да снася всичко на мама. Малко ли такива сме ги чели тук?! Дори половинката да успее да промени нещо в началните години на розови облаци, с течение на времето фабричните настройки се връщат. А много често половинката не успява да промени нещата дори и временно. Прясна история - девойката, която преди няколко страници съветваха да не записва детето на името на мъжа си и да роди в България, докато мъжлето успее или не успее да сложи граници на мама, която го е моделирала от детство с идеята, че трябва да я гледа. Промиване на мозъци му викам аз и същото е с идеята, че мама трябва да знае всичко. Мама обаче само си мисли, че знае всичко, особено в пубертета, тогава всички сме вършили глупости и колкото и да са ни промити мозъците, първият подтик е да скрием от мама. И от тати.

Ами хайде кажете какви са тия тайни! Дайте пример!

Ами например аз може да съм във връзка (и съм била), а паралелно да пожелая друг мъж, ей така, чисто физически. Или пък отдавнашна мечта да ми е някаква по-засукана поза, но по ред причини да не желая да си я поискам от партньора, а само да си фантазирам. И още куп ситуации, примери бол. Всеки човек е отделна вселена, са казали мъдрите хора. Колкото и да са близки в една двойка, няма сила, която да ме убеди, че поне единият не крие нещо съкровено, само негово си.

# 235
Децата не могат да крият , разказват си всичко ако задаваш правилни въпроси в ранна възраст ,внучката проговори рано  и преди 3 годишна възраст си казваше,  да лъжат се научиха по-късно. Да лъжат за мен в този момент означава да оценяват шега . Когато се шегува някой   ,след една възраст разбират това. Например в коя ръка е нещо.  Може да ги излъжеш зад гърба си, да смениш предмета  и ръката, но  до едно време ,после те обикалят  и схващат. Да различават лъжа   е дар.  Но не лъжат, не може да ги научиш, освен ако не ги отглеждаш и възпитаваш изцяло.
 Друго да твърдим е бла бла.

# 236
Думата "Забрана" е разковничето. Заканите, че ако се пристъпят наложените правила, ще се случи нам какво си, чувството, че един определя правилата, а не и другият член на семейството, са нещата, които могат да доведат до непредвидени резултати.
Тонът ми е в повече. Николчето, още ще си я споменавам...

Не съм сигурна, че разбирам маркираното правилно.
Искаш да кажеш, че ако и бащата беше забранил, а не само майката, бабата ще се вслуша?

Боряна, съгласна съм. Аз защо нямах такива проблеми с баби/дядовци и никой не ни се е бъркал с мъжа ми (с едно изключение с майка ми)? Защото ние си гледаме детето и не занимаваме други. Чиста работа.
Не е лесно за разбиране. Аз също не съм наясно. Какво се забранява?
Още неродено дете, майката е наясно, че бабата ще издевателства над него с вредни храни. Никога не са ми идвали в главата такива тревоги. Не съм се тревожила за детето си кой как ще се грижи, сигурна съм била, че зло близък няма да причини. Вярвала съм на близките си. Тревожила съм се за други неща.
Бабите винаги са му давали най-доброто, най-хубавото е било за него. Чувам, че и другите баби правят така.

# 237
  • София
Ами ето, Дина.
Една е наясно предварително, че бабата ще вреди с храна, друга пък е наясно предварително, че забраните на майката са глупави, а трета е наясно предварително, че бабите не могат да грешат.

# 238
Смятам да разведря малко темата.Аз като отгледана изцяло /до 3клас/от баба и дядо-свекъри си имахме нашите тайни.Дядо ми ми даваше тайно сладолед.А баба ми ми разрешаваше да чета книга докато се храня.Това и сладоледа ми беше абсолютно забранено от майка ми.И познайте,семейството не се разруши!

# 239
Категорично не искам детето ми да има тайни от мен или да ме лъже.
Дали са му шоколад - хубаво. Кажете ми, а вече аз ще преценя хода на разговора.
До сега каквото и да са правили моите свекъри с малкият, са ми казвали. Да, имало е неща в разрез с моите разбирания, но самият факт, че винаги споделят смекчава обстоятелствата и знам, че не е било животозастрашаващо ( освен, че хапва краставица, от която аз изпитвам панически ужас заради задавяне.. но аз съм си паника по принцип..)

Общи условия

Активация на акаунт