Захранване - въпроси и отговори - тема 14

• 39 640
  • 745
  •   1
Отговори
# 135
Дъщеря ми е на 4 хранения:
08:00 - кърма 220 мл
12:00 - обяд зеленчуково/месно пюре (190 гр)
15:30 - 16:00 - следобедна закуска каша (190 гр)
19:30 - кърма 220 мл

Скоро предстои да въведа сутрешната закуска. Но тогава ще остане само с едно млечно хранене. Това добре ли е? Питах и педиатърката, но тя каза, че няма проблем, а навсякъде чета, че е хубаво детето да приема до 400 мл кърма/АМ до годинката.

P.S Дъщеря ми е на 8 месеца

Не до, а поне 400мл. Моето дете е кърмено и закуска въведох на 10м. Вие защо бързате със закуската? Огладнява ли по-рано след кърменето? За мен кърмата е по-важната храна до годинката. Моят син е на 1г.1м и още си суче сутрин. После е гладен и си закусва, не му пречи, че е сукал, докато се оправим и направя закуската минава поне час.

# 136
Здравейте,
имам въпрос относно въвеждането на месо.
Мога ли да отворя готово пюре и да го замразя във формички за лед и само да вадя преди хранене? Попаднах на една статия с такова предолжение. С първото дете отварях и за жалост хвърлях после...

# 137
Здравейте,
Мога ли да отворя готово пюре и да го замразя във формички за лед и само да вадя преди хранене? Попаднах на една статия с такова предолжение. С първото дете отварях и за жалост хвърлях после...
Принципно може, но не е предвидено съдържанието за подобен тип консумация. Ще получите водниста претоплена смес със съмнителни вкусови качества.
Купете месо, нарежете на малки парчета, сварете, като изстине нарежете на ситно и замразете на порции. Преди обяд размразявате порцийка месо и слагате като топлите зеленчуковата част. Аз лично готвя и при готвенето на зеленчуците около10 мин преди да ги махна от котлона, слагам месото. Така имам замразено пуешко, пилешко, свинско, заешко и просто си правя различни зеленчуци.

# 138
Не е проблем да е купено от магазин а не домашно ?
Здравейте,
Принципно може, но не е предвидено съдържанието за подобен тип консумация. Ще получите водниста претоплена смес със съмнителни вкусови качества.
Купете месо, нарежете на малки парчета, сварете, като изстине нарежете на ситно и замразете на порции. Преди обяд размразявате порцийка месо и слагате като топлите зеленчуковата част. Аз лично готвя и при готвенето на зеленчуците около10 мин преди да ги махна от котлона, слагам месото. Така имам замразено пуешко, пилешко, свинско, заешко и просто си правя различни зеленчуци.

# 139
  • до най-прекрасния мъж
Това в бурканчетата не е домашно и нищо му няма. Аз захранвах със заготовки на Гербер и давах 2 последователни дни месо, за да не хвърлям. Не съм замразявала, за мен няма смисъл. На 11 м мина на кухня и общи домашни манджи, така че бързо приключих със заготовки и готовите пюрета.

# 140
В днешно време малко хора имат обор с животни. Достатъчно е да купите от добър месарски магазин прясно българско месо, а не някой боклук от хипермаркет.

# 141
  • Варна
Да питам варненските майки откъде купуват месо ( пуешко,пилешко и телешко) ....ако въпросът не е за тук,моля да ме извините. От вчера захранвам с месо ( заешко) и оказва се има откъде да го намирам,но за другите-не.

# 142
  • гр.Пловдив
Зациклихме ние яко със захранването-на 9м е ,но яде само различните видове каши с бисквити и сирене ,плодовите пюрета различни вариации и 1 единствено зеленчуково ,което го давам на обяд от поне 3м -пиле с грах ориз и домат Frowning1 Домашно приготвени неща категорично отказва само при вкуса на първата лъжичка...записах я на кухня ,уникална е за деца под 12м ,страшно питателна и разнообразна,но не и не и съответно я спрях,защото ги изяждах аз порцийките No Mouth След 12м ще я запиша пак ,ням ада с еотказвам,но е доста изнервящо това еднообразие,готвим,приготвяме и накрая пак готовото пюре-само и само да е яла за деня ..
Имали ли сте подобни случаи и ситуации и как са се развили нещата ?

Като гледам майките от групата ни колко неща са въвели,разменят се рецепти,готви се яко,всеки ден различно меню ..да ти е кеф да готвиш,ама да има кой да яде No Mouth

# 143
Моето дете беше така, изяждаше много символично, буквално по 5 лъжици. Всичко беше за опитване. При нея нямаше значение дали е купено, кухня или домашно. Резултатът рядко беше цяла изядена порция. Прояде и то направо като прахосмукачка след като я отбих. Но говоря за пълно отбиване, не заменяне на кърмата с мляко от шише. Сега ми е такъв кеф всяко хранене. Нищо не подбира, яде доволно. Преди мъкааа, мъка, беше ми писнало да хвърлям. Приемете, че докато пие мляко ще е така. Твърдата храна само за опитване, не за наяждане.

# 144
Ще започна с думите, че до 1 година всяка нова храна е, за да се запознае с вкус, текстура и т.н. Има деца, които ядат с удоволствие, има и неядящи. Сблъсках се и с двете. Голямото ми дете беше изключително злоядо до 6- годишна възраст. Захранването беше кошмар- купешки пюрета, домашни пюрета, детска кухня в 2 различни града- не и не!
Роден е на 13 май. Ако ви кажа, че лятото след рождения си ден, ядеше само пъпеши и АМ, сигурно няма да ми повярвате. После имахме период от 2- 3 седмици, в които ядеше сутрин, обед и вечер само попара. Готвех, поръчвах от детската кухня, той изяждаше по 1 лъжица и врътваше глава. Що храна съм изхвърлила! А колко нерви потруших! В един момент се примирих, че има и такива деца и го приех. Гледах да спазвам, сама за себе си, правилото да не залита по пакетирани боклуци! И успях! Наблягаше на плодове и зеленчуци, но ядеше.
Другият месец става на 10 години. Вече яде всичко, с много малки изключения. Но обича месо и риба от скоро. Първите пъти не вярвах на очите си!
Малкото е друго нещо. От захранването си обича всичко! Удоволствие е да готвиш и храниш такова дете!

Успех и търпение! При някои деца е по- трудно и по- бавно, но не губете надежда!

# 145
Такааа, ситуацията е жестока- моето и без друго злоядо човече се разболя, прерасна в ушна инфекция и е на антибиотик за първи път. Следователно апетита е на под нулата. Другата седмица ще навърши 11 месеца. В последната седмица отказва на 99% каквото и предлагам, днес я излъгах със бульона от пилешка супа като го сложих в чашата й за вода. Ако случайно я излъжа да хапне нещо, си го вади от устата да го види и го хвърля, единствено киселото мляко има успех с 4-5 половинчати лъжички.
Да продължавам ли да упорствам или да я оставя на “млечна диета”?

# 146
Даже не знам защо си причинявате това мъчение. Оставете детето на мляко, не е диета, млякото в тази възраст ги храни доста повече от която и да е друга храна. Когато малката беше с Ковид и по-късно с херпангина, дори не ми е минавало през ума да се мъча да я храня с друго.

# 147
Когато децата ми са болни и отказват храна, наблягам на много течности и плодове/особено банани/.

# 148
Здравейте, малкия напоследък не иска да яде. Едва му пробутвам 2-3 лъжички и или започва да плаче или просто да не иска да яде. Когато му дам коричка хляб яде ,но все още няма зъбки и ако откъсне парченце започва да му се повдига докато го преглътне. До преди 2 седмици изяждаше половин бурканче пюре а сега едва изяжда 2 лъжички ,какво мога да направя каква може да е причината. Гледам да го храня ,когато вече е наистина гладен за да прояви някакъв интерес,но не не иска ,а вече не е на 5 месеца,че да си кажа ,,еми добре стига му толкова,, вече е на 7++ и мисля ,че има нужда от храна не само кърма,притеснявам се да не се разболее,четох от друга мама ,че нейното дете именно защото не е яло храна останало само на кърма развило анемия  😒

# 149
Здравейте, малкия напоследък не иска да яде. Едва му пробутвам 2-3 лъжички и или започва да плаче или просто да не иска да яде. Когато му дам коричка хляб яде ,но все още няма зъбки и ако откъсне парченце започва да му се повдига докато го преглътне. До преди 2 седмици изяждаше половин бурканче пюре а сега едва изяжда 2 лъжички ,какво мога да направя каква може да е причината. Гледам да го храня ,когато вече е наистина гладен за да прояви някакъв интерес,но не не иска ,а вече не е на 5 месеца,че да си кажа ,,еми добре стига му толкова,, вече е на 7++ и мисля ,че има нужда от храна не само кърма,притеснявам се да не се разболее,четох от друга мама ,че нейното дете именно защото не е яло храна останало само на кърма развило анемия  😒
Не съм супер компетентна, но кърмата и като цяло млякото за бебе до 1г. мисля, че е водещо! И извинете…. Ама как по дяволите решавате да дадете КОРИЧКА от хляб на бебе на 7м. което даже няма и зъби???! Моето вече е на 10++ с 2 зъба, дори е записан на кухня и постоянно проверявам в яденето да няма едро парче, за да не се задави.. ма моля ви се, това ми звучи несериозно! Още повече, че вече сте направили тази грешка и сте видяла, че му се повдига като откъсне парченце и въпреки това явно пак му давате…

Общи условия

Активация на акаунт