НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 143

• 53 617
  • 666
  •   1
Отговори
# 540
Ако не ти пречи че може леееко да ти лъхне на кокос, според мен давай с кокосово. А може и подправките да го маскират напълно.
Като текстура си го представям това по-добре с него.

# 541
Замислих се сега в сезона на тиквичките, че мога да си направя тиквички на кубчета, оваляни в зехтин, сол, подправки и някое от брашната.

То което и да ползвам, повече от лъжица - две няма да е, така или иначе.
Аз за овалване и за допълване към бадемово брашно ползвам пармезан. Много вкусно допълнение е.

# 542
Фибрите допустими ли са при кето режим и колко?

# 543
  • Стара Загора
Да се присъединя и аз към тази тема с моят скромен нисковъглехидратен високомазнинен опит. Като прилежна новобранка изчетох подробно първата публикация и всички препратки към нея. Бяха ми полезни. Благодаря!
Пробвала съм и преди такъв тип хранене, но тогава бях в някаква сериозна емоционална криза и никак не ми се получи. И ето ме пак на темата, точно на ръба на менопаузата, отказала цигарите преди 3 месеца и бореща се с едни 10-тина излишни килограма. Всъщност приятел лекар, с когото споделих предменопаузните си симптоми ми препоръча една книга, която ми беше изключително полезна и не я видях в списък в първия пост - "Яж мазнини и отслабвай" - д-р Марк Хаймън.
Авторът препоръчва основно кето принципи с много ниско съдържание на въглехидрати (под 20 гр./ден) и разбира се висока консумация на наситени мазнини. Другото, което си "взех" от книгата е стратегия за 21-дневно предизивикателство с ниски въглехидрати, много мазнини и без млечни за да си "рестартираш" храненето, а след това бавно да започнеш да ги въвеждаш отново млечните и да следиш внимателно ефектите. Същото препоръчва и за скорбялните зеленчуци.
Реших да го пробвам и да видя най-вече как ми влияят млечните, тъй като много ги обичам и никога не съм ги изключвала съзнателно от менюто си. Правих кръвни изследвания, липиден профил, хормони на ЩЖ преди да започна и всичко е наред.
След седмица такъв тип хранене, мога да кажа, че се чувствам повече от добре. Нямам глад за сладко и в редките случаи на глад между храненията, една шепа сурови ядки решават проблема напълно. Мозъкът ми работи продуктивно и концентрацията ми се получава лесно, свалих 3 кг и неусетно започнах да пия двойно повече вода (винаги съм пиела малко вода).
Нямам засега негативни преживявания от кетозата и единственото, в което виждам недобър ефект е издържливостта ми при бягане. Бягам всеки делничен ден по 3 км пресечен горски терен, от 3 месеца (след отказа на цигарите). В последната седмица обаче усещам как пулсът ми превишава определени граници, без да съм променила нито скоростта, нито маршрута за бягане. Единствената причина, която намирам е точно в много редуцираните въглехидрати в храната. Не ми е такъв проблем това, просто внимавам да не влизам много в червената зона и редувам бягането с бързо ходене, за да укротя сърцето.

Поразчистих си и кухнята, смених олиото с краве и с кокосово масло, купих си хубав зехтин и продължавам да дерзая. Та, добре заварили Simple Smile

Последна редакция: ср, 14 авг 2024, 15:30 от Jade

# 544
Супер звучи, явно наистина бързо се адаптираш. Това с бягането може би ще отмине скоро, все пак за 1 седмица едва ли да си се адаптирала напълно.
Много ми е драго да прочета такава препоръка от лекар, дано да стават и повече такива.

# 545
  • Стара Загора
Да, и аз му се възхищавам за това. Той от личен опит научи много. В последните години се храни по този начин и си промени целия начин на живот. За жалост е анестезиолог и тези добри практики едва ли стигат до пациентите му по някакъв начин, но е похвално, че медицинското му образование не му е попречило да погледне извън механистичната природа на човека. За повечето медицински лица, това май се оказва много трудно начинание.

# 546
То не им пречи самото образование, а това че много от тях един път дипломират ли се и повече нищо ново не търсят да научат... А то не е като да няма какво.

# 547
Единствената лекарка в България, която адмирира това хранене и го препоръча на голямата ми дъщеря с поликистоза, е гинеколожка в Токуда. Ами това й помогна много. Иначе, аз колкото и да я навивах, не ме послуша. Но щом докторката й каза...
Аз по едно време бях отпуснала каиша и всичките екстри, като постоянна умора, нервност, глад, се върнаха. А уж ядях само подбрани "бавни" ВХ. Еми не става така. Върнах се към стриктното НВВМХ без никакви заместители на хлябове и подобни, и нещата си дойдоха на мястото. Рипвам сутрин в 6:30-7:00 свежа като репичка. Мога да свърша работа - и физическа и умствена, за 10 човека. Гладът ми е здрав, а не желание за похапване, и като се нахраня с месо и яйца съм кукуряк за цял ден. Но и да се случи да не ям, по време на път например, когато няма нищо подходящо, няма никакви драми.

# 548
Arwen, коя е гинеколожката Simple Smile и аз знам за една там, която е фен на кето и фастове. Впрочем и мен тя ме "наритва". Колкото и да знам на теория нещата, друго е лекар да ми го каже.

# 549
Arwen, коя е гинеколожката Simple Smile и аз знам за една там, която е фен на кето и фастове. Впрочем и мен тя ме "наритва". Колкото и да знам на теория нещата, друго е лекар да ми го каже.
Д-р Мария Атанасова.
Тя самата май е по-скоро вегетарианка, но яде риба. Обаче толерира и нашето хранене.
Дъщеря ми й споменала как се храня, тя й казала "ами права е майка ти".

# 550
Не е моята значи. Но съм била при Атанасова по спешност и също ми е казвала "без въглехидрати".

# 551
Далеч не е единствената в България. Моята ендокриноложка също е за нисковъглехидратно хранене при ИР.

# 552
Мили хора,

Някой може ли да ми изпрати, ако я има

“Лечебно гладуване за жени” от Минди Пелц
“Автоимунен палео протокол” от Сара Балантайн, те са две и на двете бих се радвала.

Благодаря предварително!

# 553
Първата я имам но на английски, ако те устройва ще я кача накъде и ще ти дам линк. По принцип ако не те бърка езикът, информацията я има във видеа в нейния канал, тя и част от книгата е с рецепти дето за нашите вкусове тук не всички пасват.
Но при нейния протокол не се яде съвсем нисковъглехидратно през цялото време, най-ниското всъщност е с около 50г нетни въглехидрати. Тя му вика ketobiotic защото се надържа и на ферментирали храни иоще това-онова за флората. А в дните преди цикъл е по-скоро палео храненето при нейната схема, май 150г да бяха там и нагоре.

# 554
natka, ще се радвам ако я качиш. Нещо не мога да се настроя да гледам клипове на английски. Благодаря ти предварително!

Общи условия

Активация на акаунт