Паническо разстройство - 57

• 41 815
  • 741
  •   1
Отговори
# 120
Венчо, бяха го спряли и никъде не го намирах, затова продължих с Ципралекс.
Иначе сега страничните ефекти ги усещам постоянно. След втория ден на прием започнаха спорадично, но с всеки изминал ден стават по-осезаеми и постоянни.
Все пак ще изчакам да минат поне две седмици и ще се надявам да отминат, ако не, ще ходя да ми изпишат нов.

# 121
Enyo споделям последното лечение, защото предходно отпреди Нова година беше пълен провал.
От началото на февруари започнах с постепенно увеличаване на Серопрам, сега съм 2 пъти по 1/2. Флуанксол 1 на обяд. Щях да вкарвам и Прегабин, но имах пак 3 безсънни нощи с екстрите и силната тревожност, и пси ми вкара Ксанакс. Ксанакса го пия по 1/2 оъшт 0.25мг сутрин и обед, а вечер по 1 от 0.5мг. В понеделник съм при пси, защото мисля, че ще започнем да намаля е Ксанакса. Притеснява ме факта, че Ксанакса го пия вече 3-та седмица и да не се пристрастия. Тук ме успокоиха, че няма такава опасност. А после след като спра Ксанакса не знам, дали ще започна Прегабин. Едва от седмица се чувствам нормално, някак се притъпиха нещата и не знам, към кой път ще ме насочи пси.

# 122
  • София
Иначе сега страничните ефекти ги усещам постоянно. След втория ден на прием започнаха спорадично, но с всеки изминал ден стават по-осезаеми и постоянни.
Все пак ще изчакам да минат поне две седмици и ще се надявам да отминат, ако не, ще ходя да ми изпишат нов.
Дано поразминават бързо и да ти помогне!
Пиеш ли бензо, ако стане нетърпимо ?

# 123
Дано поразминават бързо и да ти помогне!
Пиеш ли бензо, ако стане нетърпимо ?
За първи път, в понеделник пих Лексотан 1 т. Иначе не съм пила бензо.

# 124
Някой по -нагоре пита за приспивателно без рецепта.
Включвам  се да кажа , че аз използвам Атаракс.
Преди лягане пия Габа, Триптофан и Мелатонин, ( обикновено ги стартирам в предпролетно време и малко преди да настъпи есента)  ала понякога се случва да се събуждам няколко дни подред около 3 и да стоя будна около час.
Обикновено и слънчевия сплит ми е стегнат в такива моменти, а и пулса ми е учестен. А това страшно много ме плаши и някак очаквам да дойде големия ужас Simple Smile
И понякога той , разбира се, идва
Снощи беше поредна такава вечер и в един момент много силно ме стегна слънчевия сплит, омекнаха ми крака, ръце, учести ми се пулса, започва мъчителното хипервентилационно дишане, нуждата да избягам ….та изпих 1/3 Атаракс.
Зная, че това сигурно е бебешка доза, но на мен ми действа и сънят ми се удължава с два, три часа.

Последна редакция: нд, 26 фев 2023, 15:10 от Анонимен

# 125
  • София
Атаракс е с рецепта. Мелатонин и алора са без и са също за сън.

# 126
Има вече есцитил, но не във всяка аптека. Виж в Софармаци.

# 127
  • Варна
Василеа, а знае ли се твоят роднина защо е в това положение? В миналото имал ли е психични нелекувани проблеми?

Мигла,
За мен тук при психичните проблеми нещата не са аналогични на физическите болести. Примерно ако не се лекува рак в началните стадии, става лошо дори и фатално.

Така поставен въпроса не мога да му отговоря, защото за мен пиенето на
хапчета не е лечение.
Аз  понятия като
 " болести", "здравости, " лечения", " нелекуване",.....не усещам по отношение на психичните проблеми.
Не мисля, че има на планетата някой напълно  "психически здрав"/съвършена/идеална/завършена личност.
Има една приказка "Всеки е башка луд/ всеки си е луд по своему"
Ами човек трябва да е малко "луд" или нестандартен за да го изживее този живот, да реши един или друг проблем или да сътвори нещо ново.
За мен нещата не се свеждат до химични елементи и имена на лекарства, а до двете основни чувства страх и любов, и всички други чувства които са между тях, дори и техни разновидности могат да се нарекат.

Моят човек никога не е бил идеален/  "психически здрав", винаги е бил нервак, но това не му попречи да е предприемач в дадена сфера, да се ожени и има две деца.
Просто имаше грешни представи какво е това да обичаш една жена. От наивността му в семейните отношения нещата забиха в семейни, фирмени и финансови измами и работата изтрещя.
И въпреки всичко което му причини тази жена, той продължава да я обича.
Та диагнозата му  за мен не е нито една от тези дето му поставиха психиатри, а патологично влюбен.
Патологично щото се доказаха в съда измамите на бившата му жена..
Но историята е много дълга....

И нещо, което наблюдавах последните месеци, на някой може да му е полезно, не знам. Психиатър реши, че трябва да му се изследва Лития, който бил важен елемент при Биполярното, а и при депресия и не само....
Отива в лабораторията, вземат кръв.
На следващият ден се обаждат. Резултатът бил цитирам "ненормална работа", съмняват се в тяхна грешка при взимане на материала.
Извикаха го за ново взимане на кръв за тяхна сметка,  резултата излезе още по-лош.
Психиатъра почна да нищи каква е тази работа, да го разпитва за битовизмите му.
Стигна до въпроса "по колко вода на ден пиеш".
Въпреки, че роднината ми пие и по повече, каза 7-8 литра на ден.
Психиатърката се хвана за главата. Категорично заяви, че това било причината за почти изчезналия Литий, отмивал се от многото вода, Да не надхвърля 1,5-2 литра на ден.
След две-три седмици отново си изследва Лития, при намален прием на вода. Беше в норма, макар и близо до долната граница.
Заключението на психиатърката беше, че не се подобрявал човека психически, защото многото вода явно отмивала не само Лития, а и всички лекарства които взима.
Е,.... не че сега като намали водата  лекарствата подействаха де, и вече няма психични проблеми.
Това последното за водата го написах като пример как дозата може да прави нещо в случая водата и лекарство и отрова .......
Защото нали всички са чували, че водата е много полезна и колкото повече, толкова по добре...

Последна редакция: нд, 26 фев 2023, 18:38 от VassiLea

# 128
Възможно ли е спиране на АД да окаже влияние върху хормоналния дисбаланс?

# 129
  • София
Василея, благодаря ти за разказаното! Дай Боже твоят човек намери сили. За пореден път виждам, че нещата са много комплексни и винаги има и конкретен повод.

Последна редакция: нд, 26 фев 2023, 22:17 от Мигла

# 130
Селективните инхибитори на обратното захващане на серотонин (SSRI) избирателно потискат невроналното усвояване на серотонин в аксоплазмата на невроните на главния мозък. С други думи аналогично бета блокерите от различните поколения бяха неселективни, слабо селективни и селективни. Най ефективни за тревожност бяха второ поколение. Не може да се обясни с прости думи, но е нещо като в колата да има 3 резервоара с бензин различни мощности и системата да си смесва чрез алгоритъм точния микс. Без система прави хаос и колата работи неправилно.

# 131
Венчо, ето тук е обяснено за инхибирането, възможно най-опростено:

Механизмът на действие на тези препарати е повлияването на риъптейка (обратното всмукване) на неврохормона в синаптичната празнина. Казано на български, това ще рече следното (и е полезно да го знае човек, за да разбере някои особености в действието на препаратите):
Единственият начин два неврона да си предадат сигнал е чрез т.нар. синапси. Синапсът е място, където двата неврона почти се допират, нещо като “вендуза” между тях. По ръба тя е затворена, а отвътре има кухинка, тясна като цепка. Импулсът се предава, като предаващият неврон отделя в цепката неврохормон (специфичен за всеки неврон; има над 100 различни неврохормона; различните неврохормони играят в мозъка различни роли; много често на различни места в мозъка един и същи неврохормон играе различна, понякога противоположна роля). Хормонът преминава цепката и се свързва към рецептори върху приемащия неврон, и така го възбужда. Рапорт даден – рапорт приет!
Синаптичната цепнатина постоянно се почиства от неврохормона – иначе той ще си стои там завинаги, и приемащият неврон ще бъде постоянно възбуден. Почистването става по два начина: разграждане и обратно всмукване. Разграждането се извършва от специални ензими, които са в кухината, и химически разпадат неврохормона на съставните му части. Обратното всмукване се извършва от стената на предаващия неврон: след като впръска неврохормон в цепнатината, невронът моментално започва да си го изсмуква обратно. Така хем помага на разграждането да освободи синапса, хем си спестява от труда да произвежда неврохормон наново. (Съставните части на разградения неврохормон също се всмукват обратно, и рециклират пък на ниво суровини. Мързелива работа…)
Ако искаме да засилим предаваните импулси, можем да го направим или като добавим в цепнатината повече неврохормон (което винаги е трудно), или да попречим на почистването от него, като попречим на разграждането му или на обратното му всмукване (което е доста по-лесно – добавяте препарат, който прилича на неврохормона, но не се разгражда или всмуква така лесно, и съответните механизми се “задръстват” с него). Тъй като огромната част от почистването (над 90%) се извършва от обратното всмукване, много по-ефективно е да блокираме него. SSRI препаратите правят точно това – те блокират обратното всмукване на неврохормона в тези синапси, които използват като неврохормон серотонин. (А SNRI – и в тези, които използват норадреналин.)

# 132
Jein531, от колко време си на Дулсевия 60? Добре ли ти понася като цяло?

Elinor7, да, аз вдигнах Стимулотон на 1 и 1/2, обаче без голям ефект вече две седмици. Стискам палци да ти повлияе добре и бързо новата доза. В момента при мен депресията надделява в някои дни, в други тревожността е по-силна, но и физическите болежки мн ме тормозят и ще пробвам да мина на Аритави (дулоксетин) 30 мг за около месец и ако ми понесе, ще мина на 60 мг.
Тези от вас, които пият или са пили дулоксетин, споделете как сте/били с него?
Да мисля, че е добра Дулсевията. Помага за овладяване на тревожността, но процесът е бавен. Точно така нека организмът свикне месец и после да вдигаш. Имах предвид, чв понякога може да има леки странични ефекти, но те изчезват.

# 133
Пети ден съм на Дуксет, 30 мг дневно. Усещам леки странични ефекти като вътрешно трептене и превъзбуда, тремор на долен клепач, трудност при концентрация. Кога мога да очаквам да отшумят тези състояния?
Преди този АД пила ли си друг или за първи път започваш?
Предстои ми да мина на ад със същата активна съставка и се ослушвам за отзиви Simple Smile
Това, което описваш моментно ли е или ти е постоянно?

Преди това бях на Есцитил, после го спряха и продължих с Ципралекс. Поради възникнала скоро тревожност, пси ми спря Ципралекса и го смени с Дуксет. От Есцитила се чувстах много добре и като го започнах нямах никакви странични ефекти. Много жалко, че го спряха.
Спрели са Есцитил по аптеките ли?
А това, което сега описа от Дуксета, на моменти ли ти е?
Преди години Стимулотон беше изчезнал по аптеките и взех Золофт, уж една и съща активна съставка, еми побърках се няколко дни, мн зле ми повлия, а тогава си бях стабилна, добре че бързо дойде Стимулотона.
Принципно съм така и с метформините за инсулиновата резистентност, на различни фирми ми понася различно
Как разбра, че имаш Инсулинова резистентност? Какви симптоми имаше?

# 134
Значи пак да попитам някой има ли от тревожността усещане за пърхане между гърдите и особено като лежи наляво усещане на пулса на сърцето? Ходих на кардио и казаха, че имам екстрасистоли, взимам Амаритон 50 мг. Но усещането да лежиш наляво и да усещаш как тупти сърцето постоянно ме кара да лежа на другата страна.

Общи условия

Активация на акаунт