Козунаци 2023

  • 65 611
  • 758
  •   1
Отговори
# 375
  • Мнения: 10 876
Пореден, поизгорял леко,  опит по рецепта на Морена.
Интернационален козунак с българско брашно, ирландско масло, полска мая, английско мляко.

# 376
  • Мнения: 250
От днес - традиционен козунак с плънка от сирене с белтък, отгоре поръсих и захар.
Често правя козуначени кифлички със сирене, но днес реших да е цял козунак - и е още по хубаво.

# 377
  • Мнения: 3 998
Здравейте, ако искам да направя козунак с шоколад вътре, какъв шоколад би грябвалэ да сложа и как?
Благодаря! Hug

# 378
  • Мнения: 3 465
Аз слагам течен шоколад.

# 379
  • Sofia
  • Мнения: 22 632
Здравейте, ако искам да направя козунак с шоколад вътре, какъв шоколад би грябвалэ да сложа и как?
Благодаря! Hug
Шоколадови капки или течен шоколад. След втасването.  Капките се омесват в тестото, течният се намзва на фитилите и се затваярт.
И в двата случия има вероятност да се разкъса тестото при печенето... ако държиш на външния вид...

# 380
  • In transit
  • Мнения: 14 332
Здравейте, ако искам да направя козунак с шоколад вътре, какъв шоколад би грябвалэ да сложа и как?
Благодаря! Hug
Какъвто искаш може да сложиш. По-удобно е, ако използваш шоколадови капки или парченца шоколад ( в Лидл продават, като малки кубчета са). Може и обикновен шоколад да го нарежеш на малки парченца с нож и да го добавиш. Или да намажеш с нутела (или друг вид шоколадов крем) разточен лист от тестото и да го завиеш на руло.
Тук и тук може да видиш с течна плънка начини за завиване.
А тук с парченца шоколад.

# 381
  • Мнения: X
Обожавам козуначено руло и съм се затажила за това на баба ми. Правеше го с мармалад и орехи, но детските ми спомени са за сууууупер много мармалад. Някой ще ми даде ли съвет, рецепта за какво да внимавам като правя рулото - консистенция на мармалада, марка, количество?

# 382
  • In transit
  • Мнения: 14 332
Виж горните линкове, които съм дала. Към мармалада се слагат галета, за да оберат влагата от сладкото. Консистенцията също е важна, да не вземаш най-течния и рядък мармалад, защото ще изтече при печене.

# 383
  • Sofia
  • Мнения: 22 632
Много... не би трябвало,  понеже си била дете така ти се е струвало. Simple Smile
Плънката не трябва да е мокра и определено няма как да е много.  
Млени (ситно) ядки също обират влагата.

# 384
  • Мнения: X
Видях един мармалад от калъп в едно магазинче и ще ходя да го търся. А брашно купих на София мел за баница по съвети във фейсбук. Бях тръгнала към Метро за брашно, но в крайна сметка си казах, че така или иначе голяма майсторка не съм, ще се пробвам с това за баница.

# 385
  • Мнения: 24 765
Мармаладът колкото може по-сух, добре си се ориентирала за този на калъпи който е. Смесвала съм със смлени орехи когато искам по-суха плънка, а евентуално може и няколко смлени обикновени бисквити да подсушат още. Предпочитам ги пред галета, тя отслабва вкуса на плънката и според мен с бисквити е по-добре. За съжаление, няма как да  сложиш така че да е много плънка, то в началото изглежда много но като втаса и се надуе тестото, като обем става повечко от мармалада. Ти няма как да затвориш в рулото достатъчно мармалад като го навиваш, че и след втасването да изглежда много... Но пък той е наситен вкус и ароматен. Орехите ако ще са вътре в рулото, поне аз бих ги запекла съвсем леко преди да ги сложа, по-вкусни са ми така.

# 386
  • Мнения: 5 530
Козунакът, с лимонада на Ваня сладък ли става? Как е на вкус, който го е правил може ли да сподели?
Миналата година правих по Приказната кухня и уж и подсладител сложих и пак ми беше леко безвкусен и не толкова сладък.
Тази година май ще опитам този с лимонада, че още от миналата чета коментари със хвалби.

# 387
  • Sofia
  • Мнения: 22 632
Козунакът, с лимонада на Ваня сладък ли става? 
Въпрос на вкус. 
Както е даден в рецептата и хвалби има, значи е добре сладостта.  Ако вие си падате по по-малко сладко по принцип, намали малко захарта и това е.

# 388
  • София
  • Мнения: 3 319
На мен не ми е сякаш достатъчно сладък. Най-добре ми е, когато има мармалад, локум и стафиди, и обилно поръсен със захар.

# 389
  • Мнения: 5 530
🤣🤣🤣 как ще намалявам. Аз искам да увелича, ако не е сладък 🙈🙊😁ти ме караш да намаля.
Просто 1 път в годината хапвам и искам да е сладък и ароматен.
На конци може и да не го докарам,  защото не мога добре да меся и имам само ръчен миксер та поне да е вкусен.
Миналата година на Приказната и есенцията и увеличих и подсладителя и пак не стана ароматен и достатъчно сладък.
Та вярно всичко е на вкус, че и за нейните големи хвалби има, но все пак питам.

Общи условия

Активация на акаунт