Бързи здравословни въпроси и отговори – 39

• 39 419
  • 738
  •   1
Отговори
# 615
Bobchita, това е резултатът от изследването за прогестерон /на двайсетия ден след овулация/, ...

Какво имаш предвид с подчертаното? Прогестерон се изследва точно 7 дни след доказана овулация (т.е. отиваш и те гледат с вагинален ехограф). Също така, е препоръчително в същия ден да изследваш и Естрадиол-а.
Не разбирам какво значи "на двайсетия ден след овулация" - това е някаква безсмислица.

# 616
Гърненце, според мен се изследвала на 20-ти ден след започване на МЦ, обикновено АГ препоръчват да се изследва на 20-21 ден. Друг е въпросът, че наистина трябва да се изследва 7 дни след овулация, която както знаем, не винаги е точно тогава, особено при жени с нередовен цикъл. И оттам - грешни резултати.
Честно казано, аз съм абсолютно ЗА при такива случаи да се отчита овулацията и след това да се правят изследванията, но като знам как претупват повечето АГ това рядко се прави…
И съответно, резултатите хич не са достоверни.

# 617
Да, аз коментирах, понеже е написала "след овулация", но може действително да е техническа грешка. Simple Smile

Във всеки случай, както и ти си посочила, дори да е изследвала Прогестерона на 20-тия ден, според мен, въобще не може да разчита, че резултатите ще са показателни, камо ли - да започва да пие хормони, на базата на тези сведения. Абсурдно е. Изследването първо трябва да се проведе като хората, за да няма съмнения по отношение на реалната стойност на показателя и чак тогава да се пристъпи към лечение, ако въобще има нужда от такова.

# 618
На 20я ден се изследвах. Имах овулация със сигурност, но е твърде вероятно да са минали по малко от 7 дни преди изследването. Сега се усетих, че съм подчертала в черно грешен ред.

Това бяха останалите изследвания, които си пуснах:
на 12 ден - Естрадиол/Estradiol 163 pg/ml

жени-фол.фаза 21-
251,овул.фаза 38 - 649,
лут.фаза 21 - 312;
менопауза до 28; мъже: 11-
44

На трети ден - FSH 7.22 mIU/ml

жени: фол.фаза 3.03-8.08,
oвул. фаза 2.55-16.69;
лут.фаза 1.38-5.47;
менопауза 26.72-133.41;
мъже 0.95-11.95

На трети ден - LH 4.73 mIU/ml

жени: фол.фаза 1.8-11.78;
овул.фаза 7.59-89.08;
лут.фаза 0.56-14.0,
менопауза 5.16-61.99;
мъже 0.57-12.07

Иначе изследванията са по-скоро профилактични към момента, защото имам по-обилна менструация и преди година някъде ми направиха хистероскопия за полипи.

# 619
За другите изследвания не мога да коментирам, но след като са били по-малко от 7 дни след овулация - мисля, че стана ясно, че не можеш да приемеш този резултат за реален.
Аз на твое място, бих направила консултация с друг лекар и със сигурност бих повторила прогестерона следващия МЦ, но вече по правилата.
Странно, защо естрадиол на 12-ти ден, винаги съм го тествала заедно с другите на 3-4 ден, но то може и да зависи от конкретното състояние. Чисто от любопитство се интересувам.

# 620
Записах си час за преглед и при друг лекар за края на седмицата. Иначе сега погледнах отново указанията от доктора и за естрадиола е написано от 12ти до 14ти ден от м.ц., но нямам никаква представа защо е така. Благодаря още веднъж на всички!

# 621
  • София
Момичета, дайте съвет за гастроентеролог за София, от който сте доволни. От седмица вече се измъчвам с болки от ляво под ребрата, метеоритен корем, газове, разстроен стомах. Вече два дни не смея да ям, пия само чай, солети и препечена филийка.

# 622
CooLLander, Естрадиолът има смисъл да се тества или на трети ден от МЦ, заедно с останалите хормони, или паралелно с Прогестерона, точно седем дни след овулация. За трети вариант не съм чувала и въобще не бих могла да предположа какви са мотивите на доктора ти.
Иначе, не искам да те стряскам и да тръгнеш да се притесняваш, но този FSH е малко височък. Не знам на колко години си и дали до момента имаш бременности, но ако никога не си си пускала други тестове, си струва да задълбаеш. Например, точно на третия ден от следващата менструация, може да си пуснеш AMH + Inhibin B - те ще покажат какъв е яйчниковият ти резерв. Андростендионът, Тестостеронът и DHEA-S също може да ги провериш, но те не са задължително на трети ден.
Има специална тема за хормоните - www.bg-mamma.com/?topic=1473112 - на първа страница ще намериш много полезна информация кое се тества и как.

Nel, много препоръчван е доц. Петко Карагьозов ("Токуда"). Също - добри специалисти са д-р Николай Кацаров ("Здравето") и д-р Стефан Митев ("Св. Иван Рилски").

# 623
Гърне без похлупак, много ти благодаря! Това ми е изключително полезно като информация! Скоро ще стана на 33 г., като все още нямам деца, така че се надявам да ми предстои. За фсх имам записан час при ендокринолог, но преди това ще си пусна и останалите неща от пакета за щитовидната жлеза.

# 624
  • София
Моля за информация как се установява дали петна по кожата от 3 години и с променлив интензитет са гъбички? Нямам идея какво изследване се прави.

# 625
Иди на дерматолог.

# 626
  • София
Не е за мен. Трябва да убедя приятел да отиде. Той твърди, че самО  ще му мине. И така години. Ако знам, че се взима натривка и се установява в лаборатория, ще мога да го притисна по-лесно да отиде.
Отрязва ме с рефрена - те дават антигъбично, ако не помотне, дават антибактериално. Или и двете едновременно. И няма смисъл от експерименти.

# 627
Три години гъбички или на бактерии на едно и също място с променлив интензитет? Не ми се вярва. Ако е такова няма да намалява интензитетът от само себе си, без лечение, напротив, ще се усложнява и още как.... Особено гъбички... Цялата къща ще пламне заедно с домашните любимци.
Звучи ми като псориазис или някакво друго автоимунно, но не съм специалист.

# 628
Някой пил ли е Ердомед, като го пия ми се успокоява кашлицата.
На другия ден пак се давя в секрети.
Уж муколитик, но имам чувство че само разширява бронхите, а не разтваря слузта.

# 629
Относно петната по кожата, ако е разноцветен лишей, картината е подобна.
Дори не е необходима натривка, виждат се на лампа на Wood, за съжаление знам, че има само 2 места (поне тези съм открила) в София, където имат такава - в Кожно венерическия център на 29 ДКЦ и в Евродерма (д-р Рачева, за която вече съм писала нееднократно). Но ако е такова и с такава давност само с мазане няма да стане, пият се и противогъбични по схема.

Общи условия

Активация на акаунт