Козунаци 2023

  • 65 516
  • 758
  •   1
Отговори
# 525
  • Mostly in my mind
  • Мнения: 9 957
Четох, че ти така ще направиш, обаче при нас е много ветровито и се притеснявам да го оставя на терасата.

# 526
  • Мнения: 520
Здравейте момичета! Сигурно е коментирано, но все още не съм изчела всичко. Тъй като искам да направя много неща, а утрешният ден няма да ми стигне за всичко. Мога ли да омеся козунаците тази вечер и да ги оставя в хладилник да втасват до утре сутринта? Колко часа трябва да стоят в хладилника и колко часа отвън? Преди съм правила, стоя тестото 16ч в хладилник и после 4ч отвън, след това оформих, оставих ги да втасат в тавичките, но те така и не се надуха. Сега съм си избрала рецепта от тук в която просто си втасва тестото веднага и се пече. Как да процедирам? Благодаря предварително за съветите и насоките! Весели празници!

# 527
  • In transit
  • Мнения: 14 329
Здравейте момичета! Сигурно е коментирано, но все още не съм изчела всичко. Тъй като искам да направя много неща, а утрешният ден няма да ми стигне за всичко. Мога ли да омеся козунаците тази вечер и да ги оставя в хладилник да втасват до утре сутринта? Колко часа трябва да стоят в хладилника и колко часа отвън? Преди съм правила, стоя тестото 16ч в хладилник и после 4ч отвън, след това оформих, оставих ги да втасат в тавичките, но те така и не се надуха. Сега съм си избрала рецепта от тук в която просто си втасва тестото веднага и се пече. Как да процедирам? Благодаря предварително за съветите и насоките! Весели празници!
Може да направиш както искаш. Аз го оставям да започне втасването и след това го прибирам в хладилника за през нощта. На следващия ден ги вадя и директно както е студено тестото го разделям, сплитам и слагам да втаса. След това пека. Няма нужда да го оставяш 4 часа навън, след като е стояло цяла нощ в хладилника.

# 528
  • Sofia
  • Мнения: 22 631
Четох, че ти така ще направиш, обаче при нас е много ветровито и се притеснявам да го оставя на терасата.
Нищо че е ветровито, и при нас е така. Като го затвориш добре, няма значение вятъра, то си е на завет в съда. Simple Smile

Здравейте момичета! Сигурно е коментирано, но все още не съм изчела всичко. Тъй като искам да направя много неща, а утрешният ден няма да ми стигне за всичко. Мога ли да омеся козунаците тази вечер и да ги оставя в хладилник да втасват до утре сутринта? Колко часа трябва да стоят в хладилника и колко часа отвън? Преди съм правила, стоя тестото 16ч в хладилник и после 4ч отвън, след това оформих, оставих ги да втасат в тавичките, но те така и не се надуха. Сега съм си избрала рецепта от тук в която просто си втасва тестото веднага и се пече. Как да процедирам? Благодаря предварително за съветите и насоките! Весели празници!
Отговарям ти тук, след като така или иначе си писала и тук.
В 22.30-23ч омесваш и зарязваш на балкона добре завито. Simple Smile  Утре 7.00-8.00ч. вадиш да се стопли поне час (иначе е стегнат глутена и трудно се работи с тестото), офрмяш,  втасва(30-40мин.) и печеш.
Ако нямаш условия на балкона, ползвай хладилника.  Или на балкона, но по-рано трябва да го провериш, ако е повече от 12 градуса. Оптималните градуси за нощно втасване са 7-10, макс 12.
За брашната - ползвай 70:30 за сметка на по- високобелтъчното.

# 529
  • Мнения: 1 154
Аз приготвям козунаци вечерта. Оформям ги и ги оставям да втасват в тавата във фурната (изключена). На другия ден сутринта ги намазвам, поръсвам и пека.

# 530
  • софия
  • Мнения: 3 052
Днешната доза. Утре пак.


# 531
  • Sofia
  • Мнения: 22 631
Квасното тесто оформих и марш на балкона. Не съм много убедена да го оставя без форма ( макар да държи форма при втасването - покзвам го), затова го сложих в една по-малка, оформих висок борд с пекарска хартия, завих го и готово. Ще го видя утре дали няма пак да го оформям...  Обаче е страхотно тесто, втаса прекрасно, ще минавам на квасен козунак явно. Simple Smile

Измесено в 16.30ч.



И в 23.30ч. преди оформяне




Сега забърках 2/3 доза (с мая - жива Юва), измесих го (миксера де), оставих да се поотпусне и ще му вкарам мазнината с още едно измесване, увивам и при другото да си гукат нощес.
Ей я и Т навън в момента ( 8.8 C).



п.п. Ето ги моите теста - оформеният е квасният - просто съм абсолютно влюбена в него! Simple Smile
Та така, вкарах ги на топло.

Последна редакция: сб, 15 апр 2023, 09:04 от Morena

# 532
  • Мнения: 432
От рецептата на Морена за козунак с 3 втасвания, 1 козунак ли се получава или 2?
  Може да е един (като на снимките ми), може и на два по-малки - въпрос на избор.

Морена, имам домашни яйца, но са малки, размер С-М. Колко яйца да ползвам да стигна 3 бр. L ? 💐

# 533
  • Мнения: 2 966
Здравейте, козунаците днес до обяд ли се правят или може и утре?

# 534
  • Sofia
  • Мнения: 22 631
Здравейте, козунаците днес до обяд ли се правят или може и утре?
На Велики четвъртък и събота според канона - и яйцата, и козунаците.
Иначе - интерпретации всякакави.

# 535
  • Мнения: 2 966
Здравейте, козунаците днес до обяд ли се правят или може и утре?
На Велики четвъртък и събота според канона - и яйцата, и козунаците.
Иначе - интерпретации всякакави.
Много благодаря, а знаете ли замразено тесто колко време му е нужно за размразяване на стайна температура?

# 536
  • Sofia
  • Мнения: 1 569
http://forumbabgmama.blogspot.com/2010/05/blog-post_2347.html   съвети за козунаци, ако някой иска да прочете и да се възползва

# 537
  • Sofia
  • Мнения: 5 102
Да споделя, че се получи козунака този път. Използвах брашно Мливо 90% и 10% остатък от София мел. Определено ми хареса брашното на Мливо с 13 процента белтъчини. Използвах прясна мая Виво. Месих 2 пъти в хлебопакарна. Радвам се, че се получиха този път.

# 538
  • Мнения: 698
Здравейте, дали ще е удобно да помоля за линк за козунака с квас.
Благодаря!
Морена, козунака с три втасвания стана страхотен.
Светли празници момичета!!

Последна редакция: сб, 15 апр 2023, 15:54 от Cygnus_i

# 539
  • Sofia
  • Мнения: 22 631
Здравейте, дали ще е удобно да помоля за линк за козунака с квас.
Благодаря!
Морена, козунака с три втасвания стана страхотен. Може би е късмета на начинаещия, но се получи.
Светли празници момичета!!
Благодаря за отзива, радвам се, че си доволна! Simple Smile
Моя козунак с квас  си е по моята рецепта с трите втасвания.  Стартерът е с квас вместо мая.  Simple Smile
Ползвах 200г квас и останалото е част от количествата в рецептата - 20г захар, 150 г брашно и пр.мляко до меко тесто - омесих и оставих да втасва - часове наред, както е характерно за кваса. Simple Smile
После е същото като с маяния козунак - омесих тесто и го ставих да се утрои, оформих и отиде на балкона за така наречената ретардация. Сутринта го внесох да се постопли и влезе във фурната. Simple Smile

... а знаете ли замразено тесто колко време му е нужно за размразяване на стайна температура?
Аз не съм ползвала замразено тесто.

Общи условия

Активация на акаунт