Козунаци 2023

  • 65 668
  • 758
  •   1
Отговори
# 255
  • Варна
  • Мнения: 1 252
Морена, дай моля те линк към твоите козуначени бухти, че търсих, ама нещо не ги намирам на първа страница.
Намерих яяя!!!

# 256
  • ENGLAND
  • Мнения: 4 167
Правих репетиция накозунак, с нова фурна съм и трябваше да проверя как става. Козунака като го извадих беше пухкав, на конци. Като изстина го завих в стреч фолио, на другия ден беше ок, но тази пухкавост вее се загуби, и конците също. На третия ден стана направо твърд. Къде греша? Може би при печенето, но искам да си остане пухкав и няколко дни след това.
Фурната ми е с вентилатор, но го пекох без, на горен и долен реотан на 160 градуса.

# 257
  • Sofia
  • Мнения: 22 638
Правих репетиция накозунак, с нова фурна съм и трябваше да проверя как става. Козунака като го извадих беше пухкав, на конци. Като изстина го завих в стреч фолио, на другия ден беше ок, но тази пухкавост вее се загуби, и конците също. На третия ден стана направо твърд. Къде греша? Може би при печенето, но искам да си остане пухкав и няколко дни след това.
Фурната ми е с вентилатор, но го пекох без, на горен и долен реотан на 160 градуса.
А колко време на тия 160градуса?  Щото изглежда си го изсушила при печенето.
От престоя няма как да се изгубят конците.

# 258
  • Мнения: 15 073
Каква е мазнината в козунака?

# 259
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Докато все още има нещо, това остана от вчерашната продукция, снощи изядох толкова кифлички, че през нощта бях като плондир. Joy

Имам снимка от тавата, директно след печене:



Днес вече остана само това. Големия козунак го позабравих, докато зяпах Хелс Кичън:



Не е съвсем изгорял, не е и сух, ама пуста прегори-тенджера 😃. От бързане не намазах формата и част от коричката се залепи отстрани, вижда се:



Този беше по-малък и го пекох с кифличките, та малко по-блед го оставих. Попринцип така го предпочитам.



Личи си, че никак не се старах със сплитането, между срещите измесвах, втасвах и довършвах. Simple Smile

# 260
  • Мнения: 24 768
Правих репетиция накозунак, с нова фурна съм и трябваше да проверя как става. Козунака като го извадих беше пухкав, на конци. Като изстина го завих в стреч фолио, на другия ден беше ок, но тази пухкавост вее се загуби, и конците също. На третия ден стана направо твърд. Къде греша? Може би при печенето, но искам да си остане пухкав и няколко дни след това.
Фурната ми е с вентилатор, но го пекох без, на горен и долен реотан на 160 градуса.
Т.е. разчупван е още преди да изстине достатъчно за завиване ли че се знае че е бил на конци тогава? Това избягвам да го правя, гледам да оставям печивата да престоят за да се разпредели влагата след печенето.
Иначе и на мен ми звучи като да е печен твърде дълго.
Рецептата предполагам че не е нова а изпитана, щом се споменава само новата фурна за изпробване.
160 на мен ми се виждат малко за козунак, питка, хляб и прочие, поне във фурните в които аз съм пекла все биха били твърде ниска температура. Всяка фурна си е различна но да го спомена и това като възможна причина да е печен твърде дълго.

# 261
  • ENGLAND
  • Мнения: 4 167
Благодаря за отговорите.
Рецептата е на Морена, следвах точно указанията за печене, 10 мин на 180 и 20 мин на 160 градуса. Видя ми се недопечен и го оставих още 5-6 мин. Сигурно съм го препекла.
Разчупих го преди напълно да изстине, имаше конци , то и единия малкия козунак докато беше топъл го ометох набързо.
Мазнината е половината масло, половината олио, мас не използвам, не мога да я понасям.
Морена кога изсъхва, когато се пече на високи градуси или на по-ниски?

# 262
  • Sofia
  • Мнения: 22 638
Благодаря за отговорите.
Рецептата е на Морена, следвах точно указанията за печене, 10 мин на 180 и 20 мин на 160 градуса. Видя ми се недопечен и го оставих още 5-6 мин. Сигурно съм го препекла.
Разчупих го преди напълно да изстине, имаше конци , то и единия малкия козунак докато беше топъл го ометох набързо.
Мазнината е половината масло, половината олио, мас не използвам, не мога да я понасям.
Морена кога изсъхва, когато се пече на високи градуси или на по-ниски?
На ниски градуси ще съхне.  Освен да ти е по слаба фурната и съответно да пробваш на по-високи градуси от моите - на 190 и после 170 градуса.
А съм писала - ако не е готов, да се допича на по-ниси градуси.

# 263
  • Sofia
  • Мнения: 5 104
Някакъв ужас е днес -една и съща рецепта 2 пъти стана чудесен козунак, а днес пробвах два пъти и стана сбит,не втасва никак , не разбирам какъв е проблема.

# 264
  • Sofia
  • Мнения: 22 638
Някакъв ужас е днес -една и съща рецепта 2 пъти стана чудесен козунак, а днес пробвах два пъти и стана сбит,не втасва никак , не разбирам какъв е проблема.
Сбито тестото ли... и не втасва.... брашното е много.

# 265
  • Балчик
  • Мнения: 9 290
Заинтригувахте ме с този козунак със сирене Smiley
Да разбирам ли ,че е стандартен козунак ,но със плънка от сирене или има нещо по-специфично Thinking Аз намирам рецепти само с крема сирене , или има и друг с краве сирене Thinking
Моля ,дайте рецепта да го опитаме.
Аз правя банатския с квас обаче.
https://djemmasvetlana.blogspot.com/2021/05/blog-post.html?m=1

И сиренки. От козуначеното тесто си отделям, разточвам кръгче, слагам сирене, сгъвам на две, прищипвам, мажа с жълтък и пека.

# 266
  • Мнения: 24 768
Маята евентуално да е проблемът? Нещо все по-често срещам някой да се оплаква от мая... Ако е активирана в началото това отпада, разбира се.

# 267
  • Sofia
  • Мнения: 5 104
Някакъв ужас е днес -една и съща рецепта 2 пъти стана чудесен козунак, а днес пробвах два пъти и стана сбит,не втасва никак , не разбирам какъв е проблема.
Сбито тестото ли... и не втасва.... брашното е много.
Не ми се вярва , два пъти правих по същата рецепта и беше перфектен. Днес и двата опита бяха провал..

# 268
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Вафличка, от всяка съставка почти може да се прецака. Може кофтибрашно, кофти мая, старо мляко (да е почнало да вкисва примерно, ако повече е постояло отворено), може и печенето да е.... Случайно имаш ли снимка преди и след печене. Понякога си личи по снимката какъв е евентуално проблемът...

А, забравих, колко захар сложи? Да не си предобрила, защото тестото за козунак попринцип е тежко, т.е. захарта затруднява бухването и не бива да се прекалява с нея...

# 269
  • Sofia
  • Мнения: 22 638
Някакъв ужас е днес -една и съща рецепта 2 пъти стана чудесен козунак, а днес пробвах два пъти и стана сбит,не втасва никак , не разбирам какъв е проблема.
Сбито тестото ли... и не втасва.... брашното е много.
Не ми се вярва , два пъти правих по същата рецепта и беше перфектен. Днес и двата опита бяха провал..
Аз не разбрах изпече ли ги изобщо, след като "стана сбит,не втасва никак" ?!   Излиза че си пекла козунак и е бил "сбит", ама ако като не е втасал,  защо изобщо си пекла... ?! 
И да си приготвяла по една рецепта - два пъти чудесни козунаци,  понеже не си машина, може да се обърка нещо.

Общи условия

Активация на акаунт