Козунаци 2023

  • 65 515
  • 758
  •   1
Отговори
# 540
  • Мнения: 698
Морена благодаря! Правя хляб с квас, и се изкушавам да пробвам и този козунак.
В момента нямам силен квас, но със сигурност в следващите 2 седмици ще направя експеримента Grinning

# 541
  • Sofia
  • Мнения: 22 631
Морена благодаря! Правя хляб с квас, и се изкушавам да пробвам и този козунак.
В момента нямам силен квас, но със сигурност в следващите 2 седмици ще направя експеримента Grinning
И аз ще правя пак скоро (може и бухтите да направя, за разнообразие), че имам остатъчен квас, пък и заредих един бял така или иначе... нали толкова ми хареса тестото... Simple Smile
Аз два хляб с квас направих, ама с Козунака съм мнооого на ТИ, та щом като квасания е с на маяния технологията... никакъв зор...  Simple Smile  Виж хлябът с квас е със съвсем различна технология от маяния.

Но брашната тази година са кофти и това е положението... виждам дребни разлики с предната (и останалите назад) година.  Коричката няма блясък, затова последния ще го наръся повече със захар. Wink

От рецептата на Морена за козунак с 3 втасвания, 1 козунак ли се получава или 2?
 Може да е един (като на снимките ми), може и на два по-малки - въпрос на избор.

Морена, имам домашни яйца, но са малки, размер С-М. Колко яйца да ползвам да стигна 3 бр. L ? 💐
Ох, това съм го пропуснала, съжалявам ... ако не ти е късно... около 5 предполагам.

Последна редакция: сб, 15 апр 2023, 15:00 от Morena

# 542
  • Мнения: 6 157
Аз да кажа по отношение на яйцата понеже моите също са сравнително малки домашни и днес замесих една доза по рецепта на Морена - 3 бр. от моите сложих (както си е по рецепта) около 130 гр. бяха. До последно се чудих дали да не добавя още едно, но в крайна сметка не сложих. Тестото си замесих с точно 500 гр. брашно, стана супер. Сега втасва втори път и ще пека.

И въпрос - при шоколадова плънка мажете ли пак с яйце отгоре?
Аз се олях с плънката и се чудя да мажа ли

😬😬😬

Последна редакция: сб, 15 апр 2023, 15:33 от Mирa

# 543
  • Mostly in my mind
  • Мнения: 9 957
Добре си направила. Аз сложих 4 бр м размер и посре доста брашно добавих. Трябваше да ги оставя 3. Иначе супер станаха отново.

# 544
  • София
  • Мнения: 12 236

И въпрос - при шоколадова плънка мажете ли пак с яйце отгоре?
Аз се олях с плънката и се чудя да мажа ли
..........
😬😬😬
Да, пак намазваш.
Готова съм, изпекла съм 2 кг козунак, според мен станаха прекрасни, още са горещи  и не мога да отрежа, ама след малко ще покажа.

# 545
  • Sofia
  • Мнения: 22 631
Aз няма да ги режа днес, едва след 12.00ч. довечера, та конци утре. Simple Smile
Ей ги досегашните ...   особено маяните изглеждат като хлебчета, без блясък...
Третия (с мая)  ще пека по късно.

С квас






С мая



# 546
  • Мнения: 7 015
Разкошни козунаци, Морена!
Майсторица си!

# 547
  • Sofia
  • Мнения: 22 631
Благодаря за хубавите думи, Бисерка!

# 548
  • Мнения: 41
Благодаря най-сърдечно на Морена и Марчева за разкошните рецепти!
Тези са на Морена, на Марчева вкарват след сливането.Тях по-късно.

# 549
  • София
  • Мнения: 2 521
.....изглеждат като хлебчета, без блясък...
То това е от камерата на GSM...🙃
Аз довечера замесвам 4-тата двойка козунаци.
Тези с шоколадовите капки станаха супер.. но ги бях сложила близо един до друг и се сляха.... малко трудно "интегрирах" капките в тестото.. все ми изпада ха.....

# 550
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Моренче, супер са, но разбирам какво имаш предвид с брашното. Аз така и не намерих вземе да се занимавам с квас, а ни предстоят доста пътувания, ще ми е любопитно как е станал козунакът с квас.

Аз съм на първо втасване, тестото се държа малко странно и за пръв път сложих 2 с.л. брашно с мазнината... Някакси меко стои. Не отделих от яйцата за намазване този път, направи ми впечатление, че говорите за Л яйца, моите са все М и отделях досега, като винаги отиваха 100-150г повече брашно. Сега, с целите яйца М, съм на около 700-720г брашно. Направо се ошашках ще стигне ли една мая за 500г на Йоткер. 😃

Е, ще стигне, те са мнохо преоразмерени. Засега съм на около 2,5х увеличен обем, но продължава да расте. Обикновено като стане 3х, започвам да оформям. Но пак ми изглежда странна текстурата, може би много меко го замесих...



Но няма как да не стане, щом расте толкова. 😃 Имам сериозна поръчка - да го направя "точно като предния път както беше", да видим. Joy

# 551
  • София
  • Мнения: 12 236
Показвам, пък на който не му харесват да не гледа
КОЗУНАК С МАСКАРПОНЕ И ОРЕХОВО - МАКОВА - КАКАОВА ПЛЪНКА, уникален вкус съм докарала, нямам разрез

КОЗУНАК СЪС ЗАКВАСЕНА СМЕТАНА , и плънка орехово-макова  + червени боровинки и настърган бял шоколад, докарах направо уникална плънка на вкус, по-късно ще сменя снимките, че това е една от първите ми рецепти и снимката е грозна, но за сметка на това плетката е хубава, но изобщо не си спомням как съм я докарала
за да ги различавам със заквасената сметана са с и цветна захар


ето я боровинката -

и другата плънка

Ако имам още малко време ще завъртя едни великденски козуначени гевречета, те са с малко брашно и са лесни
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/search/label/%D0%BA%D0%BE% … D0%BD%D0%B0%D0%BA

# 552
  • Sofia
  • Мнения: 22 631
Нали, Криска, ти имаш понятие от проблем с брашното.
Това с маята 70:30 "за баница" на СМ : тип 500 на РС (Лидл) - 3пъти, та и повече порастна, ама като го извадих да оформям - все едно преди 30 мин измесено - стегнато... както и с бретцелите преди няколко дни.
От колко години правя козунаци такова чудо не е било. 
В квасния, заради кваса ли, заради микса брашна ли - за пица на СМ и същото тип 500 на РС беше много по-хубаво тесто, нормално работих с него. 

Еми, не ще да е от телефона и реално е такова.

# 553
  • Балчик
  • Мнения: 9 289
Готова съм и аз-панетоне Пистачио с квас и захарна дантела, асеновски шарен със сирене и квас и традиционен с различни плънки.











Последна редакция: сб, 15 апр 2023, 18:20 от Джемма

# 554
  • Мнения: 1 159
След миналогодишния провал, си бях казала, че тази година няма да правя. Отидох и купих готови. Прибрах се, обаче не ме свърта Stuck Out Tongue Winking Eye Та, ето ги моите пашкулченца ала Джемма, след сплитането. Отивам да си припомня как беше с печенето.

Общи условия

Активация на акаунт