Козунаци 2023

  • 65 516
  • 758
  •   1
Отговори
# 510
  • София
  • Мнения: 12 236
Момичета, може ли да ми дадете изпитана рецепта за плънка с мак или как да вложа мак, мнооооого обичам, а никога не съм правила.
......................
Винаги правя макова плънка и преди две страници - три съм я пуснала подробно но и тук ще я пусна
това търсиш - КОЗУНАК С МАСКАРПОНЕ И ОРЕХОВО - МАКОВА - КАКАОВА ПЛЪНКА
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2020/04/blog-post_10.html

# 511
  • Sofia
  • Мнения: 5 102
Имам 2 вида брашно - Метро Шеф и Мливо силно. Кое да ползвам за козунаци? Силно или по- слабо трябва да бъде за добри козунаци?

# 512
  • Мнения: 500
Здравейте, бихте ли ме ориентирали как правите ореховата плънка, не съм сигурна, че някога съм яла дори, тъй като обичам класически козунак, а трябва да правя за приятели, в които сме канени на гости. Благодаря предварително ( видях тази в началния пост, но ми се видя сложна, още повече, че ми трябва за един малък козунак).

# 513
  • Sofia
  • Мнения: 22 631
Имам 2 вида брашно - Метро Шеф и Мливо силно. Кое да ползвам за козунаци? Силно или по- слабо трябва да бъде за добри козунаци?
Не съм виждала/ползвала ни едното,  дай снимка на хранителните стойности.  
11-12г +/- 1г. белтъчини са идеални. Повече белтъци (13г) е по-добре, особено ако ще втасва дълго (например през нощта), но е по-трудно за работа тесто за начинаещи в месенето.

# 514
  • Sofia
  • Мнения: 5 102
Metro: https://shop.metro.bg/shop/pv/BTY-X315896/0032/0021/2%D0%BA%D0%B … ent_accept_button

Хранителна информация   100гр.
Енергийна стойност   1436.3 kJ
Енергийна стойност   338.7 kcal
Мазнини   1.1 g
Наситени мастни киселини   0.2 g
Въглехидрати   69.8 g
Захари   2.5 g
Белтъци   10.6 g
Sodium   0.004 g
Сол   0.03 g

Mlivo -силно url] https://mlivo1937.com/product/%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D0 … 88%D0%BD%D0%BE-2/[/url]

Състав: 100% пшеница (Алергени: ГЛУТЕН )


W 240 – 280

Хранителни стойности за 100 g
Енергийност, kcal/kJ 339/143 9
Въглехидрати, g 71.5 – от които захари , g 3.1
Мазнини, g 1.0 – от които наситени, g 0.3
Влакнини, g 1.5
Протеини, g 13.0
Сол**, g 0.02

# 515
  • Sofia
  • Мнения: 22 631
Аз бих ползвала 70:30  в полза на силното, но като имаш предвид предния ми пост, може и 50:50 да ползваш.

Моите тазгодишни велкденски козунаци ще правя с микс от тип 500 на РС на Лидл (10.9г белтъчини)  и "за пица" на СМ (13,4г белтъчини и W 280-340).

# 516
  • Мнения: 432
От рецептата на Морена за козунак с 3 втасвания, 1 козунак ли се получава или 2?

# 517
  • Sofia
  • Мнения: 22 631
От рецептата на Морена за козунак с 3 втасвания, 1 козунак ли се получава или 2?
  Може да е един (като на снимките ми), може и на два по-малки - въпрос на избор.

# 518
  • По широкия бял свят
  • Мнения: 455
Morena, трета поредна година правя козунаците по твоята рецепта и много се харесват от всички. Сега съм се зачудила може ли бялата захар да се замени с мусковадо /просто имам и такава в момента и ми харесва ароматът и/.
 Ще се промени вкуса и цвета, но дали няма да натежи повече на тестото, защото е по влажна? Ако може количеството 1:1 ли ще е ?

# 519
  • Бургас
  • Мнения: 6 077
Аз до сега не бях правила козунаци, но малкото ми дете е с АБКМ и така и не успях да намеря готови, та се хванах и направих. Учудващо добре се получиха.
Замених обикновеното мляко, с това на Alpro its not milk, маслото с веган на масло на Violife, намалих и яйцата на 4 (скоро захранихме и с яйце и още не е съвсем готов). Имам проблем с единия реотан на фурната (долу) и беше голяма борба да се изпече добре отдолу, без да изгори отгоре. ММ от поне 5 месеца я оправя пустата фурна.
За резултата: Грам разлика няма с козунак с краве мляко. Не е нещо невероятно като изпълнение, но и с краве мляко нямаше да го направя по - добре Simple Smile
 Сега трябва да опазя козунаците от двамата мъже, та да остане за човека с АБКМ.
И да си кажа: Alpro - Its not milk, замества идеално прясното мляко. А маслото на Violife добре заменя кравето в печива.

Скрит текст:

Последна редакция: пт, 14 апр 2023, 19:56 от MeMyselfI

# 520
  • Sofia
  • Мнения: 22 631
Morena, трета поредна година правя козунаците по твоята рецепта и много се харесват от всички. Сега съм се зачудила може ли бялата захар да се замени с мусковадо /просто имам и такава в момента и ми харесва ароматът и/.
 Ще се промени вкуса и цвета, но дали няма да натежи повече на тестото, защото е по влажна? Ако може количеството 1:1 ли ще е ?
Благодаря за отзива, Диди, приятно ми е, че споделяме един вкус!  Simple Smile
Не съм ползвала друго освен бялата захар, но предполагам, че не е нужна промяна в грамажа. Влажноста на мусковадото евентуално ще поиска малко повече брашно и това е.

# 521
  • По широкия бял свят
  • Мнения: 455
Благодаря Morena Simple Smile

# 522
  • Мнения: 1 325
И аз да се отчета

# 523
  • Mostly in my mind
  • Мнения: 9 957
Седя и се чудя в колко часа трябва да започна да меся, за да са готови до 11 часа утре. Май към 4 трябва да стана. Тъкмо ще пусна пералня и сушилня. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 524
  • Sofia
  • Мнения: 22 631
Седя и се чудя в колко часа трябва да започна да меся, за да са готови до 11 часа утре. Май към 4 трябва да стана. Тъкмо ще пусна пералня и сушилня. Stuck Out Tongue Winking Eye
в 22.30-23ч (заедно ще сме в тая дейност Simple Smile ) омесваш и зарязваш на балкона добре завито. Simple Smile  Утре вадиш да се стопли поне час, офрмяш, втасва(30-40мин.) и печеш.  Смятай само в колко да станеш утре. Simple Smile
Така изглежда по малко работа, с нощното втасване. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт