Козунаци 2023

• 65 446
  • 758
  •   1
Отговори
# 615
  • In transit
Зайче, да моя е рецептата, но не си обяснявам как ти се е получило такова рядко тесто.

# 616
  • Sofia
Мдаа... вечното въпрос на вкус. Simple Smile
На нас пък ни хареса, също както и спаначените блатове за тортата.
С картоф и морков също ни харесва... мислех и с цвекло да правя, ама ми мина мерака да оцветявам. Simple Smile

# 617
Зайче, да моя е рецептата, но не си обяснявам как ти се е получило такова рядко тесто.
Нямам представа. С везната мерих всичко. Втаса нормално, но като го сложих за оформянето нъц Disappointed Изяде се на попара с кисело мляко.

# 618
Спаначена торта е супер на вкус, за козунак не знам. Нещо не ми се нравят такива цветове за козунак.
Всички сте се справили страхотно, браво!
Аз бях извън бг и само боядисах яйца. Купихме, отврат.

# 619
Когато ми се получи по-рядко тесто, добавям още брашно, без значение какво количество е посочено в рецептата. Единствено съобразявам да не стане много за маята. Ако тестото ми е рядко, а аз съм сложила с точност до грам брашното и не добавя още, да стане меко, нелепнещо и гладко, е ясно, че резултатът ми ще е различен от показания в рецептата. Не винаги всичко е 1:1, понякога зависи от яйцата, брашното и се налага да се добави още малко.

# 620
Козунак със спанак съм правила и аз. 😊На мен ми хареса, на малката щерка също, но на ММ, не.

Днес отново правих козуначените бухти на Морена, не стигнаха до снимка, ще ги правя целогодишно, когато искам да разнообразя закуските на ученичката.

# 621
  • Sofia
Фортуна, нали... Simple Smile Бухтите са възможно най-лесната козуначена вкусотия - няма кой знае какво оформяне плетене, навиване... Simple Smile

Нямам представа. С везната мерих всичко. Втаса нормално, но като го сложих за оформянето нъц :.
Ако искаш да намерим решение дай малко повече подробности ... мерила си с везна - получило се  е добре тестото? ...  втасва добре и  тук се появява проблема ли? 
Звучи доста странно на този етап да има проблем, ако преди това вскичко е било наред.
Иначе дори рецептата да е в грамове,  брашната са различни - различно поемат течностите.  И тук идва усетът, а той пък с опита.  Ти имаш ли опит с маяно тесто или си начинаеща?

# 622
  • In transit
Колкото и да е поемат различно брашната, имам спомен, че мернах някакво почти кексово тесто, което няма как да стане, ако жената е спазила рецептата. Единствено ми хрумва да е добавила маслото разтопено в тестото, а не накрая, както съм писала.

# 623
  • София
Този козунак, който показах преди време е точно гъсто кейково тесто, но брашно повече не се добавя, така е по рецепта и както се вижда от снимката си стана много хубав, влажен в продължение на няколко дни. Нямам представа за кой модел пишете, но може да му е такова тестото и пак да стане
КОЗУНАК С РИКОТА - RICOTTA EASTRE BREAD
 https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2023/04/ricotta-eastre-bread.html

# 624
Фортуна, нали... Simple Smile Бухтите са възможно най-лесната козуначена вкусотия - няма кой знае какво оформяне плетене, навиване... Simple Smile

Нямам представа. С везната мерих всичко. Втаса нормално, но като го сложих за оформянето нъц :.
Ако искаш да намерим решение дай малко повече подробности ... мерила си с везна - получило се  е добре тестото? ...  втасва добре и  тук се появява проблема ли? 
Звучи доста странно на този етап да има проблем, ако преди това вскичко е било наред.
Иначе дори рецептата да е в грамове,  брашната са различни - различно поемат течностите.  И тук идва усетът, а той пък с опита.  Ти имаш ли опит с маяно тесто или си начинаеща?
Правила съм по други рецепти и не съм имала проблеми. Питки също с мая.
Машината ми го меси какаовия, програма тесто. Маслото след сигнала го добавях по малко. След втасването се удвои обема. Като го изсипах на плота са оформяне стоеше на шупли. Нямаше как да се оформя.

# 625
  • Sofia
Ако искаш да намерим решение дай малко повече подробности ... мерила си с везна - получило се  е добре тестото? ...  втасва добре и  тук се появява проблема ли?  
Иначе дори рецептата да е в грамове,  брашната са различни - различно поемат течностите.  И тук идва усетът, а той пък с опита.  Ти имаш ли опит с маяно тесто или си начинаеща?
Правила съм по други рецепти и не съм имала проблеми. Питки също с мая.
Машината ми го меси какаовия, програма тесто. Маслото след сигнала го добавях по малко. След втасването се удвои обема. Като го изсипах на плота са оформяне стоеше на шупли. Нямаше как да се оформя.
Нормално, нали е втасало. Меко ли беше преди втасването или?  Трябва да е по-твърдо (ей тук е тънкият момент), защото мазнината, която вкарваш  накрая при измесването го омекотява.  И оставяй да се утроява.
Имаш опит значи. Simple Smile

# 626
Тя е месила в хлебопекарната.
Зайче, мажеше ли тестото под бъркалката? Трябва да е на стегната топка. Аз добавям лъжица брашно, изчаквам да се поеме и ако е нужно още една. Обикновено това е достатъчно.

# 627
  • София
Аз да се оплача.Козунакът ми мирише на мая.Правих по рецептата на Морена с 3 втасвания.Сложих 10гр прясна мая (от Лидъл) и 50 гр квас на 500 гр. брашно.Но пък шоколодавото руло нямаше тази миризма.Преди да правя козунака  правих чабата със същата мая,всичко беше наред.Странна работа, досега не ми се беше случвало печивото да мирише на мая.

# 628
  • Sofia
Фортуна, и аз меся в миксер, мазането под куката и стените ми е ориентир, ама няма как да не пипна (няколко пъти при това).  Simple Smile   Все пак дълги години на ръка месих. Simple Smile  И финално преди да го оставя да втасва, изваждам, за да намажа купата с олио. Оформям тестото на топка и като го оставя на плота не мърда, не се свлича... и после като се утрои е пак на топка, което пък ми говори, че ще държи форма при свободното печене. Simple Smile

Натуся, нямам какво да кажа за миризмата на мая.  А ако имаш квас, защо слагаш и мая, млад ли ти е?

# 629
И аз месих в хлебопекарна обаче си го и опипах няколко пъти тестото,не може то без контрола. Особено такова богато тесто понякога изглежда по-мокро и докато не пипна може да ме подлъже да сложа още малко брашно без нужда.

Общи условия

Активация на акаунт