Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 30

• 46 965
  • 787
  •   1
Отговори
# 300
Какво ви е мнението за фирмите, които управляват имоти под наем срещу месечна комисионна?
На мен ми изглеждаше много удобен вариант, но чета, че тормозят наемателите - напр. прибират 2 депозита и не ги връщат на наемателя след напускане и пр.

Мунчо, може ли и на мен да ми изпратите договора?
Вчера сключих договор с такава фирма в София. Днес съм с особено мнение и дано греша. Ще видим какво и що, но..добре звучеше, ама не само парите са важни, ще видим. Ще пиша после, като имам впечатления. Не ми е за 12% давани, важното е времето, спокойствието и да ми е имота подържан, сметките платени и наема получен. Все по-трудно става (поне при мен) с избора, а има желаещи, но...Отделно и времето малко, проблемите много, това за мен е удобство, но да видим...

# 301
amid По предишните теми се е обсъждало тези фирми, върнете се да разгледате. Не помня точно защото не ме е интересувало лично.

Но като четем мнения особено в нета е много трудно да си направим извода кой дава тези мнения. А това е много важно. Щото може някой измекяр да смята че банята е чиста и следите от мръсните подметки по стената да не са проблем - когато издава апартамента, а да го е получил прясно боядисан.
Надали аз ще се занимавам с некоректни  наематели по съдебен ред, ако не са предали жилището във вида в което е получено ( така описано в договора ) но фирмата ще го направи. А в Бг не е като в Германия ( самоцитирам се ) :
Издадоха апартамента както го бяха получили - чак прясно боядисан.
Както си му е редът в Германия Simple Smile

ще потърся снимка на една баня как е получена и как е предадена, и ще ги постна ако ги открия

Последна редакция: ср, 05 апр 2023, 10:50 от Casual

# 302
  • София
Какво ви е мнението за фирмите, които управляват имоти под наем срещу месечна комисионна?
На мен ми изглеждаше много удобен вариант, но чета, че тормозят наемателите - напр. прибират 2 депозита и не ги връщат на наемателя след напускане и пр.

Като наемодател ли питаш?
Ако е така - какво ти пука. Наемателя се е съгласил на условията, наел е имота. Ако не ги спази - ще си плаща.
Чак пък и за техния кеф и удобство да мисля - странно е.
Ако си нова в начинанието - забрави чувства и мисли в пари.
Иначе няма да ти се получи. Всеки да гледа себе си и интереса си.

# 303
  • Бургас
И аз не виждам каква е драмата с това, че "тормозели" наемателите. Чела съм оплаквания от наематели от тях, да.
Но пък и тези фирми трябва да печелят, а не им е само комисионата печалбата. В края на периода гледат за щети, ремонтите се правят от техни хора, на малко по-надути цени... Затова и не връщат депозитите, или връщат малка част. Аз доколкото се интересувах, подготвят имота за следващия наемател да е в добър вид, естествено, че трябват пари за тази работа. Така не се занимаваш ти като наемодател с нови ремонти. Винаги има опция наемателят да върне имота така, както го е наел, ако си иска депозитите обратно.

Ще ми е интересно fanfanito да сподели в дългосрочен план впечатленията си. И аз се замислям да ползвам такава фирма.

# 304
Като наемодател и бивш дългогодишен наемател питам. И питам, понеже предпочитам по цивилизован начин да се уреждат нещата.

Мерси, Casual, ще потърся.

# 305
Дали си заслужава фирмата за управление ще се разбере след 2-3-5 години експлоатация на имота. Защото ако е за сметките и наема, тях си ги следя онлайн, даже нямам контакт и го правя, когато плащам и моите, та не ми отнема допълнително време. Нещо като се развали е тегаво, но досега 1-2 пъти е имало такива неща, че давам НС.
Малко като със застраховките става - плащаш си, ама не знаеш като се сбъдне риска дали ще си на плюс от цялата работа или на голям минус.

# 306
Ами, ако наемателите се държат цивилизовано, отношенията ще са цивилизовани.
Ако представата им е да си правят каквото искат и никой да не им търси сметка, ще реват, че е нецивилизовано

# 307
Такива фирми само тласкат наемателите към покупка. Та накрая на кой ще се отдава?

# 308
  • София
Такива фирми само тласкат наемателите към покупка. Та накрая на кой ще се отдава?

И кое би било нормално в такъв случай? Наемодателят след всеки наемател да е с два-три бона вътре, за да не се случи нещо с нежните раними душици на... ще се въздържа от категоризация.

# 309
Нормалното е да си движиш бизнеса ти.

# 310
Напротив, нормалното е по света апартаментите под наем да се притежават и управляват от професионални компании, които притежават цели сгради. Хората си ги наемат и си плащат наема, в който е включена поддръжка, ремонти и т.н.
А пък който човек има някой сбран някой долар/евро и иска да ги инвестира за пасивен доход, не се прави на агент по отдаване, на майстор на казанчета, или на ченге по гонене на некоректни хора, а си влага парите в такава компания и си получава дивидент от наемите.
Знам, че тук не е точно тъй, но след време може и да стане. Все пак хората имат от столетия свободен пазар на имоти, а ние само от 20-30 години.

# 311
Само че тук като връчиш сметка за майстор на наемателя и хлъцва и пита що тъй! Или пък пита що не боядисвали наемодателите след всеки наемател - 2 баки боя било това, к'во толкова. Никой не смята цената на професионален труд.

# 312
  • София
Нормалното е да си движиш бизнеса ти.
Не мога да се съглася с това заключение в този му вид.
Ако за времето, което би отделил за тази дейност, би могъл да изкараш повече от основната си дейност, то няма нищо по-нормално от това да възложиш на друг.

# 313
Тук няма скоро да стане така. Като се обезценят акциите, оставаш без нищо. Без допълнителни доходи за пенсии, и ако си под на м отиваш на пътя. А ако имаш собственост, какво ти пука, че цената на апартаментите била паднала? Нали си живееш в него? С или без наематели, не си на пътя

# 314
Явно в Сащ апартаментите и отдаването им под наем вече не са желана инвестиция. Защо ли?

https://www.zerohedge.com/economics/multi-tenant-apartment-build … drop-74-most-2008

Общи условия

Активация на акаунт