Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 30

• 46 853
  • 787
  •   1
Отговори
# 600
Повечето украинци, които видях на морето миналата година (тогава вълната беше в разгара си), си говореха на руски. И аз знам руски много добре (нямам руски или украински корени). Дори нямаха намек за украински акцент. В автобуса за София една млада двойка (момче и момиче) си говореха на украински (вероятно), но момчето го изпращаше майка му и с нея си говореха на чист руски.
Наскоро в поликлиниката пред мойто джипи чакаха 2 (вероятно) украинки с деца, ами на руски си говореха, двете, и с децата също. Прочетеното в нет-а често не отговаря на истината.

# 601
При нас има 2 руско/украйнски семейства, с които често децата играят.
Едната майка е нонстоп с телефона и си говори на нейния език, може би работи дистанционно. Когато се наложи да комуникираме, тя си говори на нейния език и не прави дори и опит да се разберем. Тези със сигурност са украинци.
Другото семейство, с дете на същата възраст, няма нищо общо - опитват се да кажат с български думи, не винаги успяват, но се мъчат.
Дори и второто семейство да се окажат руснаци, а не украйнци, това няма да ме накара да генерализирам едните са такива, другите - лоши.
За разлика от вас, никога не съм имала академичен досег с езика, единствено от РТВ преди 25 години и не различавам двата езика (или може би всички си говорят на руски и затова не мога да различа).
Просто с едните бих могла да се разбера, с другите - не. В контекста на наемите това ми е важното.
В контекста на хората - и Румка,и Фани бяха писали за много лош опит с българи наематели, аз пък правя ремонт след всеки, та не може да се генерализира.

# 602
Моят опит по морето е че всички или едно 90% си карат на руски ....та по език няма как да кажа руснаци ли са или украинци ли...

# 603
  • Бургас
Ако се изнесе, всъщност по-добре за теб. Не му се кахъри, не си струва (буквално).

Абе не е баш тъй, защото със сигурност ще трябва да правя освежителен ремонт преди нови наематели. Понеже го играх скоро тоз филм, чак ми става лошо като се сетя. Разходи ще има, а после гаранция няма колко ще останат новите.
Пък и много не мога да го вдигна, дори да са по-високи в района. Най-много със 100 лева.
Вечната дилема.

# 604
  • София
Имал съм 3-4 украинци от преди войната. Всички се мъчат да говорят български.
Вчера дойде на оглед един пак такъв. Опита да мине за българин, ама го "хванах". Аз нямам проблем с по-отдавнашните, въпреки че всички са били мърлячи и момчета и момичета. Но поне сме се разделили с чисти сметки.
В магазините (веригите) някои са супер отзивчиви и услужливи, други не. Като цяло по-младите са по-работливи и услуливи. Примерно търся някакъв продукт, питам, "ами щом вие не сте го намерили, и аз няма да го намеря ...". Да, бе, ама аз съм приходящ, вие сте по цял ден тука, знаете кое къде се поставя, наличности.
Питам друг път друг човек, идва с мен през половината магазин и търси с мен, без да е от тая секция.
Нещо, което масово се случва и ми прави неприятно впечатление, в чужбина служителите по магазините ти правят път да минеш, а тук изобщо не гледат, ще минат отгоре ти, сякаш тяхното време и тяхната работа са по-ценни от твоите. Не говоря да пренасят колички, а като се щурат без нищо. А аз вървя бързо и съм едър. Представям си как биха прегазили някой по-дребен и по-бавен.

# 605
  • София
Сега масово се боядисва с машина (диспенсър?) и сало се покриват мебелите с найлон и воала, и таван и стени са освежени. За баните и кухните не си давам зор, при нисък наем не пазят.

# 606
  • Бургас
Покриването с найлон е страшно енергоемко. Отнема повече време от боядисването. Трябва да завиеш всяка крушка, всеки корниз, катериш се на стълба и слизаш по сто пъти, тиксото ти лепи по ръцете или се отлепва, страшно изнервящо е.
И колкото и да покриваш, все остават празни петна, които после се оказват напръскани и следва яко търкане. Стъпваш върху найлона, разнасяш боя.
Фини детайли не можеш да напръскаш с машина. Около закачени шкафове и гардероби остава разстояние, което трябва да се мине ръчно с четка.
А след покриването и боядисването трябва да се чисти като след ремонт.
И все има нещо счупено за подмяна.
Абе голяма разправия.

# 607
Какъв е извода? Всеки говори на език, който знае. Невероятно откритие Grinning.
Вместо да се чудите какви са, може да пробвате да попитате? Панимайш?

# 608
Не ме касае, не питам. За морето и веригите говоря.
Казах че украинци говорят на руски, така че само по това ...извод не се прави.

Не може ли без пребоядисване да се отдаде?

Ако ще подписваш с него, си интервюираш направо, не само питаш.

# 609
  • Бургас
Тета, хипотетично разсъждавам, че е добре освежаване да има преди нови наематели... Разбира се, че може всичко, но това се отразява и върху наема.
Макар че като гледам какви коптори се пускат под наем... Мен би ме било срам.
При последното ми посещение в жилището нещата изглеждаха наред, човекът явно и почти не живее там, защото сметките са много ниски. Следователно и не амортизира толкова.

# 610
Разбирам.

Ние в прованса не боядисваме след всеки наемател..

# 611
  • София
Ние не пребоядисваме след всеки наемател. Чак като се появят пукнатини по гипскартона, очукани  ъгли и подобни. При добър латекс повечето зацапвания се изчеткват/измиват с Cif.

# 612
  • пустинята Гоби
При моята лична лекарка е пълно с украинци, имам чувството, че всички в София са при нея, много е изтощително, защото се чака с часове. Да, разбирам ги хората, но детето ми се скъса да боледува тази зима и сумарно сигурно съм отвисяла един ден. Всички до един говорят на руски и помежду си, и с нея. Прави ми впечатление, че спазват ред, винаги питат кой е последен. В голямата си част са деца и млади мъже и жени, има и възрастни дами, възрастни мъже не съм виждала.

# 613
  • София
Под нас живее семейство от бесарабски българин и рускиня с две деца. По принцип, ако не знаеш, че има хора в този апартамент ще си помислиш, че е празен - и гък не се чува от там. За музика или тропане даже не мога да се сетя кога за последно съм чул от там. Децата са момче и момиче, които винаги поздравяват, когато се разминават с някого по стълбите или пред входа. Това даже половината ни възрастни съседи българи не правят, за отрочетата им да не говорим. Таа, разни хора, разни характери и възпитание, независимо от езика, на който се общува с тях.

# 614
На руски говорят украинците в България. Вече при разговор става ясно кой какъв е етнически, ако човек си направи труда да зададе правилните въпроси - непреки, естествено. Около нас са доста, осезаемо е присъствието им по улиците, търговските обекти, детски ясли и градини, детски площадки, в парка. Наблюденията ми са, че сега - година по-късно, - са някак по-приземени и ненатрапчиви, вече полагат усилия за вписване и гъвкавост.
И понеже темата е за наемите - отразиха се на наемите, да.

Последна редакция: сб, 27 май 2023, 12:33 от EmmaT

Общи условия

Активация на акаунт