Птички, котки, катерички и пролетно настроение в Немската тема (241)

• 32 566
  • 737
  •   1
Отговори
# 615
Аз съм горда с акцента си и не мисля да го губя.Blush Понеже граматиката ми е прилична и използвам умело заучени изрази и клишета, хич не се притеснявам. Но на мен немският ми е интересен и съм го учила с удоволствие и любопитство.

# 616
  • München, Deutschland
Аз се похвалих с С2, изкарах го на 19, със завършването. В немска гимназия (73-то) учих, но там можеш при добри резултати, да се явиш безплатно на изпит за С1, доколкото знам в момента даже при по-лоши резултати на изпита, ти дават Б2. Затова още със завършването изкарах С2 на Гьоте институт, там просто плащаш и се явяваш.

Не ми е било трудно, но като цяло уча лесно езици. Имам 2 чужди езика с С2 на 19 години и още 2 чужди с С1 на 22г. и 25г. След това ми писна да се занимавам, можех и на последните 2 да изкарам С2, но трябваше да чета худ. литература, а хич не обичам. Покрай работата разбирам и немалко на поляци, някои неща при чехи/словаци, а когато говорят на техния език, нерядко им отговарям без превод (аз им отговарям на английски/немски, де).

Не съм сигурна, че има някаква формула или правило за учене по-бързо или на високо ниво. Това, което ми помогна в 3 от 4 езика беше телевизията... Може да са неща от новини през някакви репортажи, та до предавания тип риалити. Просто каквото дават в момента или каквито неща човек би гледал, според предпочитанията. Според мен с филми, особено със субтитри, става по-бавно, защото се ориентираш значително повече по картинката или текста, не се заслушваш толкова, а и самото качество на звука не е винаги достатъчно добро за учащ/начинаещ.

Най-лесно се разбират новини, където се говори ясно, чисто, без акценти и особености, така че бих препоръчала човек да започне оттам. След 2 седмици вече се усеща разлика. Като следваща стъпка вече идват друг тип предавания.

В никакъв случай според мен не бива човек да подценява разговорните изрази. Ситам, че без тях просто не става. Едно, че с колегите си говорите иначе само по работа, защото не им е приятно да говорят със сухар, дето не може да върже 2 нормални изречения, другото е, че не разбираш разни майтапи, еицове, не можеш да се включиш адекватно при общи разговори, неангажиращи и не непременно по работа. Не на последно място, за да се издигнеш или да упражняваш определени професии, просто ми се струва, че с лош немски сам си намаляваш шансовете, особено ако работиш с хора.

Ето, тези 2 седмици преглеждам оферти служебно. Ами, за да разбереш става ли, не става ли, приемаш ли условията или не, просто много ще се затрудниш с Б2, много време ще отнеме. А после тепърва започват преговори, в които коментирате нюанси, формулировки...

Може би е права Флокс за четенето, просто не съм усетила такова подобрение като с ТВ. На немски започнах буквално от детски книжки за ученици, някакви интерпретации и опростявания на известни книги / приказки / разкази, също мога да препоръчам, защото хем донякъде е позната историята, хем се научават нови думи или поне конструкции. Но според мен след Б2 вече биха имали ефект само книги в оригинал... Лично аз чета най-вече публицистика и тя ми помага и до днес. Гледам и да си лафя с колегите, когато успея да направя пауза...

Но лесното учене на езици си е общо взето даденост някаква на дадения човек. Нашите, например, я нямат, много трудно учат, сестра ми и аз - точно обратното...

# 617
Аз следя доста преподаватели по немски и гледам, но тази лично много ми допада и поръчах книгата, която е издала.  Clara, Deutsch 1 се казва канала и. Много е балансирана и видеата и са много полезни.
https://www.amazon.de/Clara-Munteanu/dp/3517303232/ref=mp_s_a_1_ … Caps%2C182&sr=8-3

# 618
Така е Криси, телевизията най-много помогна и на мен. Използвах отпуските си по майчинство за гледане на телевизия. По цял ден. От сутрешните блокове, през токшоутата следобеда до вечерните новини и предавания на всякаква тематика. Научих много нови думи и се ориентирах в езика. До тогава само сухия хохдойч от немската гимназия Който пък беше много добра основа, на която да стъпя.
Да, някога езиковите гимназии даваха страшно много. На този, който искаше да поеме нещо, разбира се.
Примерно, в математиката не постигнах и минимума, но слава на Бога, от немския доста закачих.
За което ще съм благодарна на учителите си завинаги. Yellow Heart

# 619
  • Немция
По принцип ученето на език е съвкупност от различни елементи като граматика, практика- не се учи предимно с четене на книги или от телевизията например.
Аз например нямам добра слухова памет, но зрителната ми е силна.
Четейки, запомням и правопис, и  израз. Телевизията ми дава усещане само за говорния език, но не ми дава здрава основа.
Много е важно и живото общуване.
И колкото по-рано се почне, толкова по-добре.

Аз съм от тези, които не гледат много телевизия, а откакто съм със семейство и други ангажименти това съвсем остана на заден план.

Не съм минала през школата на ЕГ, моят път с немския е по-различен.

# 620
Не съм учила и аз в езикова гимназия, но не се давам на завършилите я. TV гледам много и много ми помогна. Преди доста години бях на място, където можех да общувам на български или немски и спонтанно се спрях на немския, тогава разбрах, че нямам проблеми вече.

# 621
Бибит, аз гледах и слушах телевизия, за да не забравя, за да поддържам нивото от гимназията. Защото живеейки в България, нямах друг избор.
Права си за директния контакт и живото общуване. Няма да забравя страхотната бариера, когато бях за пръв път в Германия и трябваше да говоря. Разбирах какво ми казват, знаех какво трябва да отговоря, но не можех да кажа и дума.
Лека-полека се отпуснах. След време шефа ми ме пита защо се притеснявам да говоря, била съм се справяла чудесно.

Впрочем, винаги съм се възхищавала на хората, завършили някакъв курс, с беден речник и не толкова добра граматика. Успяват да кажат и да бъдат разбрани, без да задълбават в дълбоките и сложни минни полета на немската граматика. Работила съм с такива хора и искрено им се възхищавах.

# 622
И да докладвате, и да не докладвате, оная цоца, а оня се прави на луд, че плащал данъци у Германията и пари за детето - нЕмаааа.

# 623
  • München, Deutschland
Ееее, докторе, ма добре дошъл пак.😃 Къде се загуби? У нас тъкмо сме в чуденка да отваряме ли още бира днеска или да чакаме до утре, че утре съм от рано, пък и до късно... Ай наздраве!

# 624
Ей тука, по немско, аз нали не плащам данъци, имам пари да си вея гАза насам-натам. Хората дето плащат няма кеш да пратят на детето си 20 евро, че то труден тоз' живот и много мъка има по света.

Отваряйте, де. Какво го мислите? Hug

# 625
  • в сърцето на един мъж...
Айде, па настана време да се пиье у тази тема Joy

# 626
Коктейл според мен тя самата те е докладвала. ако не е и плащащия данъци и търсещ инфо как немската държава да му плаща на децата издръжката ...    кой го знае колко и за колко време плащащ.  с това отношение към децата си мога само да си представя сферите му дейтвие . Друг не виждам кой. Моба си е на друга основа и няма общо нито с детските, нито с теб. 

Ние в училището избирахме профили и бяхме в голяма чуденка между две опции. И двете много интересни. Ако се изпълняват предвидените програми. Избрахме едната опция , но не мога да спра да мисля сега дали не беше добре  другата . Но ако бях избрала другата пак щях да мисля . Aргуменрацията и за двете ми е различна   Sad

# 627
Я, доктора се завърнал. Добре дошъл! Къде се затри  като старите пари?
Така, детските и немския обсъдихме. Коя ще е новата тема?
За идните почивни дни мислехме да видим Италия, но решихме, че идеята по Великден в Рим не е добра идея и се насочихме към Берлин. Та, ще се радвам тези от вас, които са ходили или живеят там да споделят впечатления и да ми дадат насоки. Мисля да вземем Берлин карт, с която да можем да пътуваме и до Потсдам, който много искам да видя. За Берлин сме набелязали традиционните забележителности - Пергамонмузеум, телевизионната кула, разбира се, Стената, Райхстаг, шматкане по Куфрюрстендам и Унтер ден Линден, хапване на къривурст. Въпрос конкретен - кои от музеите на Museeninsel препоръчвате? Няма да имаме време за всички, ще бъдем там за 4ри нощувки и 3 пълни дни.
Хубав ден на всички и честит петък!

# 628
Pippi,
За Райхстага вземете билети предварително - безплатно е, трябват паспортни данни за всички.
Музеят Topographie des Terrors ни впечатли много, посетихме го по желание на тийновете. Техническия музей много време ни отне, но не е за пропускане. Музеят на шпионажа е много интересен, но този на ГДР го пропуснахме. Denkmal für die ermordeten Juden не пропускайте. И една хубава разходка с корабче, ако времето е хубаво. Погледни в Groupon, често излизат добри сделки.

# 629
Аз още не съм ходила в столицата… Rolling Eyes  Като порасне още малко дребното, може да идем. Сега не виждам шанс да постигнем консенсус какво да се гледа и прави там.

Тази седмица “прекарах” половинката той да става сутрин рано. Много хубаво било да спиш непробудно 9 часа.

Общи условия

Активация на акаунт