Войната на буквите - Тема 3

• 31 782
  • 733
  •   1
Отговори
# 510
Продължавам да наваксвам по история , но тава ме отегчи .
Остава фактът ,че и днес неистово се борят срещу православието . Трън в очите им е .
https://iskamdaznam.com/velikata-shizma/?fbclid=IwAR2TQW5hB_ovDt … 61BQ6niwTofilMdHs

# 511
  • София
Продължавам да наваксвам по история , но тава ме отегчи .
Остава фактът ,че и днес неистово се борят срещу православието . Трън в очите им е .
https://iskamdaznam.com/velikata-shizma/?fbclid=IwAR2TQW5hB_ovDt … 61BQ6niwTofilMdHs

Никой не се бори с православието освен самото православие със себе си. Католиците отдавна са затворили тази страница и са продължили напред със собственото си развитие, но само при нас остава този спомен за схизмата и то заради политически цели и изгоди, които постоянно трябва да търсят "враг на православния народ". Да не политизираме темата.

Един интересен исторически факт за католици през историята:
Владетели на Второто царство, които са се доказали, че притежават невероятни качества - Калоян, Борил и Иван Асен II - са католици.
В битката при Одрин, 1205г., която се използва масово за пропаганда, че православните българи са победили лошите кръстоносци, всъщност на бойното поле се сражават две католически войски.
Православието е върнато, след като Иван Асен II разбира, че няма как да се добере до Константинопол като  закрилник на малолетния наследник Балдуин II (с други думи Иван Асен да бъде нещо като нашия Сурсувул от сериала), защото Латинската империя избира за покровител на малкия Балдуин II френския благородник Жан дьо Бриен. След този акт на латинците, то Иван Асен II търси сближение с Никея (държава наследник на Византийската империя), с чиято помощ връща православието, за да може да воюва с католически страни без да бъде отлъчен/зависим от папата през 1235 година.  Grinning

Последна редакция: сб, 18 мар 2023, 16:44 от Lunna_sonata

# 512
Време и трябвало...

# 513
пропускам тази вечер, утре ще гледам и ще ви чета

# 514
Засега е ок епизода.
Баян егоистично леке. Макрена добре го подреди.
Петър разбра за любовта на Мария към брат му. Жал ми е за него. За да си оправи царството трябва да изгони хем майка си и вуйчо си, хем жена си и брат си.

# 515
Баян е отвратителен!

# 516
Чак ми дожаля за Мариам.
А Петър добре заплаши Мария, че ще я прати в манастир, ама сега като де окаже заченала непорочно, няма да стане Joy

# 517
Мариам в манастира пак целува гребена ...
На Баян трудно му разбирам какво говори, обаче наказал Вениамин да седи в ъгъла, защото изгубил апокрифа. Ирина как лъже като супер обиграната лъжкиня ...   един месец се отлага консумацията на брака...

Някакъв Сурсувул заплашва сина на императора и избива хората му в банята. Мариам бяга от манастира и заповядва да се намерят печатите на Симеон. В сериала Вениамин и Баян са близнаци. Хареса ми репликата ''цар Симеон през деня, Черноризец Храбър през нощта''.

Събират се на тумби Joy  Славянска държава.. дообре.  Anguished  Добре, че е бил Баян, който проповядва против брат си и държавата, иначе нямаше да пишем днес на кирилицата... Joy

# 518
Пак цяла серия гледаме на Мариам драмите...

# 519
Трейлъра за финала е просто... Мариам казва :Аз съм държавата.'' Joy  Не разбирам как може тази властна и способна жена да не е останала в аналите на историята?

Ирина май пак ще бяга при Баян и тогава ще забременее. Май дори не е еднократна измяната й....Дано няма втори сезон.

# 520
  • София
Аааа, Иринчето вече е бременна и даже втори месец почва. Как не се усети, че цял месец е болна не от вещерските илачи!?

# 521
Аааа, Иринчето вече е бременна и даже втори месец почва. Как не се усети, че цял месец е болна от не от вещерските илачи!?
Joy ако беше така би трябвало да е разбрала, да се е усъмнила, да се е притеснила... едва ли отварата ще спре и цикъла й. И как е възможно цял месец да не се консумира този брак... и никакво време заедно, разговори, разходки, опознаване. Или Петър се отдръпна като нежелан след като чу онзи разговор Sad  Милият ми Петър.

# 522
Царят от сутрин до вечер ли си е носил короната?

# 523
Чак се учудвам, че го казвам, но доста добър епизод за стандарта на сериала. Много неща се случиха.
Петър разбра и за аферата на майка си с Тарах от вуйчо си и затова я прати в манастир и за Мария и Баян. И към нея охладня и я заплаши. После и лично отиде предрешен на сбирката на Баян и хората му, на която крещяха "Смърт за царя и царицата"
Макрена вкара малко акъл в празната глава на Баян.
А накрая и Баян и Вениамин разбраха, че са братя и че Симеон е Черноризец Храбър.
Разбира се, имаше и излишен пълнеж как Мариам тича в гората с гребена Joy После пък отиде в кръчмата и поръча да и отворят царската хазна Joy
И адски ме дразнят византийците Теофилакт и бащата на Мария/Ирина, както и тя самата де.
Още два епизода остават до края. Още си мисля, че Мариам или Сурсувул ще умре в последния епизод. То се и видя, че Петър заявява на вуйчо си как той сам ще управлява.

# 524
Много шизофренична серия. Баян хем герой хем злодей, спасява буквите, но иска да трепе царя. Кога успя да стигне от едното до другото? Поповете хем добри, че пазят писмената, хем лоши, ядат прасенца по време на пости. Мария мила, готина, но се кълне в неверни неща, защото е подмолна византийка? Остана ли някой нормален? Всичките като палачинки се въртят.

Общи условия

Активация на акаунт