Козунаци 2023

• 65 562
  • 758
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Каква е идеята на този течен подсладител в тестото? Нещо, като мед и инвертна захар или?

Добавят го за допълнително подслаждане на тестото и да не се получава утежняване, което затруднява втасването.

# 436
  • Sofia
Мики, аз не за друго, така ми харесват, със собствена форма. Simple Smile
И си разпределям втасването така, че да пека по един, а и не пека повече от 2-3 на ден (това по Великден де).

# 437
  • In transit
Морена, свободностоящите имат повече коричка, което е добре за мен и по-добре изглеждат, така е. Grinning
Обаче, по Великден правя козунаци за семейство и приятели, така е по-удобно да са в по-малки или по-прибрани форми. Нямам време, сили и желание да пека няколко пъти по Великден.
Сега дерта ми е как да събера всички теста в хладилника утре, при условие, че нямам място игла да пусна. Joy
Навън не е много студено...ще го мисля.

Да ви се оплача. Тръгвам сутринта да боядисвам яйцата, приготвих си купички, в които да разтворя боите. Чаках да се сварят само яйцата и взех да чета описанието на опаковката на боите. Миналата седмица грабнах една кутия "пролетни цветове" на д-р Йоткер. Няколко години ползвам техни бои и съм доволна.
Чета, обаче не виждам да се разтварят тези бои. Хм, пак чета и виждам, че това са гел бои и се работи с тях, като със седефените. И така се оказах с гел бои и със седефени, от миналата година. Яйцата ми станаха много гламурени. Joy Joy Ама така ще ги изядем. За догодина ще чета опаковките.

# 438
Каква е идеята на този течен подсладител в тестото? Нещо, като мед и инвертна захар или?

Добавят го за допълнително подслаждане на тестото и да не се получава утежняване, което затруднява втасването.
Да, подсладител се слага хем да е сладко,хем за да се улесни втасването.Ако се сложи повече захар,за да има достатъчно сладост,се затруднява ферментацията и ще трябва много повече време,за да втаса тестото, а в някои случаи може изобщо да не втаса.
Въпреки това,аз ненавиждам козунаци с подсладител-никога не съм слагала,няма и да сложа,защото се получава  един такъв остро-сладък вкус и един гаден послевкус в устата и за съжаление,започва да ми се повдига
/извинявам се за описанието, но това е моето лично впечатление и отношение към добавянето на подсладител/.
В рецептата,която използвам, на 1 кг брашно се слага 250 гр.захар. Аз завишавам с 30 гр., т.е. слагам 280 и не съм имала проблем. Пълнежът и захарният сироп,с който намазвам след изпичане, осигуряват доп.сладост.

# 439
  • Сф
Да попитам и тук.
Суха мая от септ 2021, ще стане ли с нея козунакът? Активирха я, трябва ли да се надигне като прясната или не? След колко врме?

# 440
  • София
Да попитам и тук.
Суха мая от септ 2021, ще стане ли с нея козунакът? Активирха я, трябва ли да се надигне като прясната или не? След колко врме?
Отговорих ти там дето беше питала, но и тук ще ти кажа, че ще се вдигне, до 20 най-много до 30 минути трябва да е шупнала, даже по-малко.

# 441
  • Sofia
Да попитам и тук.
Би трябвало за 15-20, хайде 30мин.
Не че съм активирала суха... бих си взела нова мая, особено пък за козуначено/тежко тесто.

# 442
  • София
Дами,
моля за рецепта за Великденски сладки или курабии със снимка.
Благодаря !
Снощи ги направих но половин доза, много са приятни
ТРАДИЦИОННИ ГРЪЦКИ ВЕЛИКДЕНСКИ БИСКВИТИ
Скрит текст:

# 443
Може ли съвет може ли и как да направя козунак  с плънка от сушени плодове. Или просто да нарежа различни видове плодове на ситно и да ги объркам с тестото. В този случай трябва ли да накисвам плодовете в нещо предварително.

# 444
  • Sofia
Може ли съвет може ли и как да направя козунак  с плънка от сушени плодове. Или просто да нарежа различни видове плодове на ситно и да ги объркам с тестото. В този случай трябва ли да накисвам плодовете в нещо предварително.
Накисваш в някаква (по избор) течност, ако са по-сухи - да не е неприятна хапката после.
Слагай каквито искаш, след втасването и преди оформянето.

# 445
От високата температура в печката кувертюра се разтича, нали? Не запазва форма като шок. капки, ако е нарязан на парчета и сложен в печивото или отгоре.

# 446
Момичета, как съхранявате козунаците? Пека сега, а ми трябват за неделя-понеделник.
Ако ги изчакам да изстинат добре и ги увия в стреч фолио, ще се запазят ли меки?

# 447
  • Sofia
От високата температура в печката кувертюра се разтича, нали? Не запазва форма като шок. капки, ако е нарязан на парчета и сложен в печивото или отгоре.
Не съм пробвала с него, но мисля че да... или вътре може и да се задържи, но отгоре...

Момичета, как съхранявате козунаците? Пека сега, а ми трябват за неделя-понеделник.
Ако ги изчакам да изстинат добре и ги увия в стреч фолио, ще се запазят ли меки?
Писахме преди 2-3 стр. ...  мисля, че е доста време, затова аз все в събота правя козунаците и не съм пробвала да съхранявам толкова (за 2 дни свършва у нас, защото не правя по много, за да ги ядем пресни). Това е вариантът, да - да охладиш добре и в стреч фолио, но как ще са до неделя- понеделник...
Късно е (за теб, за друг може  и да е от полза), но ако ще ми трябват за след толкова време, бих наблегнала на олиото в тестото за сметка на маслото или дори само с олио бих ги направила.

# 448
  • Варна
Привет на всички.
Каня се да правя сиропирани охлюви от козуначено тесто. Какви препоръки ще ми дадете за да станат добре сиропирани? Мои близки са правили такива през годините, но сякаш все са ми малко сухи и ми се иска да постигна по-добър резулат Simple Smile

Имам чувството, че ако охлювите се оставят леко недопечени, сиропирането се получава по-добре. Но пък на мен ми харесва да имат приятен запечен вид и съответния вкус... 

# 449

Изчакай да се охладят напълно - поне 4-5 часа, увий във фолио или сложи в найлонов плик и замрази. Няколко часа преди употреба извади Simple Smile

Иначе пак ще са си хубави, но все пак нямат подобрители и изсъхват.

Последна редакция: чт, 13 апр 2023, 16:01 от curly sue

Общи условия

Активация на акаунт