Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Как мога да помогна на 6-годишния си син, който се бори с произнасянето на "р", "ш" и "ж"?
Детето ми е на 2 години и 2 месеца. Може ли да казва отделни думи, но не и прости изречения. Трябва ли да направим нещо или просто да изчакаме?
Детето ми е на 2 години и 3 месеца и не говори. Казва само „мама“, „баба“ и „играя“. Опитва се да каже други думи, но не успява. По цял ден слушам, че изостава и нещо не е наред. Какво да правя?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Как мога да помогна на 6-годишния си син, който се бори с произнасянето на "р", "ш" и "ж"?
За да помогнете на вашето дете да произнесе правилно звуците „р“, „ш“ и „ж“, започнете с упражнения за артикулация, които включват раздвижване на устните и езика. След като детето свикне с поставянето на "r", съсредоточете се върху упражнения за раздвижване на устните и езика за "sh" и "zh". Уверете се, че практикувате тези звуци в контекста на ежедневната реч.
-
Детето ми е на 2 години и 2 месеца. Може ли да казва отделни думи, но не и прости изречения. Трябва ли да направим нещо или просто да изчакаме?
Артикулационните проблеми, които споменавате, всъщност не са проблем за тази възраст. По отношение на изреченията, трябва да ги има до този момент; въпреки това, ако детето може да казва отделни думи, те ще се появят и изречения. Моят съвет към вас е да дадете още малко време на детето (около 6 месеца) и след това, ако нещо ви притеснява, консултирайте се с логопед. Към момента няма нищо тревожно.
-
Детето ми е на 2 години и 3 месеца и не говори. Казва само „мама“, „баба“ и „играя“. Опитва се да каже други думи, но не успява. По цял ден слушам, че изостава и нещо не е наред. Какво да правя?
Ако детето казва само тези 3 думи, има проблем, но Вие споменахте, че казва и други думи неуспешно. Вероятно имате предвид, че не ги казва правилно и са на така наречения бебешки жаргон. Ако съм права и думите, макар и неразбираеми за другите освен за вас, означават нещо конкретно, това означава, че имате доста повече думи. Моят съвет е да му дадете време до навършването на две години и 6-7 месеца и ако все още сте притеснени, тогава направете консултация с логопед.
-
Дъщеря ми е на 3,3 години и все още не може да произнася правилно Р и Л. Тревога ли е това? Тя има криви горни зъби, което може да повлияе на артикулацията или може да е речеви проблем. Трябва ли да посещаваме логопед? Ако тя откаже, как мога да я убедя?
-
Кога е подходящо да посетите логопед за първи път и какви са нормалните прояви на говоренето при дете на 2 години и 2 месеца?