Обсъждане на имотни обяви-31

• 54 941
  • 773
  •   1
Отговори
# 495
Здрвейте,

много благодаря за коментарите. Аз също тендирам към втория. Накъде бях чела, че при източно изложение през целия ден е светло, дори без да грее слънцето директно, това истина ли е или просто някаква глупост? Иначе въпросния апартамент не изглежда както на снимката, а вътре е доста по-зле, ужасен кич, но това разбира се може да се промени, разпределението е същото, но дизайна вътре е друг. Иначе предполагам, че тези дебелите стени не може да се пипат, само тънките може да се махнат. Защото в този блок има и четиристайни апартаменти и бях виждала обява където хола беше направен по-голям, като беше обединен с едната стая. Но цената беше абсурдна, доколкото си спомням около 400К. Аз лично не мисля, да обединявам кухнята с хола, за съжеление повечето кухни са с подобни размери и не са квадратни ами издължени като коридор, не знам защо така ги правят, но това е масово при жилищата от 60-те години.

До сега цените на вървяха към 300К, но бяха в по-добро състояние. Този струва 260К + 22К за подземен гараж. Това разбира се без данъци, брокери, нотариуси и т.н.. Не знам дали може да се договаря, защото пазара откакто се вдигнаха лихвите замръзна и сделките паднаха с 60%.

Първият е по-евтин, моментната цена е 249К заедно с гаража, беше 285К, после 265К и сега 249К.

# 496
За Вас няма да е от значение, но за други купувачи може да е от полза...
Та дебел зид не винаги означава, че не може да се бутне, понякога се изисква по норматив, защото отделя сервизни от жилищни помещения - баня от спалня, кухня от спалня и т.н. Затова се прави консултация с инженер преди покупка, ако ще се правят архитектурни промени, за да се пригоди жилището към вашите нужди.

# 497
Сегашното ни жилище е със североизточна спалня, източна дневна, южна втора спалня - много ми е добре. Сутрин дневната, където прекарваме 90% от будното си време, е цялата обляна в светлина и слънце, следобяд е светло, но не ни препича. В южната спалня е мор без климатик. В североизточната е супер.

# 498
  • Германия
За мен апартамент с изложения изток и запад е най-оптимално. Като дете нашият беше така - спалня и хол източни, кухня и детска западни. В кухнята лятно време си беше доста топло, но не нетърпимо. А в другите стаи, особено зимата, слънцето много приятно затопляше.

Майка ми има апартамент с изцяло южно изложение, за мен нетърпимо горещо

# 499
Има разлика в усещането за топло и студено между деца и възрастни, и между пълнолетни и пенсионери.
На децата много рядко им е студено или топло. На пенсионерите винаги им е студено, много рядко им е топло.

# 500
  • София
Мандаринка, значи аз съм пенсионер по рождение - търся си слънцето, топлото и светлото от дете. Най-добре вирея на 22 градуса и повече
У нас детската стая е източна и следобяд е слънчева и се затопля.
Това от 2 г, защото срещу нас построиха 16 етажен корпоративен, стъклен билдинг. Залязващото слънце се отразява в стъклата му и пече в източните стаи и блока ни.
Значи трябва да се оглеждат и околните сгради и как влияят на имота

Последна редакция: нд, 02 апр 2023, 21:26 от Aisha

# 501
О, Айша, не съм искала да обидя теб или някой друг на възраст! Просто споделих за децата и пенсионерите, пък за зрелите хора между тези две възрастови категории си е според зависи. Просто при децата има ускорена обмяна на веществата, а при пенсионерите - забавена, оттам и терморегулацията на тялото. Чиста физиология.
Аз обичам през зимата да ми е топло, пък през лятото - да ми е хладно. Това второто от известен брой години насам (ЕГН Laughing)... В северна кухня, през лятото, пак ми става горещо, дори когато не готвя... Пък като почна да готвя и вече ми е като в сауна. Ако беше западна кухнята, направо нямаше да мога място да си намеря през лятото.

Изток през зимата не топли слънцето особено много. Имам такъв имот - изток, но партер. На съседката над мен е светличко много по-дълго време през зимата, но едва ли я топли много. И в този имот при мен има ефект от отражението от западните прозорци на отсрещната кооперация - привечер пак става светличко, заради отражението. Но през зимата е рядко, защото тогава по-често е облачно. За спалня изток е оптималното, според мен. Да не напича силно през деня и вечерта, за да не стане сауна преди лягане.
За хол/дневна бих предпочела юг с балкон (да засенчва през лятото, а през зимата да влиза слънце и светлина), в краен случай -- изток, но без балкон.

# 502
За София ако можеш да избираш е най-добре  е, да имаш И/З/Ю,
така през различните части на деня и сезони ! винаги имаш   слънце в имота.
Ако не можеш да имаш И/З/Ю то тогава , максимално най-доброто е да имаш И/Ю !

# 503
Все пак зависи на кой етаж си. Ние бяхме на втори етаж с изложение и в 4те посоки пак си беше мрачно.

# 504
Освен етаж е добре да се гледа и да няма засенчване от разни архитектурни чупки. Не единичните, а дългите ЕПК-та често са с такива чупки, така че, ако попаднеш в ъгъла до чупката, и хубавото ти изложение пропада, защото съседен вход хвърля сянка.

# 505
Здравейте,

кое от двете разпределения ви допада повече и кой от двата апартамента би бил по слънчев? При втория в стаите и  в кухнята прозорците са от горе до долу, целия фронт откъм балконите е в прозорци включително и в кухнята.

Първият има 2 стаи на север - там слънце рядко  ще видиш. А другите две-западни - прекалено много слънце.
Вторият Кухнята на юг, а другите 3 прозореца на изток с общ балкон. В източните -само сутрин два, три часа ще има слънце, по обяд в южната стая и после като се премести слънцето на запад, няма да има слънце.
Аз лично, такъв дълъг балкон не харесвам, едно, че трудно се остъклява, целия или част, друго, голяма квадратура в балкон, тесен и дълъг, да беше поне по-близо до квадратна форма - добра тераса би се получила от тази квадратура.  Коридорът е цели 12 м, а в първият е 9 кв,  Аз бих предпочела всяка квадратура да се използва рационално, повече метри в стаите, по-малко в коридори и балкони, един балкон е достатъчен. Вторият има и по-голяма баня, важно е.  Вторият е по-добър,

# 506
  • София
Нз коя година са, но втория ме радва с банята от 6кв.м (вана) Hug

# 507
За изложението - вкусове различни.
Аз харесвам изток и юг, но да преобладава юга. Обичам слънце и топлина. Не ползвам климатик или вентилатор. Има и друго - в южни помещения лятно време слънцето не влиза, пече само отвън. Зимата слънцето е по-ниско и пече в стаята, отоплява я допълнително.
Напълно споделям. Обожавам юг. За мен това е най-доброто изложение. При избор на жилище това е един от основните ми критерии.

# 508
Здравейте,

Със съпруга ми искаме да се върнем в България и обмисляме дали да купим апартамент на зелено в Театрална Парк Резиденс на улица Проф. Милко Бичев 2. Исках да ви попитам за съвет, защото се притеснявам да не би да не се завърши строежа или пък да не се завърши качествено...

Инвеститорът е "Битумина Мениджмънт" ЕООД. Строител е "Хидрострой" АД. Архитектите са Иво Петров Архитекти с гл. архитект Цветан Петров. Прочетох малко страхотии в интернет за инвеститора и строителя, но не живея в България от много години и не съм сигурна доколко да вярвам на написаното и колко рисковани са покупките на зелено. Надежден проект ли ви се струва? Мислите ли, че ще е качествено изпълнен и сравнително в срок?

Има ли някакъв начин да предотвратим това да изгубим внесените пари в случай, че не се стигне до акт 16, някаква клауза в договора... застраховка...или нещо такова?

Поствам примерна обява от сградата за повече информация за проекта:
https://m.imot.bg/details/1d167705768286225

Благодаря на всички предварително за помощта!

# 509
Ето в тази статия може да видиш че "инвеститора" е също фирма на хидрострой. Самите те го продават обекта. https://www.capital.bg/biznes/imoti/2023/03/31/4465279_nai-golem … fiia_prez_2022_g/
Главен строител не са те, а Маркан.

Ако искаш да купуваш, свържи си се с тях директно на сайта на обекта - поне посредника да избегнеш предвид тази цена.
https://teatralna.bg/

за другите ти въпроси... обекта е голям и в начален стадий. Никой не знае дали и какво ще се завърши след 2-3 години. Прочети и за самата фирма, напоследък има много публикации заради магистралите.

Общи условия

Активация на акаунт