С какво ви дразнят свекървите? – 144

• 34 267
  • 741
  •   1
Отговори
# 225
Деликатен въпрос с нееднозначен отговор.
Моя колежка има дете точно поради "вмешателство' на друга наша  колежка.  Въпросната майка се беше отказала, но другата жена най-настоятелно я  уговори да се срещне  със специалист неин познат и работата  стана.
Освен този случай, мои близки роднини имат близнаци пак със странично  съдействие.
Така, че има съдействие и съдействие. Когато е с истинска загриженост и вяра в успеха е едно,а когато е да ти тъпчат в душата с думи като  на този, който  казал  "ялова"   или  пък  клюкарстване и злорадство е  съвсем друго.

Последна редакция: вт, 21 фев 2023, 13:21 от K.A.G.

# 226
Дзверелин , някакъв анализ на моята реакция спрямо дъщеря ми да направиш?
  Нека да четем с разбиране , моля! Не съм казала ,че на свекъра му е по-болно от на Лютичето, а че се тревожи два пъти повече, един път заради проблема, втори път заради това, че детето, което вече не е дете, не споделя.Разбира се , голям мъж, с жена до себе си няма да припка за всяко нещо при мама и тати.  И не ми казвайте ,че родителите нямат право да мислят и да се тревожат за децата си. От опит казвам, че когато се отделят, тревогите са по-силни , защото децата вече не са в гнездото.
   Свекърите и тъстовете  не са виновни по презумпция. Поколението на свекъра е възпитавано в друг дух , което не е оправдание , но е обяснение. Не е прав да говори с майката на Лютиче и да ги вкарва и тях във филма, ако пък и не са знаели , още повече.
   Опитвам се да дам и друга гледна точка, от страна на родител. Действията не са винаги с лош умисъл.
   Лютиче, минало-заминало. Не се ядосвай за неща, които няма как да промениш. Може би съпругът ти е трябвало да ти спести това инфо,но ако пък разбереш от друго място , пак ще ти е гадно,че не ти е споделил. Наслаждавай се на бременността, подготвяй се за събитието и се радвай ,че имаш с кого да споделиш и хубаво и лошо.

# 227
  • Варна
Как може да се тревожи за проблема като по това време не е знаел, че такъв има... Грубо вмешателство е това, първо в техния живот, после с разговора с майка й. Няма оправдание.

И винаги ми е странно като чуя "наслаждавай се на бременността". На кое точно? На големия корем, ограничените движения, купчината странични ефекти? Чак да се наслаждава човек...

# 228
  • София
Никой не е твърдял, че са с лош умисъл. Добрият умисъл не ги прави по-тактични и възпитани.

# 229
  • Варна
Никой не е твърдял, че са с лош умисъл. Добрият умисъл не ги прави по-тактични и възпитани.

Пътят към ада... Знаете.

# 230
В никакъв случай не е имал за цел да навреди. Сигурна съм, че е искал да помогне. Не е лош човек. Просто е крайно нетактичен по всякакви теми. Този път просто ми се стори, че е минал границата на допустимото.

Не е станало нищо кой знае какво реално. Никой не е умрял. Остава ми обаче едно горчиво чувство и очакване, че пак може да се случи в някакъв момент по друг въпрос.
Споделям тук, защото ако кажа на мъжа ми, той ще му се обади да му се скара, а от там накисвам и майка ми, че ми е казала и става една дъъъъълга и широка + конфликт между семействата и загуба на доверие.

# 231
Темата е болна за засегнатите и наистина е редно външни хора да не се месят много. Но човекът не е и казал или направил нищо лошо.
Марулета, разказаното от теб е много показателно! Ти си нейната майка, т.е. свой човек, и можеш да се тревожиш и съветваш, а свекърът не е! За нея!
Оттам идват и повечето конфликти между снахите и свекърите. Моята мама си е мама, тя може да попита и каже всичко или почти всичко, неговите обаче са чужди хора и нямат право на нищо. Ама че за него са свои, жената не я интересува...
Налично примерче:
... Само с родителите сме споделили.
П.С. Най-любимото ми е някоя загрижена леля при семейно събиране...
Да, но свекърът също е родител! На другия в двойката! Не е "някоя леля"... И в конкретния случай не е и говорил на семейно събиране, а само със собственото си дете.

Лютичето да си гледа бременността и да не се ядосва за глупости! Още повече минали-заминали 🙂
Дори по този начин не е редно. Ако имат нужда от помощ ще се обърнат към родителите си. Това човъркане и нищене на личния живот на "детето" винаги ме е ядосвало. Смятам, че каквото има в семейството, там трябва да се разрешава. Както децата не е редно да се бъркат в живота на родителите си, обратното също важи. Родители са и винаги ще си останат такива, но има граница...

Последна редакция: вт, 21 фев 2023, 12:00 от Jane122

# 232
Да , Лютиче, права си.
  Най-вероятно и в бъдеще ще има реплики, които няма да ти се нравят. На мен любимото ми като се роди щерката беше - цялата е на баща си , само късите и дебели крака са на мама. Колко рев съм изревала , и сега колко ме е яд за тоя рев. В крайна сметка тя прилича на свекърва ми, хахахаха, ама краката вЕрно са моите- къси и дебели.
   HighSpeed  , можеш да се насладиш на бременността, естествено. Зависи върху какво се фиксираш. С двете си бременности до последно шофирах, с втората работих в нашата си фирма, имах цялото свободно време ,което си поисках за себе си. Правех си планове за детската стая , графици за времето после/чисто хипотетично/, много четях. С втората имах и отделях много време на каката - беше в първи клас.Разходки, уроци, много много разговори за бебето и отношението към него, защото имахме вмешателства от рода на - ще видиш, като се роди бебето , мама и тати ще обичат повече него.Ще види колко ще ти се карат заради него и т.н.
   Въпрос на гледна точка .

# 233
Свекърът така говори на кучето "Като се роди бебето и вече няма да имат време за теб".

# 234
Обикновено съм "за" да се правят отстъпки на възрастните, просто защото са възрастни, а с възрастта настъпват и изменения, на които, уви съм свидетел. И просто няма как да изискваш като акъл и съобразителност същото, което  са проявявали на времето.

В случая със свекъра, обаче, не съм на негова страна. Това е прекалено деликатен проблем, че дори да се пита, пък камо ли да се обсъжда с други хора. Ами ако младото семейство не иска деца, или ако съвсем не успее да има? Цял живот ли ще ги преследват с предложения, съвети и непоискана помощ... Това е тормоз.  В първата част - че е разговарял със своето дете, пак бива, но че от зор да не остане без внуче е въвлякъл и сватята, доста надхвърля  приемливото. Хората в такава ситуация и без това правят, каквото могат и каквото е нужно, не е необходимо да им се прибавя и тежестта, че "родителите се тревожат".
Да си се тревожат кротко там. и да се молят, ако са религиозни.

# 235
Това с намесата на близки или странични хора... е много деликатен въпрос. Дори когато са водени от добри намерения, най-малкото бъркат с пръст в раната и даже най-добромереният съвет може да се приеме на нож.
От друга страна пък, нали затова са близките и приятелите – да помагат при нужда. А когато човек се сблъска с такъв проблем, определено е нужда. И често се случва така, че помощта на околните да е навременна и успешна.
Малко лична история, извинявам се от дългия ферман, но просто е пример за това, че понякога чуждата намеса е от голяма полза:

Скрит текст:
След втория ми спонтанен аборт доста близки и познати разбраха, защото лежах 3 седмици в болница за задържане, близките се притесняваха и нямаше как да се скрие. А и какъв смисъл да се крие, не е престъпление, все пак. Още повече че се случва на толкова много жени, дори и сред близки и познати. Всеки се опитва да помогне, препоръчва добри лекари и т.н.
След като се възстанових от аборта, си направих пълни изследвания (при препоръчан от познати медици лекар, които и ме свързаха с него) – не се откриха никакви проблеми. След това един колега на мъжа ми с жена си изявиха желание да се запознаят с мен и да ми разкажат техния проблем и начинът, по който са го разрешили. Ставаше въпрос за генетична несъвместимост. Препоръчаха и лекар, който им е разрешил проблема и благодарение на когото се радваха на едно прекрасно момиченце. Да, имаше известна неловкост да си обсъждам проблема с чужди хора, но когато става въпрос за нещо, което копнееш, и когато хората го правят от сърце и със загриженост, няма място за сръдни и цупни.
Направихме и генетични изследвания – и там всичко бе наред.
Бях решила за себе си да изчакам една година преди следващите опити и през цялото това време ми бяха препоръчвани различни специалисти. Особено често споменаваха един, специалист по стерилитет, на когото му се носеше голяма слава, че е решил проблема на много двойки с репродуктивни проблеми и е довел на този свят толкова деца, че не им се знае бройката. Аз не го приемах сериозно, защото аз проблеми със забременяването нямах, имах с износването.
Но когато наближи краят на срока, един ден с майка ми срещаме нейна позната акушерка, която знаеше за мен и от дума на дума стигна до въпроса защо майка не ме е завела още при този специалист и даде пример със снаха си, която родила благодарение на него.
Поговорихме си с майка след това и решихме, че нищо не пречи да пробвам – ей така, за чиста съвест. И отидох (с връзки, пак с помощта на познати, които ме свързаха с него). Прегледа ме човекът, прочете епикризите и... каза какъв според него е проблемът. Даде ми зелена светлина за поредния опит, написа ми рецепта с лекарства, обясни на кой ден от бременността трябва да се почнат и по каква схема да се пият, накрая ме погледна с усмивка и ми каза: „Ще видиш, че този път всичко ще е наред“. И аз му повярвах, толкова беше убедителен.
И да, наистина всичко беше наред и благодарение на него имам сина си. И на всички онези загрижени близки, които ме насочиха към човека, който ми разреши проблема.

ПП Не ме питайте за координати, човекът отдавна не е на този свят.

# 236
...
ММ ми сподели, че лятото свекърът го заговорил на темата репродуктивни проблеми (тогава току-що бяхме разбрали, че имаме такива, бяхме в ступор и явно ни е личало). Не знам целия разговор, но с две думи започнал да му предлага лекари и т.н. ММ го отрязал по темата.
...
Ами не искам пак да ставам лоша, но от този пост, мисля, че не е съвсем да не е знаел свекърът.
Лютиче може и да си е мълчала, но синът със сигурност си е казал на тате!
Колкото до това, че е много грешен, защото е потърсил съдействието на майката, не знам.

Две бременности съм имала, освен големия корем и киселините съвсем в края, нищо не ме е притеснявало. Дори напротив, чувствах се много добре и много красива тогава 🙂

# 237
птица, много си сигурна, ама като им знам отношенията е тотален абсурд да е казал. А и каква логика има да му каже и после да каже на мен, да ме ядоса и да създаде конфликт между мен и баща си? Никаква.
Така че вече минаваш в графа свободни съчинения.

# 238
  • France
...До колко това е начинът , е друг въпрос. Вие, младите, сте прекалено самостоятелни и независими , или поне искате да сте такива...
За втори път в живота чувам този оксиморон. Първият път беше от бившата свекърва и искрено ме разсмя, но сега почти ме ядоса.
Няма как пълнолетен индивид да е твърде независим. Напишете 20 реда с това изречение.
Тук не става дума дали е реагирано от добри чувства. Това просто няма значение. Проблемът е далеч по-сериозен. След като синът му го е пратил на майната си, той си е позволил да говори с родителите на Лютиче. И на какво отгоре?!?!? Те може и да не са знаели. И как да помогне? Да даде координати на лекари в България, докато младите живеят в Германия? Въобще не е мислил, а реагирал спонтанно и неправилно.
Лютиче, тегли му една майна и не хаби емоции. За съжаление в живота често сме конфронтирани с подобни идеотски истории. Просто подмини.

# 239
Какво е прекалено независим? Има ли скала за измерване на независимостта у младите? И до кога се смята, че си млад, понеже аз съм на 30, а мм гони 40? И все мисля, че е нормално да сме незаивсими и самостоятелни изцяло.

Общи условия

Активация на акаунт