Обсъждане на имотни обяви-31

• 54 949
  • 773
  •   1
Отговори
# 480
И аз имам "лош" опит със западно жилище. Няма такъв мор лятото. Докато не залезе слънцето бях със спуснати щори. Прозорци също не отварях през деня. Зимата пък, ако има слънце, то за много кратко се прокрадва. На сегашното място спалните ми са с източно изложение, всекидневната с югоизточно. Огромна е разликата. Само пералното ми е със западно, ама там не се застоявам много. Joy

# 481
Колко ли е лесно в Немско да се избиват стени и да се правят проходи?!?
Сигурно на 3-тата минута съседите вече са те докладвали в полицията/общината.

# 482
А защо трябва да се замесва полиция? В Италия това го прави "инженер". Документацията се одобрява и се почва ремонтът. Падат стени, слагат се заместващи метални "греди". Защо винаги всичко трябва да се гледа, че е опит за незаконни СМР?
Имам засенчена западна спалня и не е мор лятото.  Гледам и този апартамент има тераса, която "засенчва". Освен това е от огромно значение зоната/климатът.

# 483
  • Sofia
Със сигурност, в нормална държава, всичко трябва да е законно. То и в България важат същите физични закони, както и в Турция.
Ама Ганьо е над нещата и бута стени, а комшиите му са тихи съучастници, защото много добре чуват какво правят комшиите, ама си траят.

# 484
То и в България инженер трябва да направи проект за преустройството. Предполагам във всички държави е така.
Мисля си, обаче, че в централно-европейските и в северните са по-малко склонни да се втурват да правят конструктивни преустройства. В южните манталитетът е различен - вече зависи доколко държавата успява да наложи правила.
Хвърлям поглед на темата за имоти в Гърция - там също явно е имало импровизации през годините, но в един момент държавата е успяла да наложи правила, защото са се опарили. При продажба трябва собственикът да узакони предварително всички преустройства, ако подлежат на узаконяване. Иначе май просто нотариусът ще откаже сделката. Та така, явно държавата е успяла в един момент да наложи правилата. Ние още не сме стигнали до този етап.

# 485
В Италия имаме приятел инжинер, едвам си освободи време да идва с нас на огледи преди покупка. Имаше даже повече опции за преустройства от това, което си представяхме ние. Предложи ни супер много неща. По-трудно е, когато сградата е в историческа част, но това засяга фасадата по-скоро, не вътрешното разпределение. Той прави супер много проекти за преустройства. И там, както и в БГ, има тенденция за обединяване на кухня с дневна, бутат се стени, надстрояват се жилищни сгради и т.н.
Наши приятели в Ница и в Париж също изтърбушиха огромни апартаменти и ги преправиха според своите нужди. Разбира се взеха всички необходими документи за това...

Последна редакция: сб, 01 апр 2023, 21:45 от drago_2008

# 486
  • София
При положение, че кухнята е светла и с балкон, за мен най-глупавото нещо е да се обединява с хол. Затваряш си вратата и хаос от готвенето и миризми остават в кухнята. То в хола ако решиш да изпържиш кюфтета, риба, едно кисело зеле да сготвиш или шкембе и край с пердетата, килимите и меката мебел.

# 487
  • София
Питащия не е споменал, че иска да бута стени и да преустройва.
Не знам защо се започна с тези предложения.
А и защо решихме, че имотите са в Герм?
Там, около дома на дъщеря ми строят 2 блока. Имаше обява за продажба, влязох в сайта да разгледам - всички имоти са с отделна, малка кухня.  С кухньохол са само няколко на първия етаж. Но те са нещо като просторна боксониера, с ниша за спане.
Ходили сме там по огледи - за 7 г, не видях приобщена кухня, все са отделно. Но пък масово нямат изход за абсорбатор.
Може би е особенност в тяхната провинция.

# 488
На мен отделената кухня, особено такава малка и сбутана на север, ми е като слугинските помещения от едно време. Тясно и гадно. Като килер. Предпочитам простор и отворено. Добре, че не готвя много много 😂

# 489
Здравейте,

кое от двете разпределения ви допада повече и кой от двата апартамента би бил по слънчев? При втория в стаите и  в кухнята прозорците са от горе до долу, целия фронт откъм балконите е в прозорци включително и в кухнята.

Благодаря много!

На мен ми харесва втория. Прекрасни прозорци.
Не ми харесват баните и на двата. Явно са по някакви немски стандарти, които не ми допадат.
На втория и на мен ми дойде мерак да се разбута малко около кухнята и тоалетната Simple Smile)))
Аз обичам отделна кухня, но бих я отворила с преход към хола, а част от коридора да обособи с малката баня. В голямата баня бих сложила тоалетна на мястото на душа. Вана и душ заедно, а няма тоалетна? Даже биде бих добавила. Simple Smile))

# 490
Цитат
А и защо решихме, че имотите са в Герм?
Сигурно,защото на скиците пише на немски.Аз също не обичам кухньохол.Имам отделна кухня и това за миризмите  на манджа е огромен плюс.Минус е западното изложение.Лятото не се трае.Като се оплача примерно,че трябва като се прибера привечер да готвя,а е жега,никой не ми вярва.

# 491
За мен най-добрият вариант е кухня, която има портална врата към останалата част - като готвиш, можеш да затвориш, да не се вмирисва навсякъде, и да отвориш, когато не се готви или вече е сготвено и проветрено.

А от американските филмчета за имоти, дето по 2-3 пъти на епизод се повтаря, че кухнята е "сърцето на дома", направо ми е писнало. За мен "сърцето на дома" е хола/дневната. Аз не се виждам като Гинка-домакинка, която по цял ден вършее в кухнята. По необходимост съм в кухнята, колкото по-бързо свърша там - толкова по-добре.

В различните държави е различна народопсихологията и традицията, а и в отделните държави всеки може да има различни предпочитания за разпределението. Дано повече ползващи да могат да живеят в такова разпределение, каквото им харесва и ги устройва.

# 492
  • София
Вие как бихте подредили изложенията?
 За двустаен стар стил.
 Живял съм само в Юг-Север и с две изложения, което за мене е еталон, но съм отворен към промяна...
Та, как бихте ги приотизирали, тъй като няма голям избор, в определени райони...
 някой двустайни ги гледам са само с едно изложение което ме притеснява, тъй като не употребявам климатици.
В този случай изключвам ли и последния етаж от уравнението?
Пп. Как най-лесно се правят схемите и разположението? Доста малко са обявите а това може да си спести човек напразни ходения. Поне за хората които се ориентират по чертежи и карти...

# 493
  • при него
Starrydream, според мен, изцяло с източно, ще пече само до обяд, когато вероятно ще сте на работа, а следобед и вечер ще Ви е хладно.

# 494
  • София
За изложението - вкусове различни.
Аз харесвам изток и юг, но да преобладава юга. Обичам слънце и топлина. Не ползвам климатик или вентилатор. Има и друго - в южни помещения лятно време слънцето не влиза, пече само отвън. Зимата слънцето е по-ниско и пече в стаята, отоплява я допълнително.
Имах имот с изложение север/кухня/, стаи -  изток и юг. Но на 3 ет, от всякъде големи дървета и клони. Слънце не влизаше и не го харесвах, подарен ми беше. Разкарах го и търсих по мой вкус.
Но пък друг ще хареса друго изложение или ще се закачули с пердета и щори.
Трябва да се отдели време, да се ходи и сравнява. Няма как по картинки в нета да купим.

Общи условия

Активация на акаунт