Козунаци 2023

• 65 691
  • 758
  •   2
Отговори
# 240
Първите ми козунаци за тази година. Без яйца.

# 241
С какво мажете козунаците отгоре, преди печене?
Каква функция на фурната и градуси използвате?

Първи опит за козуначени мъфини, но ми станаха твърди отгоре

# 242
Аз мажа според цвета който искам да получа яйце масло само жълтък или само белтък фурната на 160 170 без вентилатор ми изпича най добре, но всеки си я познава след 1 2 неуспешни се нагажда

# 243
  • Sofia
С какво мажете козунаците отгоре, преди печене?
Каква функция на фурната и градуси използвате?
Когато разбия яйцата за рецептата и отделем 1-2с.л. за мазнето, като към отделеното добавям 3-4 капки олио.  Наръсвам съвсем малко захар (за красота, не за подслаждане) и имам нежна коричка.
Пека на 4/5 степени на фурната на горен и долен реотан.

# 244
  • In transit
Отделям, като Морена 1-2 с.л. от яйцето в малка купичка. Към него добавям 1-2 с.л. прясно мляко, разбърквам и с тази смес намазвам козунаците.

# 245
Козуначени бухти по рецепта на Морена.
Благодаря за рецептата, Морена! 🌹

# 246
  • München, Deutschland
И при мен втасват едно мини-козуначе без нищо, едно нормално със сладко от сливи и едни кифлички, от които 1/2 със сладкот оот сливи и 1/2 с, ВНИМАНИЕ!, сирене. FlushedLaughing Ама какво да правя, такава ми беше поръчката, моят човек вкъщи не обича особено много сладко, та си заръча за него със сирене...

Сигурно снимка чак утре, че нали съм писала, че втасването у нас е една епопея с часове...

Един въпрос: Моренче, каква е разликата между нормалния ти козунак (по учебника на Джемма, този с 3те втасвания) и козунака за начинаещи? Аз гледах, че съставките са съвсем същите, но в този за начинаещи, първата 1/2 на мазнината е описана да се добави още с началното измесване. А, да, активиране на маята вместо стартер. Друга разлика не открих, пропуснала ли съм нещо между срещите, че малко диагонално четох?

П.П. Моренче, струва ми се, че в рецептата за козунак за начинаещи в началото пишеш, че се разтваря маята с малко от млякото, а останалото мляко после не споменаваш кога се добавя. Забелязах го, понеже специално търсех разликите с основната ти рецепта и ги четох уж внимателно и двете. Ако искаш, погледни си я пак, да не се обърка наистина някой начинаещ. Simple Smile Извинявай ако нещо съм недогледала, ама така и не го открих това остатъчно мляко. Simple Smile.

# 247
Отделям, като Морена 1-2 с.л. от яйцето в малка купичка. Към него добавям 1-2 с.л. прясно мляко, разбърквам и с тази смес намазвам козунаците.
И аз така като че ли най-много харесвам коричката. Всички рецепти дето имах бяха с мазане с жълтък но поне на мен не ми допада. Преди години правих някаква рецепта за кифли и там мазането беше с яйце + прясно мляко и много ми допадна как става и вече така действам и за други печива.
Иначе варианти много - с жълтък, с белтък, с цяло яйце, с яйце с олио, яйце с мляко... сигурно има и още. А има рецепти за козунак и при които не се ръси със захар при печенето, но пък се маже горещ със захарен сироп и тогава се поръсва. За всеки вкус по нещо.
По предложение мисля от някоя от предните теми си правих миналата година захар на по-едри гранули слепена и ръсих с нея, не ми харесва иначе да се разтопи на цяла захарна коричка и да няма видима захар отгоре. Тя ми е за украса и искам да се вижда.
Тук ли някой предлагаше небет шекер за поръска или някъде другаде съм го гледала като идея?
Скрит текст:
За печенето по-добре да не пиша, козунаци пека ако се съберем при родителите ми всичките, а тяхната фурна е някаква особена и са тактики там да стане както трябва. На 170-180 пека иначе, просто при нея си играя малко повече с това кога само отдолу, кога горе и долу да грее и къде да е скарата.

# 248
  • Sofia
Фортуна, страхотни бухти Simple Smile

И при мен втасват едно мини-козуначе без нищо, едно нормално със сладко от сливи и едни кифлички, от които 1/2 със сладкот оот сливи и 1/2 с, ВНИМАНИЕ!, сирене. FlushedLaughing Ама какво да правя, такава ми беше поръчката, моят човек вкъщи не обича особено много сладко, та си заръча за него със сирене...

Сигурно снимка чак утре, че нали съм писала, че втасването у нас е една епопея с часове...

Един въпрос: Моренче, каква е разликата между нормалния ти козунак (по учебника на Джемма, този с 3те втасвания) и козунака за начинаещи? Аз гледах, че съставките са съвсем същите, но в този за начинаещи, първата 1/2 на мазнината е описана да се добави още с началното измесване. А, да, активиране на маята вместо стартер. Друга разлика не открих, пропуснала ли съм нещо между срещите, че малко диагонално четох?

П.П. Моренче, струва ми се, че в рецептата за козунак за начинаещи в началото пишеш, че се разтваря маята с малко от млякото, а останалото мляко после не споменаваш кога се добавя. Забелязах го, понеже специално търсех разликите с основната ти рецепта и ги четох уж внимателно и двете. Ако искаш, погледни си я пак, да не се обърка наистина някой начинаещ. Simple Smile Извинявай ако нещо съм недогледала, ама така и не го открих това остатъчно мляко. Simple Smile.
Криси, ето -
Цитат
Сгорещете останалото пр. мляко и разтворете в него захарта, при непрекъснато бъркане добавете киселото мляко и яйцата, ароматите.
И после вече фигурира като "яйчена смес". Simple Smile
Относно разликите - това, което си забелязала, а другата е психологическа - "за начинаещи", вместо "с 3 втасвания"... и  :"стартер". Simple Smile
Опростена е технологията, съставките защо да са други. Simple Smile

Последна редакция: пн, 03 апр 2023, 22:36 от Morena

# 249
  • Балчик
Оо, със сирене е много вкусно! Банатският козунак е такъв. И по мое време в училище продаваха едни жестоки козуначени сиренки. Та и аз правя всяка година, обожавам.

# 250
Винаги правя козуначени кифлички със сирене за сина ми, а сега направих руло с пълнеж от конфитюр, нарязани орехи и натрошени бисквити, одобри се.

# 251
Заинтригувахте ме с този козунак със сирене Smiley
Да разбирам ли ,че е стандартен козунак ,но със плънка от сирене или има нещо по-специфично Thinking Аз намирам рецепти само с крема сирене , или има и друг с краве сирене Thinking
Моля ,дайте рецепта да го опитаме.

# 252
  • München, Deutschland
Дани, при мен е просто козуначено тесто и вместо вътре да има плънка с мак / шоколад / сладко, има сирене. Не е лошо, честно казано. Ще снимам малко по-късно, добре, че днес съм сама вкъщи, че снощи останаха 2 кифлички от цялата тава, поне нещичко да има за снимка Simple Smile ...

# 253
chrissy благодаря за разяснението. Ти намали ли захарта в този случай? А сиренето какво е?

# 254
  • Sofia
То демек като тутманик, ама с козуначено тесто.  Сладкото е въпрос на личен вкус. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт