Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 30

• 46 856
  • 787
  •   1
Отговори
# 585
  • София
...
Да попитам някой отдавал ли е на украинци? Може ли мнение? ...
Аз имам украинци от 5-6 години в малко жилище, което си е принципно за ремонт и са на нисък наем. Много скромни и коректни хора, никакъв проблем за наем и сметки, дори направиха подобрения, за които само попитаха дали имам против, направиха ги за своя сметка. Отпреди войната живеят тук обаче, ако това има значение.

# 586
Може ли да ме ориентирате какъв е горе долу наема за 55 кв. м. двустаен ново строителство в Младост, обзавеждане средна хубост, със сушилня и съдомиялна.
И въпрос за депозита - ако се вдига наема на съществуващите наематели, депозитът вдига ли се обичайно или си остава какъвто е бил първоначално платен?

# 587
  • София
Не знам колко би бил наема за Младост.
Аз оставям депозита  както е платен. В договора е вписано за какво служи и кога се връща - частично или целия.

# 588
Ако депозитът е неактуален - 200 - 300 лв, то бих го вдигнала, но ако е актуален и сега вдигате наема на стари наематели с 100-200 лв предполагам не бих го пипала, а и вече трябва да имате представа за наемателите си що за хора са. Та преценете спрямо горното.

# 589
Спец по Младост съм 😁
800 е абсолютният минимум, бих пробвала спокойно на 850. За по-смелите, може и повече, ако е точно до Бизнес-парка или е с много хубаво обзавеждане.

# 590
  • Бургас
Днес огледах обяви за моите райони в Бургас. Отвсякъде съм под пазарните наеми. Че и няма много предложения... На моите наеми има само набирателни обяви и квартири с полумебели от 60-те на миналия век.
Особено единия наемател.... От шест години не съм вдигала. Обаче в района са с поне 30 процента отгоре.
Ще помисля още малко и сигурно ще говоря с него. Не вярвам да се изнесе, ама знам ли...
И за София съм под пазара, но поне с малко.

# 591
  • София
Ако се изнесе, всъщност по-добре за теб. Не му се кахъри, не си струва (буквално).

# 592
Здравейте,
Може ли някой да ми изпрати бланка за договор за наем?
Благодаря ви предварително!
В интернет има много.
И аз гледах наемите в моя р-н,уж все нагоре вървят.Не става дума за много вървежно място и ''уау'' кандидати.Честно казано съмнявам се после на такива цени ли се сключват сделките.Не бих се навила на  украинци в София.Иначе има много около нас,постоянно ги срещам в магазините и не ми правят добро впечатление.Огромно самочувствие,претенции.Не обичам да общувам с такива хора.

# 593
  • София
Аз такова поведение съм виждала само от рашки.

# 594
Не бих се навила на  украинци в София.Иначе има много около нас,постоянно ги срещам в магазините и не ми правят добро впечатление.Огромно самочувствие,претенции.

Или пък нашите критерии за добро обслужване са силно занижени. Примерно - не ни притеснява, че продавачката в магазина ни говори на "ти", свойски, все едно сме съседките по улицата, че коментира възрастен човек с подигравателен тон и въртейки очи (нищо че не може да му стъпи и на малкия пръст като образование и възпитание), че трябва да я чакаме търпеливо  да си предаде касата, защото бърза да си ходи (свършила е смяната), чукайки си лафче междувременно със застъпващата продавачка ...селски манталитет, който ние, по някакви причини, сме склонни да толерираме. Дори в големи магазини (вериги) редовно ми се случва на касата да ми кажат, че липсва етикетчето с баркода (аз ли съм виновна за това?!?), да се върна обратно и да търся как се казва продукта, че да могат, евентуално, да го намерят в компютъра и да го маркират. Ако не го направя - няма проблем, не го купувай(те). В друг голям магазин пък 2-3 пъти поред няма въведен даден продукт (някаква сладка или нещо подобно за около левче) в системата, не можело да го купя, но пък стои на рафта и би трябвало да се продава все пак, а на моите "претенции" касиерката и управителят (на смяна) ми държат тон.

# 595
В магазина как разбирате руснаци ли са, украинци ли?
Паспорти ли гледате...

Аз на морето не успявах да преценя какви са, все руска реч беше....Thinking

# 596
  • София
Огромно самочувствие,претенции.Не обичам да общувам с такива хора.
И аз.
За съжаление, това е профилът на цяло едно поколение. И няма нищо общо с националната принадлежност.

Не съдя хората по това откъде са. Като наемодател по-скоро ги деля на точни и безотговорни и на чисти и мърлячи.

# 597
  • София
Езиците са различни, украинският не звучи по същия начин, по-скоро между български и полски. Аз съм от смесен произход, баща ми е българин, майка ми белоруска еврейка, и майка ми и баба ми говореха на руски вкъщи. Аз говоря руски без акцент. Та ги различавам много лесно.

В Спфия има украинци бесарабски българи, които си говорят на руски помежду си (!), от повече от 20 години, те са ОПГ за вадене на българско гражданство, не живеят по квартири, а в хотел Жасмин в Симеоново (фул сървис, да има кой да им чисти, само мъже са). По-заможните от същата група, които са семейни с деца, притежават имоти, не търсят под наем. Вероятно си попаднала на такива. Украинците, както и българите, не са само “умно-красиви”.

Последна редакция: сб, 27 май 2023, 08:40 от Sharky*

# 598
На руски не говорят ли? Рядко на украински?

Също познавам руският много добре.

# 599
  • София
На руски не говорят ли? Рядко на украински?

Също познавам руският много добре.
В момента дори рускоезичните украинци избягват да говорят на руски по собствена воля, асоциират езика с агресора. Зеленски е научил украински последните години.

Моите украинци говорят с мен на руски (те са рускоезични), като често с бащата преминаваме на английски, че в в моя руски липсва много терминология (майка ми почина 1982 и след това говоря езика 1-2 годишно; липсата ми на акцент много заблуждава).

Общи условия

Активация на акаунт