Птички, котки, катерички и пролетно настроение в Немската тема (241)

• 32 564
  • 737
  •   1
Отговори
# 630
Синьо и за такива като дребното има много интересни неща там Simple Smile

# 631
  • Germany
Докторе, радвам се да те "видя" Simple Smile

Ние у нас телевизия не гледаме, имаме само Нетфликс. Сигурно затова ни куца немският Wink Аз гледам разни предавания в ютюб и както писах разбирам доста, но голяма част от думите са ми в пасивният речник и като почна да говоря, ползвам една шепа основни глаголи. Наблюденията ми са, че който е учил поне малко немски в училище, се справя доста по добре от такива, като мен, които се сблъскват с този език на почти 40г.

В Берлин сме ходили преди 10г, с малки деца и не мога да дам много насоки.

# 632
Така, детските и немския обсъдихме. Коя ще е новата тема?

Ще обсъждаме мъжете, които не плащат издръжка и жените, които се примиряват с това, обаче търсят от къде да цоцат. Голям пример се дава на детето - баща ти няма 100 евро за теб, обаче държавата, в която е решил да работи - дава, дава, стига да съумиш да вземеш. Heartpulse Него за издръжка да не търси, ама детските да не ги пропуска, че и да се репчи на непознати.

# 633
Аз обаче взех да се опитвам да не се ядосвам и по-практично да го мисля и както някой вече писа така поне държавата пести от пари за образование и здравни. Не знам със сигурност дали не му се полагат и здравни в България, както и на цялото семейство , но май само Турция и Сърбия имаха такова споразумение с Германия .
Т.е. жалко за детето, на което се полагат детски и образование и здравеопазване в Германия , но баща му и майка му са се споразумяли да вземат каквото държавата дава , да си го ползват в България и до там. ОК.

Също както вчера с една приятелка обсъждахме - ако всички цъфнат да работят тук ще се измислят ненужни позиции и ненужни задачи и само да ни съждават ангажимент с измислиците си. Я да си стоят там и да не им се измислят измислени служби с измислени позиции за измислени проекти и да ни правят на луди като преброихме незнам си колко корони - направи си сертификат или подай си декларация , че променпме данък имоти , или незнам какви там глупости.

Даже май е по-добре да казват направо какви пари им трябват и да ги взимат, отколкото да ми измислят криза след криза и варнунг след варнунг  и т.н.

В тази тема обаче какво може да направим? Нищо. Дай идея за музей или за учене на немски и повече ще помогнеш Simple Smile

# 634
Дай идея за музей или за учене на немски и повече ще помогнеш Simple Smile

Колко съвета из форумът за учене на немски да давам още? Те искат безплатно да го научат тоя немски, ако може и да не се напъват - ни учебници искат да купят, ни помагала, за граматики и дума да не става, че били много скъпи... и курсове да платят не щат. Ей така, да лежкунят и някой да им налива отгоре знания, докато получават някакъв вид помощи.

# 635
Аз лично може би бих могла да уча нещо ново, но определено не език. И то има достатъчно онлайн университети с по 2г. пътеки по най-различни специалности. Паралелно човек разбира се тренира немски и пр, но в контекст и с цел ... Но  вски си има начини и приоритети.

Последна редакция: пт, 31 мар 2023, 11:05 от bella-ciao

# 636
Ми че то има и безплатни курсове по немски, към АА.
Не е задължително да се харчиш, дори ти плащат понякога, за това, че ходиш да те учат на езика им. 😆

Имах една позната, съпруга на американец, колега на мъжа ми. Тя подържаше доста висок статус на живот, живяха тук повече от десет години, купиха си къща. Нейната философия беше, че нивото на немският й е достатъчно, след като може да си поръчва в ресторанта ястията и да разбира менюто.
Не си даваше зор да напредва с нивото, живеше си доволно с английския език и англоговорящия свят .
С нея общувах само на английски.

И моите наблюдения/ опит са, че едно е да си с ЕГ и/ или да си учил даден език като дете или млад, съвсем друго е да се сблъскаш с нов език на 30+ или 40+, 50+ и т.н.
Светът е широк и шарен, има място в него за всеки😊

Берлин не ми е в плановете. Не знам защо, нямам желание  и не ми се посещава столицата...
Исках да мръднем пак към Испания за Пфингстен, ама още не сме решили кое да е мястото. Миналият Пфингстен се влюбих във Валенсия  и май няма да й изневеря.

# 637
Ние ще сме за четирите почивни дни в Нидерландия. Абе обичаме я тази дестинация.

# 638
О, сигурна съм, че има много интересни места за деца в столицата, но не искам само такива да посещавам.

# 639
  • Немция
Коктейлски, добре си се вяснал отново в темата! Wine Glass

Мъжете, които не плащат издръжка са много и не мога да кажа, че жените се примиряват.
Има такива мъжки образи, че горчиво да съжаляваш, че си ги срещнал. Разделяте се с този човек и нито има желание да контактува с детето, нито да отделя за него пари месечно. На всичкото отгоре бившата да разполага с тях...Grin
Имам 2 приятелки, минали по този път- едната лиши бащата от права над детето, другата също е на път да го стори. И двете живеят в Германия.

Щом жената- тази от темата- има право на тези детски, нека ги ползва. На баща не може да се разчита, но Германията е насреща. Grin

На мен също ми се ходи до Берлин, само че мисля, че на моите момчета (на 10 и 13) може да е скучно и изморително. Или поне няма да можем да обикаляме колкото ни се иска- знам им лимита.
Обикновено с тях предпочитаме да редуваме по-малък град с природа.

В Нидерландия съм хвърлила око на Хага, но в по-топло време. Хем град, хем малко плаж.

Последна редакция: пт, 31 мар 2023, 13:28 от Бибит

# 640
За Хага трябва топло време, да. Освен ако не сте калени като холандци. Голям духалник е там. На мен плажът не ми хареса. Отвратително грозни хотели са построили. Без тях сигурно е било невероятно красиво…

# 641
Бибитке с транспортната карта можеш да ползваш транспорта като хоп он хоп оф и да имаш и намаления за музеи. Може да им е интересно на лего дискавъри център и на мадам тисо и на александърплац на турма Simple Smile има доста други по интереси. парк, зоопарк , река ... но ти си познаваш домочадието и си ги преценяваш.
Ние се бяхме настроили за музеи. Докато избирах резервациите попаднах на един парк и сега май 2 или 3 нощувки ще отидат само там . А и като го гледам колко е голям си мисля , че може и 2 х 2 да отидат на двата края. Че не ми се прави на такси.
Мисля го още .

# 642
  • Немция
Плажът в Хага няма да е гвоздеят в програмата, а само за разнообразие.

Белла, да, не се съмнявам, че има много възможности в Берлин, даже прекалено много и ставаш разноглед.
Ще се ходи и дотам някой ден.

# 643
Ние не сме занатам , но и ние не сме видяли всичко и ще наминаваме . на мен короната ми даде спокойствието да пообикалям из Германия иначе все сме по-надалеч. Много съм доволна. Сега голямото учи първата световна война и ваймарската република . Ами предния Великден направихме пътуването на изток със спиране на отиване и връщане във Ваймар и всякакви възможни музеи. Само кръчмата на Гьоте в Лайпциг изпуснахме, защото се бяхме хванали на Мартин Лутер и на индустиите и на езера за птици на юг от Лайпциг ... но обиколихме няколко мини , музеи, заводи и... за Лайпциг оставихме последния ден и ни заваля.

# 644
  • Немция
Да, има много приятни места в самия Лайпциг и на юг от Лайпциг, та чак в посока и към Чехия. Направо да се чуди човек къде по-напред да иде.Grinning

Общи условия

Активация на акаунт