Паническо разстройство - 57

• 41 784
  • 741
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Анонимен, ти какви лекарства пиеш за тревожността и хипохондрията? Тя хипохондрията се овладява, когато се овладее тревожността...

Мигла, с апетита нямам проблеми. Бих ял пици, дюнери, пържени кюфтета с пържени картофи, ако можех... Засега си спазвам диета от само течни храни, общо взето менюто ми е един ден пилешка супа, на другия ден манджа с картофи и това е. Имам си леки болки още и усещам, че не съм за малко по-сериозна и най-вече по-разнообразна храна, не че не ми се иска...

# 106
Не знам какво се случи при мен, но от една седмица схм с ужасно замайване/световъртеж. И напрежение в главата - на челото и леко отгоре. На ад схм от 1г и 3м. Чувствах се много добре. И една сутрин като станах така ми се завъртя всичко и от тогава край. Бях и на невролог. Вика, че нямам неврологичен проблем. Ама и като чу че съм на ципралекс му стана ясно все едно и вика или успокоително, аз не ги понасям и отказах, или флуанксол. А тамън свалих килограмите дето бях качила от него Sad на някого случвало ли се е?

# 107
Не знам какво се случи при мен, но от една седмица схм с ужасно замайване/световъртеж. И напрежение в главата - на челото и леко отгоре. На ад схм от 1г и 3м. Чувствах се много добре. И една сутрин като станах така ми се завъртя всичко и от тогава край. Бях и на невролог. Вика, че нямам неврологичен проблем. Ама и като чу че съм на ципралекс му стана ясно все едно и вика или успокоително, аз не ги понасям и отказах, или флуанксол. А тамън свалих килограмите дето бях качила от него Sad на някого случвало ли се е?

Аз до преди няколко дни бях със същия проблем. Имах световъртеж, който се появи изведнъж и продължи повече от месец. Усещах напрежение в главата, между очите и във врата. Също бях на невролог, който ми каза, че нямам неврологичен проблем.
До миналата седмица също бях на ципралекс. Сега започнах Дуксет, по предписание на пси.
Аз пък започнах да усещам едно мравучкане в лявата ръка и левия крак. Мисля, че е от новия АД. Поне не съм тревожна, или не много.

# 108
  • София
А доколко е правдоподобен вариантът проблемите да са от изчерпан серотонин в мозъка?

# 109
Няма вариант на изчерпан серотонин. Но и изследванията в тази насока не са много добри, но и никой не търси причини за ГТР и ПР. По скоро една скорошна теория смята, че рецепторите за серотонина са както при инсулиновата резистентност - серотонин има, но самите рецептори не работят както трябва. Но и това не си дават зор особено да го установят. В това в медицината няма пари, затова и не се търси.

П.С. Как правите тия тестове за депресия, докато приемате АД? Тия тестове са за предварителна оценка Simple Smile Не са за след започване на АД.

# 110
  • София
След започване на АД могат да се ползват за оценка на текущото състояние, дали има подобрение.

# 111
  • Варна
А доколко е правдоподобен вариантът проблемите да са от изчерпан серотонин в мозъка?
Веднъж споменах по назад, че се занимавам (абе направо го гледам) с роднина от четири години доста зле психически.
Занимаваше се със собствен бизнес, с какъвто прост човек не може да се занимава, в момента е абсолютна развалина. Всякакви "диагнози" са поставяни без шизофрения. Биполярно също...       Аз си го знаех, но това само ми затвърди, че диагнозите в психиатрията са само условности, подробности.  
Историята е дълга.

Та в началото още, което само според него е началото, според мен се появи причина за засилване на съществуващата му вече психическа нестабилност ....шок и ужас.
Беше сигурен че е някаква страшна психична болест, а и живя с лекари доста време, които го обсебиха с идеята за "химичен дисбаланс" при психичните проблеми.
И изследва си серотонина, защото това му беше натрапвано от бившата му жена вече - нисък серотонин, сигурен в резултата че ще е нисък.
Изследването показа серотонин на горната граница на нормата....!!!

А прекалено висок серотонин пък не означава непременно нещо добро, май се завишаваше при някои чисто физически болести, някои видове тумори.
Ако се направи експеримент на изследване на серотонин на един човек в един и същи ден 5-10 пъти, съм сигурна че стойностите ще са различни.
Това е безсмислица, за това и никой не го изследва.
Смисъла е да се работи върху емоционално душевният статус на човека.

Последна редакция: нд, 26 фев 2023, 12:01 от VassiLea

# 112
Enyo, благодарско за разясненията! Аз с моите симптоми изобщо не знам, къде попадам. Имам от всичко и психически, и физически, както и хипохондрията. Минах през паник атаки, сърцебиене, стомашно - чревни неразположения като гадене, повръщане, разстройство, безапетитие и страх да хапна нещо, защото стомаха ми беше в непрестанен спазъм.Подтиснатост, рев, не виждах смисъл в живота, дори в трудните моменти си казвах, че е по-добре да умра.Идваше ми да изляза вън, да бягам и да крещя. Отделно по 5 поредни тотално безсънни нощи, с аритмия, мъждене на сърцето, треперене и черни мисли. Нямам хоби, но в къщи нищо не ми се правеше, всичко правих машинално с една особена тежест в гърдите и дълбоко в душата.
От седмица сякаш се чувствам по-добре. Дори вчера имах приповдигнато настроение, което не ми се е случвало от месеци наред.
Тук е момента да отбележа, че мъжа ми дава голяма подкрепа. Наистина да прояви толкова загриженост. Дори спряхме да се караме, което преди да ми се случи цялото това нещо се случваше често. Изкара всяка една без сънна нощ с мен. Взе децата при  него в друга стая да спят заедно, а аз сама, за да не ме буди никой нощем. Мисля, че доста го притесних, но сега се надявам да вървя към подобрение.
В такива моменти малко хора разбират отсрещния, какво изпитва, защото просто не знаят. Затова очаквах и мъжа ми някак да не успее да разбере това, което изпитвам. И мисля, че това още повече ни сплоти, а имах притеснения, че ще се уплаши или ще си помисли, че правя капризи.
Мигла Аз си купих златен корен, но така и не започнах да го пия, защото се влопих доста и премина на АД. Мисля, ако приключа с АД, след това да за почна да го пия. Увеличава нивата на серотонин и чисти тревожността. Поне това, което чета.
Световъртеж получих преди 3 г. една сутрин в 5 часа и имах чувството, че получавам инсулт. Всичко ме завъртя жестоко, не можех да мръдна, повърнах. После още няколко дни леки световъртежи имах и започнах да пия хомеопатично, но като спряха, спрях и да го пия.
Аз мисля, че по принцип съм си тревожен човек, това ми е още от детството и сега просто чашата ми преля. Баща ми е такъв  и той цял живот страда.

# 113
  • София
Има логика в това за рецепторите сравнено с ИР, реално да си имаме серотонин в кръвта, но клетките да не реагират правилно.
Снощи четох за механизма на действие на АД, но нещо не го асимилирам това "обратно захващане" и т.н, някой може ли да го обясни на прост лаишки език Simple Smile
Излиза, че хапчетата не ни покачват нивата на серотонин, а го разпределят, където трябва, за да не се загуби ли и ако не ни набавят серотонин, как тогава става този серотонинов синдром?
Може да ви се стори странно какво толкова ме интересува механизма на действие, просто съм любознателна Simple Smile

# 114
Пети ден съм на Дуксет, 30 мг дневно. Усещам леки странични ефекти като вътрешно трептене и превъзбуда, тремор на долен клепач, трудност при концентрация. Кога мога да очаквам да отшумят тези състояния?

# 115
  • София
Пети ден съм на Дуксет, 30 мг дневно. Усещам леки странични ефекти като вътрешно трептене и превъзбуда, тремор на долен клепач, трудност при концентрация. Кога мога да очаквам да отшумят тези състояния?
Преди този АД пила ли си друг или за първи път започваш?
Предстои ми да мина на ад със същата активна съставка и се ослушвам за отзиви Simple Smile
Това, което описваш моментно ли е или ти е постоянно?

# 116
Предстои ми да мина на ад със същата активна съставка и се ослушвам за отзиви Simple Smile

Преди това бях на Есцитил, после го спряха и продължих с Ципралекс. Поради възникнала скоро тревожност, пси ми спря Ципралекса и го смени с Дуксет. От Есцитила се чувстах много добре и като го започнах нямах никакви странични ефекти. Много жалко, че го спряха.

# 117
  • София
Василеа, а знае ли се твоят роднина защо е в това положение? В миналото имал ли е психични нелекувани проблеми?

# 118
  • София
Лиана, това са все хубави новини, които споделяш! Пожелавам ти светлите моменти да се увеличават все повече и да станат пак част от ежедневието ти! И подкрепата от семейството е нещо много важно, късметлийка си и в това отношение. Нашите не ме разбират, но поне ме подкрепят, което хич не е малко.
Какви АД пиеш и от колко време?

# 119
  • София

Преди това бях на Есцитил, после го спряха и продължих с Ципралекс. Поради възникнала скоро тревожност, пси ми спря Ципралекса и го смени с Дуксет. От Есцитила се чувстах много добре и като го започнах нямах никакви странични ефекти. Много жалко, че го спряха.
Спрели са Есцитил по аптеките ли?
А това, което сега описа от Дуксета, на моменти ли ти е?
Преди години Стимулотон беше изчезнал по аптеките и взех Золофт, уж една и съща активна съставка, еми побърках се няколко дни, мн зле ми повлия, а тогава си бях стабилна, добре че бързо дойде Стимулотона.
Принципно съм така и с метформините за инсулиновата резистентност, на различни фирми ми понася различно

Общи условия

Активация на акаунт