Войната на буквите - Тема 3

• 31 777
  • 733
  •   1
Отговори
# 525
  • Бургас
Трейлъра за финала е просто... Мариам казва :Аз съм държавата.'' Joy  Не разбирам как може тази властна и способна жена да не е останала в аналите на историята?

Може би не сте разбрали, че сериала (и книгата) е художествена измислица. Реално не се знае как се казва жена му на Симеон. Няма писмени сведения. Няма и точни сведения колко деца имат.

# 526
Вие може би сега влизате в темата и сте пропуснали всички дискусии. Добре че беше сериала да науча нещо по история ех. Иначе се шегувах, явно иронията не се усеща и трябва да слагам емоджита постоянно.

# 527
Всичко стана доста кокошкарско Angry
Какво ни поднесоха - успешният цар е вървял срещу кирилицата , осакатявал е деца , които са пишели буквите . Византийката ако му пусне някоя вечер /за да оправдае бременността си/ , направо под управление на дядо и може да минат . Кой ги измисля тези  дивотии ?
Баян с някаква шайка от 4 души  тича по планините и краде храна . Това пък с храната е толкова трагично . Всички се  избиват за един хляб и 2-3 ябълки . Представят го като  дива немотия и мърльотия .
Дарко /който и да беше героят му/  пък готви бунт и иска  славянска държава....Срещата  в гората  с главния византиец също беше  опинчарска .
Вече съм  съвсем отвратена от продукцията . Направо си е за Оскар Frowning1

# 528
  • Другата България
Чак се учудвам, че го казвам, но доста добър епизод за стандарта на сериала. Много неща се случиха.
Петър разбра и за аферата на майка си с Тарах от вуйчо си и затова я прати в манастир и за Мария и Баян. И към нея охладня и я заплаши. После и лично отиде предрешен на сбирката на Баян и хората му, на която крещяха "Смърт за царя и царицата"
Макрена вкара малко акъл в празната глава на Баян.
А накрая и Баян и Вениамин разбраха, че са братя и че Симеон е Черноризец Храбър.
Разбира се, имаше и излишен пълнеж как Мариам тича в гората с гребена Joy После пък отиде в кръчмата и поръча да и отворят царската хазна Joy
И адски ме дразнят византийците Теофилакт и бащата на Мария/Ирина, както и тя самата де.
Още два епизода остават до края. Още си мисля, че Мариам или Сурсувул ще умре в последния епизод. То се и видя, че Петър заявява на вуйчо си как той сам ще управлява.
Изразила си моето мнение за днешния епизод.
Внесоха някаква яснота и за миналото на Мариам и Сурсувул.

# 529
Да се чудиш за какво отупват народа така за данъци, след като явно не харчат парите за украса на двореца, нито за пищни трапези, нито за прислуга, войска, охрана.

Не знам как е в книгата, но ми се вижда логично накрая византийците да изпортят Сурсувул, Петър като праволинеен цар да  го осъди за убийство, Мириам да се разчувства и да изпусне гребена, а с това и мераците си за царстване и накрая доброволно да иде да мие пода в манастира.

# 530
В книгата Сурсувулите имат 4 реплики на кръст! Не се шегувам. Това са петостепенни герои, нищо общо със сериала. Нали вече стана ясно, че целия сериал е писан за Бахаров и Духовникова, да блеснат с целия си блясък.

# 531
Колко хубаво би било и тук да бяха 4 реплики..  но уви не. И все пак в книгата какво става с тях накрая, някой умира ли? Честно много ми е интересно от къде тази смелост да представят Мариам като "аз съм държавата" и до къде ще доведе това. Още 2 епизода, помислих че остава само един, но реално това беше 10.

# 532
Ох, толкова са безлични Мариам и Георги, че не помня какво стана с тях Joy а четох книгата преди да почне сериала. Май нищо съществено, те бяха част от декора. Някой, ако е по-паметлив, да каже.

# 533
А, 100% на Мариам мераците ще са от ден до пладне и нищо няма да постигне.
Иначе те Сурсувули така заблестяха, та сълзи ни докараха.

# 534
А те какви са й мераците точно? И тя ли ще прави нова държава или тази, ама с кои букви? 😆 Аз друг мерак освен Тарах и гребена не видях, не видях и никаква политическа идеология или ангажираност. Абсолютна бутафория.

# 535
След като търси печатите на Симеон нещата отиват на фалшифициране на някакво писмо, в което казва че Баян трябва да е на трона. След което Петър я помилва за прегрешенията и всичко завършва в манастира с молитви на всеки час и пост освен в петък и в понеделник и сряда.

# 536
Мариам сигурно иска тя да седне на трона. Я ще изкара как всъщност Симеон нея е посочил за кавхан(регент), а направо как я е посочил за наследник. Joy Супер шизофреничен образ е Мариам. Това поне Духовникова го докарва. Като говореше кротко в манастира "Да, майко" тръпки ме побиваха. И така както обича брат си, като нищо ще иска да го убие за отмъщение.
Иначе за Баян остава необяснимо за мен какво виждат в него толкова държавни люде и простолюдие. То той самият не знае какво иска. Забрави си всички прегрешения спрямо брат си и сега Петър му е виновен, че не му вярва и не иска да го види.
Ако има едно нещо реалистично, то това е колко е трудно да си цар - обраден от предатели дори в собственото си семейство, които не можеш да разкараш понеже ще рухне всичко.

# 537
Мариам сигурно иска тя да седне на трона. Я ще изкара как всъщност Симеон нея е посочил за кавхан(регент), а направо как я е посочил за наследник. Joy
Хахаха нали! Направо се учудвам как не го показаха, че всъщност тя е управлявала царството! Те намекнаха, че Сурсувал е станал кавхан заради нея, така че..
И ето пак, тя се появява чорлава и мръсна и дава заповеди, защо този човек не отиде право при царя, а ги изпълнява само защото тя е казала!?

А те като са се женели Ирина и Петър тя е била дете и затова са имали деца доста по-късно, съответно бракът се е консумирал по-късно, а тук така го извъртяха как е супер нормално да не се случва месец, защото тя мечтае за Баян и го чака.

Баян го гледат като избран, защото бил като вълче, с това впечатление останах и от думите на монахинята към братята, които прозвучаха малко еретично от устата на монахиня.

А Ованес ще го играе поп Йеремия , различни източници са смятали че това е бил самият поп Богомил.

# 538
  • София
"Дързост и красота" със средновековни декори..
По-зле и от филма за Ботев. Да се изтрие и забрани със закон.

# 539
Колко хубаво би било и тук да бяха 4 реплики..  но уви не. И все пак в книгата какво става с тях накрая, някой умира ли? Честно много ми е интересно от къде тази смелост да представят Мариам като "аз съм държавата" и до къде ще доведе това. Още 2 епизода, помислих че остава само един, но реално това беше 10.

Изобщо не мисля, че се споменава какво става с тях в книгата. Наистина не са главни герои и тяхната роля е по-скоро загатната в контекста. Няма драма в детството, няма Ашот, няма Тарах, няма Дара, няма гребен.

В миналия епизод царицата обикаляше по нощница двореца и си търсеше гребена. В този обикаляше горите с гребена си. И двамата Сурсувули имат психични отклонения. Дори да бяха измислили история около Мариам за да подправят политическата интрига в сериала (щеше да е разбираемо защото в един дворец винаги има място за интриги), нямаше нужда да ги измислят двамата като такива психопати защото целият замисъл на сериала губи от това.

Беше трогателно как Баян и Венианим разбраха, че са братя.

Общи условия

Активация на акаунт