Войната на буквите - Тема 3

• 31 687
  • 733
  •   1
Отговори
# 75
  • Велико Търново
Според мен пък точно снощи добре обясниха интригата около буквите.
А, не знам. Да му мислят учителите по история  как ще обясняват на учениците,  гледали този сериал, че кирилицата е създадена в Преславската школа и никой не я е преследвал.
Тайните букви са буквите от кирилицата, да. Не знам защо тук се пише, че става въпрос за гръцките, че и за създаване в Преславската школа. Така и не разбрах откъде дойдоха всичките тези заключения.
Глаголицата е тази, която е създадена по подобие на гръцките и затова е неразбираема за българите. А кирилицата е създадена като са използвани знаците от старобългарския и затова е разбираема и лесно възприемана от българите. Само че император Михаил не е искал българският народ да има собствена азбука, я забранява. Наистина в серията беше обяснено много добре от Иларион (в ролята Леонид Йовчев) - в митрополията, където е служил Константин Кирил. Ето тук, на 48:00 започва сцената:

Има малко прекъсване с тренировката на Сурсувул и след това, от 49:51 продължава.
Скрит текст:

И за мен Леда е искала да си отмъсти на Баян. Лакапин просто е използвал случая да представи този театър пред Мария, за да я убедят, че Баян не е за нея. И както стана ясно - в крайна сметка тя се съгласи да бъде дадена на Петър. Като отиде да каже на дядо си за роклята, той колко доволно се усмихна.

Последна редакция: нд, 26 фев 2023, 00:41 от DamaPika

# 76
  • София
Открийте приликите и разликите и ще разберете защо се свързва кирилицата и гръцката азбука.

Глаголица:

Гръцка "азбука":

Кирилица:

П.П. Цитирам частично:
Кирилицата е създадена в Преславската книжовна школа в края на IX или началото на X век. Сред най-ранните писмени паметници на кирилица е надписът от Крепча, датиран към 921 г. и двуезичен надпис с гръцко и кирилско писмо на керамична ваза от Преслав, датирана към 931 г.
...
Подобно на латиницата, за основа на кирилицата е използвана гръцката азбука, която от своя страна произлиза от финикийската.
...
В нито един български средновековен извор не е открито собствено название на базираната на гръцкото унциално писмо старобългарска азбука. В „Кратко житие на Климент Охридски“ се среща следният откъс:
„Изобретил и други форми на буквите за по-голяма яснота от ония, които изнамерил мъдрият Кирил."
В това сведение всъщност се казва, че Климент Охридски е разработил по-опростен и удобен глаголически шрифт, така че с „кирилица“ би трябвало да се нарича азбуката, която създава Кирил – Константин Философ, а „климентица“ трябва да се нарича именно шрифтът, който е разработил и въвел Климент Охридски.

Относно "тайната на розетата" или "тайната на българите", има интересна информация, която може да намерите в Гугъл със заглавие: "Розетата от Плиска е печатът на живия Бог". Не знам дали може да се поства линк. Ако модераторите преценят, да го махнат: https://elitsa-dimova-rozeta.com/post/rozetata-ot-pliska-e-pecha … -t-na-zhiviya-bog

Последна редакция: нд, 26 фев 2023, 10:47 от Fever Ray

# 77
Много повече тежест има история, която макар и обикновена е истинска. Такива измишльотини просто принизяват и малкото реални исторически факти които имаме за миналото си.

# 78
Току що слушах изпълнителния продуцент Габриел Георгиев в Домът на българското кино да възхвалява декорите и костюмите. Жалко че не успявам да го открия качено някъде, но каза, че целта била модерно усещане и продукт сравним със световни продукции, на които зрителите били свикнали. No Mouth   И според него са успели напълно.
Модерно усещане има в сериала Вина, да не говорим, че е май първият, който популяризира българското вино и отделно е сравним със световни продукции. А и не разбирам защо се прави сериал за Средновековие и се търси модерно усещане, а не точно обратното - потапяне в миналото. А сравнението със световните продукции не смея да коментирам. Беше впечатлен от декорите - интериор и екстериор, (напомня ми за празния град и стената само), костюмите също били невероятни, според него.

# 79
За добър хонорар и аз ще се впечатля от декорите.. Каква модерност в средновековен сериал...

Не гледах в неделя, цяла седмица едвам се наканих да изгледах 20 минутки... ето пак е неделя, а ми е все едно да догледам последната серия, а ми е все едно и да гледам довечера.. Май приключих със сериала. Вече хич не ми е интересна тази боза, дори в негативен план.. ще ви чета поне, че е по-забавно и интересено в темата.

# 80
Току що слушах изпълнителния продуцент Габриел Георгиев в Домът на българското кино да възхвалява декорите и костюмите.

Е, няма да си оплюе работата Smirk Щом си вярва No Mouth

# 81
Поредният скучноват епизод с главни роли обичайните брат и сестра с техните секс партньори. Тази русата слугиня дето спи със Сурсувул ми прилича на певицата Дара, заради устните и говора, и героинята се казва Дара.

Мария към Лакапин: ''викни го в двореца'' Sweat
Елени към Мария: ''Петър не е лоша партия'' Sweat Smile

И отново делят славяни от българи Rage

Казаха, че българският е преди латинския и ромейския. Сега чакам едни приятели, където го харесваха, защото не бил пропаганден възхваляващ сериал, каквито аз съм търсила да кажат нещо Joy  

Баян в трейлъра на следващия епизод: ''Нашият език е свещен'' Heart

# 82
принцесата: защо папагалът е още тук
слугинята: ми обичам си го
пиронът на епизода Grinning

Последна редакция: пн, 27 фев 2023, 08:41 от bubanka

# 83
А мен пък много ме развесели Петър /към Мария/ : дворецът ми е просторен , ще си го наредиш както искаш Joy Направо  ще се гръмна Rolling Eyes  Прозвуча ми като - мило-о-о , шъ та водя на околосветско....

Ако в другия епизод разкарат  развратната измислена царица , може и да стане по-смислено .

# 84
Абстрахирам се от споделеното до тук. Аз следях през цялото време царицата .  В нейно лице видях не Българската царица Ирина , Анна-Мария; и др. Видях Ирина Комнина , Ана- Неда , Сара-Теодора еврейката. Все предателки жадни за власт.

# 85
А да, това ''ще си наредиш двореца както искаш''  хахаха то репликите са много, трябва да ги записвам една по една докато гледам. Joy

Мария е най-после с нова прическа, която много ми харесва.

# 86
Много ми хареса епизода, интригата се засилва. Чудя се, Мария само напъва ли се да хареса Петър или наистина ще го хареса?

# 87
На мен ми хареса, че вече почнаха да се въртят нещата около буквите и Баян-магесник. Почна да проявява способности. А скоро може и да разбере, че Вениамин му е брат.
Цял епизод се опасявах, че онзи белокосия ще тръгне да насилва Макрена и естествено така и стана. Иначе тя ми беше много забавна в кръчмата като навиваше кандидата си как избранницата му може да е размислила Joy
Харесаха ми Петър и Мария. Изобщо не я искам с Баян вече.
А брат и сестра провалиха гениалния си план с тяхната прословута страст един към друг.
Накрая Тарах ще се окаже предателят. Най-логично е.

# 88
Много ми хареса епизода, интригата се засилва. Чудя се, Мария само напъва ли се да хареса Петър или наистина ще го хареса?

Мария се беше настроила да хареса Петър и много искаше да го види по-рано, заради болката по Баян, но след срещата с Петър осъзна, че сърцето и е при Баян.

Много ми харесва идеята, замисъла с Баян и историята, която се развива в тази посока. Радвам се, че кирилицата е представена като древната азбука, която е.  Нямам нищо против да пуснат филмчето в чужбината да го гледат!

Мариам и Сурсувул се опитвам да не им обръщам много внимание (слабата част от сценария) и щом без да съм гледала западните измислени бози, познах какъв тип е, какви ги върши и какви са им отношенията с братчето, за мен няма никаква интрига там, освен желанието ми да я убият, ако може.  Можеха да ни спестят любовните им ласки, но явно ги няма хората на място, които да бяха махнали тази част от филма.

# 89
  • Галифрей
Пресидинявам се към клуба шипвам Мария и Петър ❤
А бе още си обича вълчан снежан, незнам дали са имали  взаимношения. Но след време ще заобича Петър. Иначе беше смешно как й казва да си декорира двореца както й харесва и тн. и ако си има самостоятелна баня супер 😂

Общи условия

Активация на акаунт