Бързи здравословни въпроси и отговори – 39

• 39 491
  • 738
  •   1
Отговори
# 150
Благодаря Ви!
В12 изследвах  333 е. Мисля, че е прилично.
Фолиева киселина не съм изследвали, но от един месец пак започнах да пия. По принцип от  болницата ме изписаха с хемоглобин 86 и ми казаха да пия един месец 3х2 фолиева киселина. Аз не го направих, изцяло се занимавах с бебето и бях супер ошашавена, за себе си грам не се замислих... Но хемоглобина се е вдигнал, обаче пък други показатели са излезли  от  реф. граници.
Като цяло от както родих нещо ми се прецакаха кръвните показатели.

# 151
Зависи в коя мерна единица е, ако е в pg/ml хич не е прилично а е дефицит, ако е в pmol/l е по-добре, но е на ръба на дефицит.  За възрастни трябва да е над 500-550pg/ml

Бременността и раждането са си стресови за организма и често след това има "разбутани" неща, но според мен има анемия някаква и от нея е всичко. Фолиевата предполагам е фолат? Защото обикновената фолиева не се усвоява от всеки.

# 152
Здравейте, pmol/l е.
Неофолик  мета пия.
Анемия има, с бета таласемия съм. Въпроса е, че тези показатели досега не са ми били извън референтните граници.  Левкоцитите също са ми на долна граница.
Освен сега и друга анемия да съм развила.
Според хематолога ми няма нищо притеснително, но предвид, че досега не съм имала такива отклонения ми се иска да разбера от  къде идват и как да ги коригирам.
Ще проследя и другия месец как са и ще ходя пак на консултация.

Зависи в коя мерна единица е, ако е в pg/ml хич не е прилично а е дефицит, ако е в pmol/l е по-добре, но е на ръба на дефицит.  За възрастни трябва да е над 500-550pg/ml

Бременността и раждането са си стресови за организма и често след това има "разбутани" неща, но според мен има анемия някаква и от нея е всичко. Фолиевата предполагам е фолат? Защото обикновената фолиева не се усвоява от всеки.

# 153
Здравейте!
Направих алергична реакция към микомакс и вчера дерматолога ми изписва МЕТИЛПРЕДНИЗОЛОН 2х40, което според фармацевта е голяма доза за мен (аз съм 58 кг.).
Това е кортикостероид и в листовката пише да се внимава ако: ако сте имали херпесна инфекция на окото, заболявания на роговицата на окото, изпъкване на очите;

Няколко пъти съм имала херпес на окото, но преди много години, по време на втората ми бременност през 2013 г.

Колебая се дали да ми я сложат? Нямам доверие на дерматолога, защото като казах, че трябва да се обадя на АГ да смени лекарството заради алергичната реакция, отговора беше: "А, че, защо? Ще си пиеш лекарството заедно с ериус-а.".
Отделно и стероиден крем дермоват ми предписа за мазане, защото имам един лишей на врата.

# 154
Йоко,
За кортикостероида не мога да кажа нищо (освен, че съм супер против такива лекарства, но понякога се налага). Зависи как ти протича алергията… Според мен консултирай се и с ЛЛ, особено щом дозата е висока. Иначе - те свалят имунитета, т.е.
херпесната инфекция, която си дреме в теб, може да се пробуди. А може и не.
Аз лично не бих пила повече Микомакс, дори и с антихистамин. Евентуално след време бих се тествала за алергия към него, за да се види най-точно.
АГ може да изпише и друго лекарство за гъбите, тъй че му се обади наистина.
А за изтичането - всички глобули текат, едни повече други по-малко.

# 155
Здравейте, препоръча ми диетоложката да си направя теста за хранителни поносимости на Кандиларов, 44 храни, кръвна проба. Каза да си се храня без промени. Имам спомен от миналата година във форума се коментираше за надеждността на такива изследвания, затова имате ли мнение дали си заслужават 190лв за този вид изследване?

# 156
Аз съм с положително отношение към тях. Дори и да не се толкова точни, показват когато има проблеми/болни/пропускливи черва. Когато има някоя храна малко завишена или всичките проблемни са общо 2-3, може и да се подложи резултата на съмнение или да се провери с изключване на храната и как това се отразява на организма. На позната на детето излязоха само ядки и яйца и с двете детето има проблем при консумация.
Но, когато излязат много проблемни храни важната информация от това е, че червата не са ок.
И също така мнението, че на всеки излиза нещо не мисля, че е вярна - на двама познати нищо не им излезе.

# 157
Благодаря! А ако не съм яла телешко примерно 5 години, би ли отчело непоносимост?

# 158
Аз правих абсолютно същия тест, точно на Кандиларов, но за 24 храни: 16 от тях ми излязоха положителни, някои отдавна не бях консумирала. Аз исках да видя имам ли проблем с червата като цяло, който не е "функционален", но никой лекар, на който съм показвала изследването, не можА да ми каже индикация ли е за такъв, или не...
Според мен, ако е с цел поставяне или отхвърляне на диагноза, е абсолютно безсмислено.

# 159
Ами на сина ми на база такъв тест, впоследствие и други изследвания беше поставена диагноза- Нарушена резорбция, причинена от непоносимост, некласифицирана другаде.

# 160
Аз със сигурност нямам нарушена резорбция. Наскоро на работа ни правиха много пълни кръвни изследвания, включващи белтък, албумин, желязо, фосфор, калций, калий, липиден профил (само магнезий нямаше) - никъде нямам ниски стойности.
От глутен съдържащите изделия получавам в много голяма степен подуване и газове (но не и отслабване, даже обратното) - но всички изследвания специално за глутен са ми отрицателни. На теста за непоносимости пшеницата ми беше клас 4 от 6, но клас 4, че и 5 имах и храни, от които нямам никакъв проблем. А с глутена го усещам ясно, изобщо не съм си и помисляла за това, докато не ядох безглутенов хляб и нямах нито газове, нито запек.

# 161
Така е, понякога проблема се засича, когато дадена храна се спре и после се включи пак.

# 162
Но не може да се използва за уточняване на диагноза (тъй като имам оплаквания, които не зависят от вида на храната), водят се "субективни оплаквания" и заключение "без отклонения"...

# 163
От снощи ми се наду единия палец на крака и е болезнен. Не съм го удряла, ходила съм нормално около 6-7 хиляди крачки, нищо особено. Нямам завишена пикочна киселина. Какво да мажа, взема?

# 164
Хепи, на мен ми се е надувал така ставно/артритно, може ли да усетиш дали те боли ставата. Аз като го сгънех в ставата и усещах по-силна болка. Вземах обезболяващо, противовъзпалително и ме отпускаше.

Общи условия

Активация на акаунт