Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 25 ян. 2005, 13:28 ч.

Черен списък - Пловдив

 • 762 228
 • 1 657
 •   2
Отговори
# 1 650
 • Мнения: 34
Именно. Тук се коментира само идеалният вариант, когато всичко е наред. За да го разбереш добър гинеколог е предостатъчен. Но когато не е наред и той има съмнения специалист по ФМ може само да го потвърди. Но това нищо няма да промени. За спокойтвие може да си платите само ако всичко е наред. Ако не е,  колкото и да платите, не можете да го промените.

Децата, родени със синдрома на Едуардс, често имат някои от следните характеристики: малформации в бъбреците, структурни дефекти при развитието на сърцето, атрезия на хранопровода, умствено изоставане, проблеми с растежа, трудности при хранене, трудности при дишане, малка глава с изпъкнала задна част, малформации в развитието на ушните миди, малки челюсти, наличие на устни и/или небни цепки, недоразвити пръсти и нокти.

Напосоки от Гугъл. Често точно това означава. Като ви чета оставам с впечатлението, че повечето възприемат ФМ като вид застраховка. Ако я направя, задължително, всичко с бебето ми ще е наред. В повечето случаи наистина е така, но заслугата не е на ФМ, нито на лекаря, който я прави.
Не виждам защо се ядосвате толкова много.Всеки си носи обувките и следва пътеката.Аз съм на мнение че трябва да се направят всички нужни изследвания щом това ще успокои бременната.И да ако се окаже че плода ми е с някакви сериозни малформации,Да бих направила аборт.Всеки знае какво може да приеме и какво не.Бог да дава здрави бебенца и спокойни мами да го оглеждат.Айде сега вече да преостановим темата,защото това е тема за черни списаци.Благодаря

# 1 651
 • София, London
 • Мнения: 15 142
Стъпвайки на своя богат и горчив негативен опит, ще споделя няколко неща с надежда да съм помогнала поне на една бременна жена.
Малформациите у плода могат да се дължат на хромозомни аномалии, на моногенно наследствено заболяване,да са случайна грешка, да са плод на прекарано заболяване от бременната- могат да имат ехографска находка, а може и да нямат (да не се виждат).
Случайната грешка се открива може би най- лесно.
Повече внимание към феталните морфологии да имат бременни, в чиито родове ( и на съпруга) имат деца с проблеми.
Хромозомните аномалии се хващат на ехографа от сертифицирания специалист по фетална, защото си имат ехографски находки и добрият специалисн ги разчита, изпускат се само 5% от случаите на Даун, независимо, колко е добър феталният, заради естеството им, тогава се препоръчва изследване на плода.
Изследването на плода бива инвазивно и неинвазивно, винаги е писмено и с подписи и печати,изборът се прави при обсъждане с феталния.
Неинвазивните не хващат аномалии от моногенни заболявания, освен ако не са тясно насочени - примерно за муковисцидоза.
Инвазивните също не могат да обхванат всичко, а най- често срещаните хромозни аномалии. Давам пример -   не могат да засекат синдрома Анхел (Петрушка), освен ако канкпетно не се търси даденият.
Изборът инвазивен - неинвазивен тест на плода, става след обсъждане с феталния.
Инвазивните тестове биват - хорионбиопсия и амниоцентеза.При тях важното е лекарят, който ги прави, да има брой такива зад гърба си, защото има проценти риск.
И ако плодът има проблем най-хубаво е да се открива възможно най-рано, докато бременната не се е привързала прекалено към бебето.
Как ще се постъпи в такъв случай е избор единствено на майката и никой нямя право да я съди или да й оказва натиск за решенията й, защото тя е и изпълнител на присъдата.( ако мога така да се изразя описателно).
И още нещо!
При съмнение за проблем търсете второ и трето мнение само!  при сертифицирани специалисти по фетална медицина.
Имате възмаонаст след аборт по медицински показания да правите изследване на абортивен материал в сертифицирани лаборатории. Аз правих такова защото не вярвах че бебето е болно.

Последна редакция: нд, 09 юни 2019, 21:31 от gerda1

# 1 652
 • Пловдив
 • Мнения: 2 098
Оф, Герда, благодаря ти. Мързеше ме да пиша толкова подробно. ФМ не е панацея, нито спасение. Който иска да я прави, но да не се психисват излишно тези, които не са правили толкова подробен ехографски преглед.

# 1 653
 • София, London
 • Мнения: 15 142
Дазелче, тук не съм съвсем съгласна с теб.
Да попитаме жени -майки на бебета с аномалии живяли малко. Това е ужасна агония.

# 1 654
 • Мнения: 57
По темата и коментирания д-р Борис Стоилов - и аз смятам, че е комерсиален. Аз също бях стресирана от резултати, които на второ мнение от друг специалист ФМ се отрекоха категорично. Родих здраво дете.

# 1 655
 • София, London
 • Мнения: 15 142
В София ме предупредиха, ако правя БХС, резултатите ще са стресиращи, защото софтуеър изчислява някакъв риск на база на възрастта ми и някакви други параметри - да съм си подготвена заради възрастта., и че по-новите методики можел да покаже, ако има евентуален риск от прееклампсия.
Аз отказах да правя БХС, за да не влизам излишно във филми.
Лекарят по фетална ме подкрепи.
Когато се е налагало съм правила инвазивен или Пренатест., като резултатите ми бяха обработени по два различни метода.

# 1 656
 • Мнения: 880
При мен само на базата на ехограф ми ги наговори едни....проблем със сърце,липса на носна кост.Това беше по време на програмата за безплатна ФМ към Университетска болница Св. Георги.След тези обяснения за проблеми и т.н ми даде телефон да ида след две седмици в частния му кабинет пак да огледаме нещата.Соътветно не отидох

# 1 657
 • Мнения: 1 038
Включвам в черен списък д-р Албена Теодосиева-очен лекар от Пловдив. Направи операция за премахване перде на око, взе около 800 лв, резултатът е нулев, дори по-зле. Моята близка не може да вижда с оперираното око. В продължение на месеци я лъжеше, че ще се оправи, допълнително пари и взе за манипулации и нищо. Вчера бяхме на преглед при друга лекарка, тя каза, че от операцията окото е окончателно увредено и няма да има подобрение. Браво на тази лекарка Теодосиева, която в продължение на месеци взимаше допълнително пари от една пенсионерка и най-безочливо я лъжеше !!!

Общи условия

Активация на акаунт