С какво ви дразнят майките?

• 42 988
  • 699
  •   1
Отговори
# 570
По казуса на Шери - виждала съм подобен случай на нейния и разправията беше голяма.
Сестрата се изнася при мъжа си. Братът остава с майка си в семейното жилище, защото така му е по-лесно. Води си и мома там, и две деца си правят. Намеци и разговори от страна на сестрата за делба се отхвърлят. Тя се свива заради племенничките и набиването на вина - как тя има къде да живее, пък иска да изгони децата им на улицата. След смъртта на майката семейството отказва да плати половината дял, защото няма тази сума. При продажба няма да им стигнат парите за достатъчно голям ап, пък вложили прекалено много пари за на дъщерите стаите. И мотаене и разправии. Вероятно по съдебен път си е изискала дела сестрата(загубих връзка с тях и не знам как са си решили проблема). Но това са много разправии, караници, единият се оказва лош, че си иска своето.
В случая на Шери, може би, точно така ще стане - ще се разправят след това, братът ще заяви, че няма пари, за да и изплати дела и, че е меркантилна и иска да продаде дома му, ще я мотае, пък може и сметки да натрупа, които ще трябва и тя поравно да плаща, без да е живяла там.

И аз съм виждала такъв случай и както и в този от сметката се изваждат годините в които едното дете - със семейството си в случая - е живяло заедно с родителя до неговия край. А това никак не е лесно.

И на Шери го казвам същото - ще дойдат години, в които ще си доволна, че майка ти не живее сама, а с брат ти, защото това ще е неописуемо облекчение за тебе, да знаеш, че не е сама.  А времето върви бързо.

След това ще си разделите всичко наполовина, както е редно и така.

Последна редакция: пн, 12 юни 2023, 12:20 от Iris04

# 571
Куку, честито ти , да са много късметлии и щастливи младите!
Всеки може да поиска делба, но ако искат да продават, всички трябва да са съгласни.

# 572
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
По казуса на Шери - виждала съм подобен случай на нейния и разправията беше голяма.
Сестрата се изнася при мъжа си. Братът остава с майка си в семейното жилище, защото така му е по-лесно. Води си и мома там, и две деца си правят. Намеци и разговори от страна на сестрата за делба се отхвърлят. Тя се свива заради племенничките и набиването на вина - как тя има къде да живее, пък иска да изгони децата им на улицата. След смъртта на майката семейството отказва да плати половината дял, защото няма тази сума. При продажба няма да им стигнат парите за достатъчно голям ап, пък вложили прекалено много пари за на дъщерите стаите. И мотаене и разправии. Вероятно по съдебен път си е изискала дела сестрата(загубих връзка с тях и не знам как са си решили проблема). Но това са много разправии, караници, единият се оказва лош, че си иска своето.
В случая на Шери, може би, точно така ще стане - ще се разправят след това, братът ще заяви, че няма пари, за да и изплати дела и, че е меркантилна и иска да продаде дома му, ще я мотае, пък може и сметки да натрупа, които ще трябва и тя поравно да плаща, без да е живяла там.

И аз съм виждала такъв случай и както и в този от сметката се изваждат годините в които едното дете - със семейството си в случая - е живяло заедно с родителя до неговия край. А това никак не е лесно.

И на Шери го казвам същото - ще дойдат години, в които ще си доволна, че майка ти не живее сама, а с брат ти, защото това ще е неописуемо облекчение за тебе, да знаеш, че не е сама.  А времето върви бързо.

Аз пък мога да се обзаложа, че ако майка им се разболее, стигне се до болници, залежи се,  Шери-то ще бъде призована да се включи, и с пари, и с грижи...

# 573
  • София
Майка ми ме е обичала безусловно, което не пречеше в по-късни години да ме критикува и кастри. В някои случаи основателно, в други - не толкова. Моят брат й беше душеприказчик и защитник срещу лошия съпруг. А понеже аз бях слабост на баща ми, тя някак пренесе част от отношението към него върху мен. Което не ми пречи да си спомням как ме лигавеше като малка.
Смятам, че в основата бяха не особено добрите отношения с баща ми. Между тях нямаше особени чувства, поне което аз помня, по-скоро общи задачи, които трябва да се свършат. Първо гледали деца, после старци, после внучка... както се пее в песента "винаги двама винаги". А и майка ми не беше оправна и пробивна в живота, тя си работеше съвестно и толкова. Но дори по соцвреме това не беше достатъчно, и това го виждам като причина да не се разведе, освен тогавашните нагласи.

# 574
Скрит текст:

Аз пък мога да се обзаложа, че ако майка им се разболее, стигне се до болници, залежи се,  Шери-то ще бъде призована да се включи, и с пари, и с грижи...

Предполагам, че ще се включи и без да е специално призована, но възможността да се прибереш вечерта у вас при семейството си и да знаеш, че родителят ти не остава сам не се плаща с никакви пари, или ако се плаща, плаща се с много.

Тя ме разбра.

# 575
А защо да не си помагат с един пазарен наем, едното жилище е празно. Ще има и за ремонти, и за сметки.
От лоши отношения така става, че всичко се разпада.
На брата му е мъчно за дома, ами да ходи там да действва, но и той паразитник някакъв.
Да стои празно жилище е безумие.

Последна редакция: вт, 13 юни 2023, 00:02 от Анонимен

# 576
  • София
Куку, честито ти , да са много късметлии и щастливи младите!
Всеки може да поиска делба, но ако искат да продават, всички трябва да са съгласни.
А делбата какво е? Не е ли точно това?
ММ се е запънал като магаре, хем имотът стои като мавзолей, там никой не ходи и не кани гости, а е на час път. Свекърите вложиха немалко пари и до 2021 г. си живееха там. Истина е, че чичо му е на 86, няма деца, жена му също е на тези години, може тя да има племенници, които евентуално да наследят нещо.
Сиско, честито! Живи и здрави да сте всички! Относно делбата, всеки съсобственик може да иска делба. Ако другите собственици не искат да продават, няма как доброволно да се подели. Но може да иска да се изплати дялът му.
А как ще се определи делът му, ако имотът не е продаден? По оценка на общината ли, пазарна ли, не съм наясно. Всъщност не е моя работа, да се оправят.
Аз сега съм се замислила за щерката, че жилището е на мъжа й, купено преди брака.
Да настоявам ли да я включи в ипотеката и да са СИО или да изчакам известно време? Защото факт - предстоят сериозни ремонти, вярно че той е с голямата заплата, обаче и тя ще дава, винаги съм я учила така.
От тукашните теми вече съм нащрек.

Последна редакция: пн, 12 юни 2023, 17:15 от Cuckoo

# 577
 Шери,
Ти не само имаш право на ключ и достъп до съсобствено жилище, но и ако разбиеш и смениш, никой не може и нищо да ти каже. Направи го с ключар и с  протокол, те , мисля, и ключарите ще ти искат удостоверение за наследници.„ Снимай състояние, вземи свидетели, да не каже после някой ,че си ги обрала. Опишете вещи, всичко.
Ти можеш да отидеш и да живееш там, а ако някой ти поиска обезщетение за лишаване от ползване, да го поканиш да дойде и той да живее там. Имаш много варианти, но не и да стоиш да те навиква майка ти колко си меркантилна. Бреееййй.
На такива казвам "Хем шуто, хем боде"

Куку, делбата е процедура, някои може да иска да го изкупи и да плати на другите. Ако никой не го иска, отива на публична продан и оттам го купуват трети лица с помощта на съдебен изпълнител.
Ако обаче сега искат да го продадат, без делба, всички участват в продажбата.
Има и една покана за изкупуване, има и една друга врътка единият да дари частта си на трето лице и после третото лице да заведе делба. Адвокатски врътки , но стават. За да се заобиколи съгласието. Питайте читав адвокат. Стига да има купувач, може да се заобиколи делбата.

Последна редакция: пн, 12 юни 2023, 12:41 от tays

# 578
  • София
Значи наистина могло да се продава - със ЧСИ и публична продан, но предполагам, че не е изгодно икономически.
Само слушам разни щуротии, вкл. свекърва ми нищо не попитала за сватбата на внучката си (тя реши да не присъства), а веднага започнала латерната за чичо му. Но това е за другата тема.

# 579
.

Последна редакция: вт, 13 юни 2023, 00:03 от Анонимен

# 580
Значи наистина могло да се продава - със ЧСИ и публична продан, но предполагам, че не е изгодно икономически.
Само слушам разни щуротии, вкл. свекърва ми нищо не попитала за сватбата на внучката си (тя реши да не присъства), а веднага започнала латерната за чичо му. Но това е за другата тема.

Не е изгодно, защото делбата е двуфазна съдебна процедура, може да трае години. Някой да умре, конституират се нови наследници. Назначава се вещо лице, пазарна цена, но към момента на оценката. До публична продан може да нарасне, да се обезцени, да се съсипе. Съдебният прави нова оценка, прави първи търг, ако няма желаещи, намалява цената с 20 про.
И аз спирам, защото се завихрих, а не сме по темата Blush

# 581
Sherilyn нищо не можеш да направиш. Или правиш ремонт заради майка си и забравяш или оставяш и каквото има да става ще стане и след това обаче нещата ще се решат.
А това с общо и поравно ... е най-голямата тесла на света. За всеки по нещо вяло ... така няма разправии.
Аз съм го правила тоя номер, да правя скъпи ремонти в жилището на майка ми, което е всъщност и на трима ни (майка, брат, мен).
Ако правиш такова нещо имай предвид, че просто прежалваш парите, никога няма да ги видиш. Отношението й, все едно си второ качество човек също няма да се промени.
Не те съветвам да правиш като мен, освен ако нямаш много излишни пари.
Шери, ако искаш пиши на лично, защото много от нещата нямам желание да ги разкажа публично, но накратко - недей да наливаш пари там, добро няма да видиш.

# 582
Има един вариант - размяна на четвъртинката с доплащане към брата и  заем за другото от дела му за празния апартамент, наемът ще го изплати и си е собствен. Няма  намеси, спорове. Ако е съгласен.

# 583
Подкрепям Бор_яна за уреждане по този начин на финансовите отношения. Пари за основни ремонти в сегашното положение не бих наливала , те ползват и е редно  те да поемат текущите ремонти . Опитвам се да не съм черногледа , но след последните страници , с чиста съвест бих посъветвала Шери да спазва здравословна дистанция. За празният апартамент - ходила ли си до там, за да си сигурна , че е заключен и друг няма достъп?

# 584
.

Последна редакция: вт, 13 юни 2023, 00:03 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт