Войната на буквите - Тема 3

• 31 773
  • 733
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Поредна излагация. Колкото повече се приближава към края, толкова по-зле става сериала.
Не е чак толкова зле като миналия епизод, който бе дъното, но пак имаме дежурната комична актьорска игра, нелепия сценарий и на над 80% похабено екранно време за излишни глупости.
Сега разбирам, че Сурсувулите дори ги няма в романа. Е, какво да коментирам повече, какво? Няма смисъл...
В този епизод и на Петър посегнаха. Първоначално го обрисуваха като мамино синче и страхливец. После го поизгладиха, но сега отново го излагат. Изкараха го душманин на кирилицата, мъчител на деца и лъган от кого ли не. Особено това да бъде правен на маймуна от една византийска лигла. Абсолютно падение за Цар Петър и това 2 епизода преди края. Сигурно ще прогледне в последната минута от финалния епизод, който още сега го виждам като супер претупан и нелогичен.

# 541
току-що приключих епизода
не ми харесва развитието на сурсувулите - "взимай си сина и махай!" wtf?!? и защо? баш от гологлавия такава реакция?!? глупости! а мариам дори няма да коментирам - особено в частта, в която игуменката пусна българската царица майка да скитосва с една придружителка след измит под, 2-3 дни молитви и ден пост
не ми харесва как са представени дори нещата, които са по книгата - баян е голямо дърво и впечатлението е не само от образа, но и от актьора - за мен хич не го бива, винаги е с едно и също изражение и с една и съща интонация на гласа
вениамин пък всеки път е с различен нос и свличане на лицето, гримьорите им също не ги бива
сцената как свиха длани едновременно около розетките си е потресаващо клише, по-добре да го бяха спестили
макрена този път ми хареса - как сви сармите на баян  и после, като се зае с буквите, позагуби обичайното си невротично изражение
защо стрелите завършват с ярко оранжави пера? хем са неестествени, хем са като светофар
"смърт на царя и царицата", "долу мафията", "кой не скача е червен" и рецитация като за читалищна пиеска
както обикновено ми хареса петър - от влюбената усмивка, през нарастващия гняв  до твърдостта, с която отговори на чичо си; хаштаг лав ненчо

# 542
Интересно интервю с Ненчо и Климентина:
https://youtu.be/htWSZWBk6XQ

# 543
Сериозно ли няма гребен в книгата? Който го е измислил сериозно трябва да се прегледа. Още помня интервютата им преди старта, как казваха, че ще заложат повече на политическата интрига за разлика с книгата....

А Сурсувул освобождава заложника все едно той е царят и няма значение какво казва Петър, няма нужда и да се допитва до него, и това само защото го обидиха и айде край ще продаде държавата. Да, цар Петър враг на кирилицата, Баян мага пазителят, сценаристите ако живееха тогава и те щяха да продадат държавата като гледам какви неща измислят.

А тази славянска държава дето този искаше да я прави пак бива, че не казаха македонска. Нали съседите постоянно пишат как са живели, едва ли не, в някакво българско робство толкова векове, и че са от славянски произход, а ние юртаджиите от азиатски.

Последна редакция: пн, 20 мар 2023, 07:38 от T.Valcheva

# 544
Сериозно ли няма гребен в книгата? Който го е измислил сериозно трябва да се прегледа.

Няма гребен! Жалкото е, че хората остават с впечатление, че Людмила Филипова е писала всичката тази помия.. много ми е интересно какво мисли тя по въпроса. Дали е продала сляпо правата да правят каквото искат или наистина е съгласна с тези нелепи измислици и интерпретации.

За мен това е най-зле правения филм/ сериал по книга в СВЕТА!!

# 545
Снощи и аз по едно време си помислих, че това е Дързост и красота, само, че в българската гора - всички обикалят някаква гора и все се срещат, после се разминават.
И бой за един гребен имаше!
Това с розетките на двамата братя беше такова клише, сега очаквам някой да изпадне в амнезия, като в класическите сапунки.

# 546
  • Пловдив
Сега остана Вениамин и Баян да разберат, че всъщност са един и същ човек. Както си е всъщност исторически.

# 547
  • София
Обикалянето из гората, прическата на Макрена (в стил Орландо Блум) и рошавите мъже около нея + стрелите - защо ли ми се струва, че вече сме го гледали във "Властелина на пръстените". Едно към едно беше сцената, само дето повече приличаше по стил на"Смотаняци" и "Голо оръжие", отколкото на трилогията.

Последна редакция: пн, 20 мар 2023, 09:52 от Fever Ray

# 548
Аз като гледах снощи епизода, направо се зачудих как кирилицата е оцеляла и станала официална азбука Grinning

Сцената с Мариам в манастира така да ми напомни на Церсей и нейното разсъбличане и унижение...

Баян още повече почва да ме дразни как упорито натрапва вина на Вениамин за книгата при условие, че отговорността беше негова. Леке голямо.

Продължавам да съм тийм Петър Stuck Out Tongue Winking Eye

# 549
Баян е олицетворение на наглостта. Остави сакация слепец насред гората да пази най-ценната книга за българите, за да ходи да обезчестява жената на брат си в храстите.. после Вениамин бил виновен.. направо скандално безочие!

# 550
  • София
Епичен епизод, Епична Битка. Даже в Ларп и Възстановките има има повече екшън и десйтвие от тази гавра...
Горкият Петър започва да се изнервя на жена си, че все я боли главата. А и всеки го лъже както си иска.
Гребенът кога се намери, че даже имаше и женски бой в гората за него, оставаше и една кална яма да има... А за царицата трябваше и един поход на срама по главната на Преслав да и спретнат...
Сурсувулите май имат повече власт от царят , че си правят каквото искат и всеки им изпълнява заповедите без колебание.
Каква славянска държава ще прави тоз пич , при положение, че такива исторически няма много от векове, поне по нашите територии.
Баян си е Баян от ден 1 никакво развитие , а даже с Вениамин са един и същи човек, но айде да не бъдем предирчиви, чак толкова. А на горкия Вениаминчо гримът му всеки път е различен и циркулира по лицето му... А сценката с розетите беше толкова разтапяща патреодатиското сърце...

Последна редакция: пн, 20 мар 2023, 17:03 от Lupuss

# 551
И на мен ми се стори че физиономията на Вениамин се подобрява, като Бавачката Макфий (детски филм). Спокойно в последната серия могат да го изкарат въображаем образ представляващ гузната съвест на Баян, то досега май никой друг не контактува с него, както беше и подсказката във филма Шесто чувство. Те и другите могат да се събудят обляти в студена пот и стреснати от кошмарния сън, Мириам до Тарах, Мария като прислужница, Макарена като мъж, Сурсувул с някоя овца в сламата, и тръгват финалните надписи, а след надписите вмъкната малка сценка-сюрприз където показват как всичко това е резултат от магиите на Баян Stuck Out Tongue Winking Eye Естествено в този вариянт Баян е положителен герой, който е направил магията за да обърне действието на събитията и в новото им развитие азбуката вече не е забранена, а е покровителствена от царя, както си му е реда.

Да перефразирам един стар виц:
Цар Петър наредил да се осакатяват деца и да се гонят бедняци. А очите му добрииии, добриии.

# 552
И на мен ми се стори че физиономията на Вениамин се подобрява, като Бавачката Макфий (детски филм). Спокойно в последната серия могат да го изкарат въображаем образ представляващ гузната съвест на Баян, то досега май никой друг не контактува с него, както беше и подсказката във филма Шесто чувство. Те и другите могат да се събудят обляти в студена пот и стреснати от кошмарния сън, Мириам до Тарах, Мария като прислужница, Макарена като мъж, Сурсувул с някоя овца в сламата, и тръгват финалните надписи, а след надписите вмъкната малка сценка-сюрприз където показват как всичко това е резултат от магиите на Баян Stuck Out Tongue Winking Eye Естествено в този вариянт Баян е положителен герой, който е направил магията за да обърне действието на събитията и в новото им развитие азбуката вече не е забранена, а е покровителствена от царя, както си му е реда.

Да перефразирам един стар виц:
Цар Петър наредил да се осакатяват деца и да се гонят бедняци. А очите му добрииии, добриии.

Joy Joy Joy

Аз снощи се включих по средата и попаднах пак на сцена с гребен - в гората Мериам като самодива ,полудяла броди. И ми мина мерака да връщам назад .

Дано не го продадат навън тоя сериал, че излагацията е пълна с тия царе, царици, принцове ,кой от кой по-изтрещяли .

# 553
То снощи това и баща ми казва по повод грима: Този Вениамин до края на сериала и с другото око ще прогледне Joy

# 554
Копирам тук един пост на Горан Благоев от фейсбук, понеже не всички имат (фейсбук).

Явно последният епизод му е дошъл много...

"Войната на буквите" се превръща във война срещу българската история, война срещу фактите. Това не е просто художествена измислица, това вече е ГАВРА с националната ни история!!!
     По времето на св. цар Петър никой не е сякал ръцете на тези, които са писали на кирилица - както ни показват авторите на филма, продуциран от БНТ.
     Този филм става опасен с внушенията си и трябва да бъде спрян.
Моля ви, нека се организираме в национална подписка!

Последна редакция: пн, 20 мар 2023, 16:43 от Iris04

Общи условия

Активация на акаунт