Козунаци 2023

• 65 665
  • 758
  •   1
Отговори
# 270
Някакъв ужас е днес -една и съща рецепта 2 пъти стана чудесен козунак, а днес пробвах два пъти и стана сбит,не втасва никак , не разбирам какъв е проблема.
Сбито тестото ли... и не втасва.... брашното е много.
Не ми се вярва , два пъти правих по същата рецепта и беше перфектен. Днес и двата опита бяха провал..
С какво брашно го прави?
Аз идвам да се оплача от София мел екстра.
Мързеше ме да си кача от мазето от моето си брашно и извадих от шкафа един пакет от 2 кг. купувано от Кауфланд. Същата работа като при теб - на никъде и тестото като туткал. Не втасва и е тежко и лепкаво.
Скрит текст:
Три хляба с квас правих три поредни дни - камък!
Не го правя за сефте, меся по един и същи начин с един и същи квас. Дори самият квас странно се активира. Трябваше му два пъти повече време от обикновено и текстурата му беше някак вяла, като каша и без сила. Температурата вкъщи е без промяна също, с парно сме.
Преди малко активирах квас наново, ами за няма и час вече е удвоил обема си. С брашното от чувалче от мелница.

# 271
  • Sofia
Сисли, добре че спомена за Екстрата, да не му разчитам и да го пробвам. Онзи ден взехме от Фантастико, ще го видя.  Взех и едно банично, ама да не би и то да е кофти партида...
Май ще си взема РС на Лидл (но то се равнява на Класика), с който завъдих кваса... за общо ползване де. За Козунак не ми се иска на по малко от белтъчините на Екстрата да  карам, но да видим как ще е  моето, ако е друга партида...  то пък и баничното ще трябва да пробвам...  уф...

# 272
Явно навсякъде са се възползвали от евтиното и с ниско качество украинско жито. Щото нали тук нямаме и не произвеждаме! Бог знае само какви примеси му добавят, та да го докарат поне на вид на брашно. Grin
Така съм яхнала метлата, че ще ги навра на мечката в козината ако звънна на тел. за потребители!

# 273
Благодаря че предупредихте, да имам предвид за козунаци ако правя да купя друго брашно, че майка ми май точно Софий Мел Екстра е взела и то точно пакетите от 2 кила че били на промоция. Има защо явно...
По принцип не се втелясвам чак толкова, гледам просто да не е хептен смотано брашното, но щом казвате че това пък съвсем не става е по-добре да се знае.

# 274
Точно от въпросната промоция е. Съседите ходиха специално за брашно и ме попитаха искам ли. И аз естественост, брашното си върви в къщи, поръчах. Те ми сега промоция! Тройно ми излезе, през носа при това!
Добре, че го пробвах, а не го оставих за козунаците, щеше да ми хареса.

# 275
  • Sofia
Абе моето не беше на промоция, ама...  2 пак. по 2кг взехме.

# 276
  • Варна
И аз правих козунаци от София мел екстра 2 кг. промоционалното. Козунаците станаха добре и даже със суха мая с изтекъл преди няколко месеца срок/но я активирах и добре шупна/. Както винаги се олях с плънката, защото така го обича ММ. Направи ми впечатление обаче че трябваше този път да добавя около 150 гр. повече брашно, защото лепнеше. Правих по рецептата на Морена за начинаещи, доза 1и1/2.На мен ли така ми се струва, но когато меся с миксер/тестомесачка/ми отива повече брашно отколкото когато меся на ръка. Ето и снимки.
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 05 апр 2023, 13:39 от Nell999

# 277
И аз претърпях провал онзи ден. Рецептата на Морена,с която няколко пъти ми се получи идеален козунак,сега изобщо не се надигна. Маята я активирах предварително. Мерките са спазени. Брашното е за баница от Лидл. Нямам идея къде сбърках и какво се случи. Пробвах на кифлички,но пак не станаха много добре. Топли хапнахме по 1-2 и другото в коша.

# 278
А как месите, на ръка, миксер, хлебопекарна?
Аз месих тестото за бухтите по Морена в хлебопекарната. Ползвах брашно на Родна стряха от Лидл тип 650. Дори и конци имаха, меки бяха и на следващия ден.
Хареса ми коричката, запази се мекичка. Намазах отгоре с белтък. Тази година така ще правя.

# 279
  • Sofia
Начина на месене не е от значение за успеха на печивото. Не върви мискери да си купуват хората заради кофти брашно. Simple Smile
Все повече става ясно, че трябва спешно да изпробвам двете брашна - Екстра и 'за баница" на СМ.
И пак ще пиша "за баница" на Лидл не е толкова добро
Фортуна, лидълските брашана - 500 и  650 са си добре за сега.

# 280
лошо, лошо....аз вече купих на СМ, дано да няма издънки. не ми се ще да пробвам, но явно ще трябва. или ще си карам само с италианските брашна.

Последна редакция: ср, 05 апр 2023, 15:15 от zenata

# 281
  • München, Deutschland
Уважаеми козунакоправки, гледате истинска история Bowtie, разчупихме снощи големия козунак и... го опоскахме.

# 282
И аз купих преди 2 месеца, може би, когато беше на промоция от Лидл брашно за баница на РС, белтъци 13гр.
Не помня много точно, но мисля, че съм купувала от него миналата година, станаха козунаците.

# 283
  • In transit
Сега, като ви чета се радвам, че си карам на италиански брашна. С тях издънки не съм имала. Дори най-смотаните и евтини брашна са хубави. Явно има контрол, за разлика от България.

Този, козунак с прясно мляко и дълго втасване, който правих преди няколко дни е изцяло с обикновено брашно на Барила, универсалното им, с 11% протеини. Има си конци, мекичък е много вкусен. Приключих с пробите, този ще бъде за Великден + шоколадовия, че ми изядоха главата за него вкъщи.

# 284
Аз разбрах,че не е добро,за това реших да пробвам преди Великден. Но пък нали писахме и за това как нашите баби,майки и пр. са месили с всякакви брашна и пак им се получаваха. Та не знам. Мистерия е цялата работа.

Общи условия

Активация на акаунт