НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 143

• 53 634
  • 666
  •   1
Отговори
# 570
При мен не е причината за започване на режим някакъв здравословен проблем, а просто искам да смъкна излишни кг, но не ям много неща. Разглеждайки режимите на Ерменкова стигнах до извода, че нейн такъв най-много се доближава до това, което ям и вкусовите ми предпочитания, та поради тази причина реших и да опитам, както и да се допитам до хора с много, много по-голям опит от мен. С уговорката към себе си, че ако сметна, че не е удачен за мен, да си продължа по този, който си имам изготвен лично за мен НЕ-кето, а нормален с консумация и на сладко с ниско количество захар, по-рядко, разбира се.
Благодаря на включилите се!

# 571
  • Стара Загора
Мацки, моят триседмичен кето режим приключи и равносметката ми е 3 кг надолу (вероятно само вода) и 4 см от обиколката на талията. Сякаш очаквах по-сериозни резултати, предвид колко бях стриктна. Въглехидрати между 30 и 50 гр дневно, никакви млечни и без да си прекъсвам ежедневното 3-км бягане.
Кетоза така и не усетих по нищо, освен сериозната умора при бягането. Направо не ми достигаха силите да съм така интензивна, както по принцип.
Искам да продължа да се храня така, но съм леко обезкуражена от тези скромни 3 кг (имах да свалям 12) и ми е нужна малко подкрепа и опитно мнение.

# 572
3 седмици при някои хора едва стигат и за адаптиране само... Не знам какво означава "приключи", това не е краткосрочна диета да я изкараш и край, готово.

# 573
Именно плавното сваляне и адаптиране са най-големият плюс на тоя режим. Организмът не изпада в стрес.
И то не е режим, а би трябвало да бъде начин на живот.
След около месец-два могат да се вдигнат въглехидратите, след като тялото вече се е адаптирало да гори предимно мазнини. Естествено, не ВХ от баници, торти и хляб. Дори не картофи и ориз постоянно.
Никой не е казал, че до живот трябва да бъдеш на 50 гр ВХ. Аз дори не ги броя никога.
Но оставайки на здравословна храна - месо, яйца, риба предимно и всичко останало, като гарнитура, без пакетирани храни и растителни олиа, нещата ще продължат да се наместват и свалянето ще продължи, докато не се изчисти висцералното и чернодробното затлъстяване. И тази тлъстина, между другото, изобщо не тежи! Но прави огромни поразии на организма. Та, кантарът в случая не играе почти никаква роля.

# 574
  • Стара Загора
3 седмици при някои хора едва стигат и за адаптиране само... Не знам какво означава "приключи", това не е краткосрочна диета да я изкараш и край, готово.
Просто започнах с 21-дневно предизвикателство с изключване не само на въглехидратите, но и на всякакви млечни, за да видя как ще ми се отрази. Като резултат, заключвам, че млечните явно не са ми проблем, защото въвеждането им обратно не ми причини никакъв дискомфорт, поне засега.
Затова казвам "приключи", защото беше планирано кратко и строго. Сега ще обмислям резултатите и как да продължа напред.

# 575
  • В полите на Пирин планина
4 см от талията си е един номер на дрехите надолу, което е супер резултат.
Аз за една година свалих около 12 кг и 10 см от талията.
Не съм спирала млечните, но ям предимно зрели сирена и в не големи количества.
Но аз продължавам да се храня така, де, с някои леки изключения.

# 576
Просто започнах с 21-дневно предизвикателство с изключване не само на въглехидратите, но и на всякакви млечни, за да видя как ще ми се отрази. Като резултат, заключвам, че млечните явно не са ми проблем, защото въвеждането им обратно не ми причини никакъв дискомфорт, поне засега.
Затова казвам "приключи", защото беше планирано кратко и строго. Сега ще обмислям резултатите и как да продължа напред.
Това е друго нещо, първоначално като написа "приключи" ми стана много странно. 3 седмици... ти тепърва има да видиш как ще си на такова хранене. Те първите седмици не са най-показателното, освен че първите дни изхвърляш повече вода и че може и да не са ти особено весели заради адаптацията която протича.

# 577
Здравейте, пак и от мен.
Завръщам се в редиците, но ...постоянството, за жалост ...не е моя черта.
От няколко месеца- може би 3, донякъде се храня по този режим и съм 6 кг надолу. Защо " донякъде", защото много обичам плодове и ги хапвам.Не закусвам, пия чисто кафе. На обяд гледам да ям режимно, примерно месо със салата. Когато огладнея следобед хапвам плод- две праскови или резен диня, или грозде...понякога, ако обядът ме е заситил повече вечерята ми е грозде със сирене и кашкавал. В началото не изпитвах никакъв глад за сладко, но ..от няколко седмици не е така. Може да има връзка и с предменоупаузата.  Уж влязох в такава, но...откакто съм на режим, цикълът ми се върна. Та, точно преди него ставам вълк-нервна, ядосана...и ...яде ми се сладко. Увеличих мазнините, но не. Едната вечер се натъпках с бадемови( нережимни) сладки и ...вълчият глад за сладко изчезна.
Та, като цяло се старая да се храня режимно, но не ми пречи да ям паниран в брашно кашкавал или супа, в която има картофи....
От време на време ми прилошава, почвам ...все едно да треперя, ако не успея да ям след опр.време..., имам съмнения, че може и да отивам към диабет, но ...за сега упорито бягам от лекаря.
Стана дълго, исках да кажа, че ви чета с удоволствие.

# 578
Не бягай от лекаря,направи си изследвания.Най-вероятно е ИР.Май хапваш доста въглехидрати като те чета.

# 579
Грозде за вечеря? Аз ако ям само грозде и сирене за вечеря ще вия като вълк сигурно. 😂 Ако ще ядеш само по веднъж на ден, ти трябва поне 1000 ккал да ти е яденето. Затова ти се яде сладко и ти прилошава. Просто си гладна. Плодовете по принцип аз не ги ям, освен боровинки или малини и къпини може би. Паниран в бяло брашно кашкавал не е изобщо ок да се яде, не само заради режим или нещо такова. Преди цикъл аз лично си позволявам малко повечко въглехидрат, но примерно 10-20 грама повече. То, просто си е нормално да ти се яде сладко преди цикъл.

Не ми е меродавно мнението, просто си разсъждавам.

# 580
Ако ще ядеш само по веднъж на ден, ти трябва поне 1000 ккал да ти е яденето. Затова ти се яде сладко и ти прилошава. Просто си гладна.
По два пъти ям на ден- за обяд и вечеря. Предпочитам вечерята да ми е около 17 ч.,а ако огладнея между храненията, ям плод(понякога).
И, гроздето го ям със синьо сирене, то ми е толкова мазно, че не ми трябва друго😁.
Ползваш ли приложение за въглехидратите- казваш, че ги увеличаваш, просто  ги знаеш или с приложение?

# 581
Не е нормално на такова хранене да огладняваш между двете хранениия... Особено ако едното е по обяд, а другото не по-късно от 17ч
Гроздето пък изобщо не е за основна храна, нито пък сиренето. И аз много обичам сирена и бих се прехранвала с тях ако не знаех че това не е най-добрата идея.
Нещо ми се струва че пропускаш, а вероятно и ядеш прекалено малко. Но и такова нещо "донякъде" изключително рядко работи. Ако действително се храниш високомазнинно, ама ядеш редовно и сладки плодове щото обичаш, това просто няма как да работи, даже ще ти вреди.
Тези прималявания могат и хипогликемии да са, вероятно реактивни. Преразгледай си храненето.
Гладът за сладко е много обвързан и с чревната флора. Ако си храниш тези микроорганизми които преживяват на захар, те те карат пак захар да търсиш, това няма как да не се случва. За да махнеш глада за сладко, махаш захарите и след някоя и друга седмица нещата ще са много различни.

# 582
В началото ми беше много трудно, признавам си (не че сега ми е лесно, де 😂)
Дълги години, около 10 се храних главно на въглехидрати и пакетажи, и това е. Висока съм си и 10-те и повече (15) килца не ми личаха особено много. Заради здравословни проблеми се обърнах към различни лекари, те ме насочиха към ОГТТ и се видя ИР в не особено добра форма (не е най-зле, но все пак). Всички симптоми си имах, просто не им обръщах внимание. Докато една ситуация не ме разтресе, че да си плясна шамар… Та, мазнините и протеините, месото, яйцата - не ми харесваше нищо и ядях с нежелание .. Вече не ми се мисли за оризи и картофи, захари и т.н (е, освен като ми прищрака, ама лоча вода и си казвам, че пържолите са най-добре 😂 ) Забърквам разни десерти и рецепти от няколко книги и блогове, които набързо намерих. При едната дама рецептите директно са заложени в my fitness pal и ползвам него. Не съм супер стриктна, ама често ми е лудница на работа (работа с хора) и хич не ми е до смятане. 😂

Приготвям си ястия наведнъж няколко и си ги разпределям за няколко дни. Мъжът ми купи скара в сервиза му да има и често към 15:00 му звъня да опече нещо, че нямам сготвено. 😂 С него ми беше много трудно, да започне и той да яде по моите “рецепти” и начини, че там положението е страшно от към начин на хранене… Справяме се някак.

Просто при мен целия процес е съпроводен с това, че няколко фактора (ИР също) допринесоха за нещо трагично за мен и ми е приоритет да я разкарам, по възможност за вчера. 😂 Даже като ми се прияде картоф или вафла (ориз и плодове не харесвам особено) си казвам: “Давай сега, вдигай го инсулина, пък в шестък ще я оправяш тая ИР.” и си пия водата или магданоза (в блендер, магданоз, вода, келтска сол и лимон) и така. Всичко е до настройка при мен.

Знам, че не сте питали нищо от нещата, които написах, но съм си многословна и подробна, пък и нямам с кого да си коментирам такива наглед “битовизми”.

# 583
Ти ако тръгнеш с някой ей така да коментираш че ядеш по много яйца и вратни пържоли за здраве... ще ти се вдигне и кортизолът, най-вероятно Grinning

# 584
А магданоза защо го приемаш?

Общи условия

Активация на акаунт