Паническо разстройство - 57

• 41 816
  • 741
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Здравейте! Не ме пуска аритмията, цял ден и взех лексотан, а забравих че пия аугментин. Въоще аритмия и лексотан дали се понасят? Имали ли сте през деня аритмия за повече време ? Кога е опасно?

# 646
Здравейте! Не ме пуска аритмията, цял ден и взех лексотан, а забравих че пия аугментин. Въоще аритмия и лексотан дали се понасят? Имали ли сте през деня аритмия за повече време ? Кога е опасно?
Каква е тая аритмия, диагностицирана ли е, лекувана ли е? Ако са обикновени екстрасистоли или единични прескачания, няма нищо особено.

# 647
  • София
Незнам каква е аритмията, трябва да посетя лекар. Пулса ми е нисък, кръвно добре и аритмия нз апарата се отбелязва. Аз усещам притупване сякаш.. знам ли ново е за мен

# 648
  • Цюрих
Аз имах преди време много ускорен пулс, аритмия. Ходих на кардиолог, каза че е от тревожност.
Става ми предимно като ми се натрупа безсъние. През последните 2 седмици имам пулс до 110-130 като ме изтресе паниката и после веднага пада до 80,след 20мин 56.Меря си кръвното и само от притеснение, че може да е високо, го вдигам. В момент на ПА апаратът ми замерва кръвно от 150/100, даже до 180.На второ мерене пада до 150,на 3то до 140/90,след 20мин вече е 120/80.Отчита също и аритмия, излиза една иконка със сърчице.
Така че всички екстри може да си получиш накуп, според мен.Като имам горещи вълни, също усещам да ми прескача. Не знам как са горещите вълни при вас, но при мен е така-става ми топло, предимно на торса и си усещам бузите и главата, гърдите пламнали. Все едно съм в казан с вряла вода. Започвам да се потя и косата на тила ми става мокра за минути.Усещам леко притеснение или страх, или тревожност и тогава ми избухва нещо в слънчевия сплит. Това е моментът с кръвното и палпитациите. След 1-то цунами идва 2ро,3то и за 20 мин затихва. Кръвно, пулс, се нормализират, обаче аз се стресирам. И като се филмирам, нмога вече да разбера от какво са ми симптомите-от главата или от г... за. 🤣🤣🤣

# 649
А някой от вас да е имал трептене на някоя част от тялото.Преди криза преди започваше да ми трепери устната от едната страна ,бях питала тогава лекарката каза ,че не е притеснителен симптом .Но сега от няколко дена пак започна така да ми трепти и от страх да не получа криза удрям половин ксанакс и се оправям .Дали има общо с нервите се чудя или да изследвам някакви витамини ,само това не съм пускала .

# 650
  • София
А някой от вас да е имал трептене на някоя част от тялото.Преди криза преди започваше да ми трепери устната от едната страна ,бях питала тогава лекарката каза ,че не е притеснителен симптом .Но сега от няколко дена пак започна така да ми трепти и от страх да не получа криза удрям половин ксанакс и се оправям .Дали има общо с нервите се чудя или да изследвам някакви витамини ,само това не съм пускала .
Допълвам се - Шоколад, свързваш ли тези моменти на горещите вълни с нещо, което се случва в точно този момент? При мен като се случат са придружени и с адска тревожност и страх, но се случват от нищото седя,стоя, яла,пила вода, все е тея...
Сегашният ми период на криза започна така, само като те чета и се сетя за чувството и ме хваща страх

AleksandraES, клепачите на мен се е случвало да ми трептят, но не свързано с кризи. Потрепвали са ми и мускули на корем,крака,ръце.
Ако имаш възможност, пусни си изследване на Д, Б12,фолат,магнезий друго,ако някой се сети да допълни.

Последна редакция: нд, 30 апр 2023, 19:54 от vencho82

# 651
  • Около Костинброд
Здравейте. Не съм сигурна дали имам паническо разстройство, но от 2019 година получавам паник атаки. По принцип от малка имам фобии - от височини, от дълбока вода, от погребване жива. Съответно избягвам нещата, от които ме е страх. През 2019 г за пръв път осъзнах, че получавам паник атака на едни много дълбоки ескалатори в Санкт Петербург. Дотогава с ескалатори не бях имала проблеми. Покрай ковид периода нещата започнаха да стават по-зле - явно имам и клаустрофобия, пробвах да си правя ЯМР и получих паник атака. На по-високите ескалатори в метрото в София получавам паник атаки. Започнах да имам проблем с шофирането - по завои и при по-високи скорости имам чувството, че колата ми ще излети от пътя, усещам и най-лекото завойче, съответно вече не мога да шофирам по магистрали и високоскоростни пътища. Най-новото е и което понастоящем ми е най-големият проблем е, че скоро летях със самолет и там получих паник атака. Този път обаче бях с приятелка, казах й, че получавам такава и искам да ми говори някакви глупости, за да ме разсее и се размина бързо. Обаче в края на юни ми предстои полет и тогава ще съм сама. И се чудя какво да правя, дали да не си канселирам почивката или да рискувам и да летя сама.
Запазила съм си час за психиатър след около седмица. Като цяло не изгарям от желания да пия лекарства. Но, ако има нещо, което мога да вземам епизодично, само при нужда, бих го пробвала.
Миналата година няколко месеца посещавах психолог, опитвахме EMDR терапия за проблемът ми с шофирането. Не съм убедена, че имаше кой знае какъв ефект.
Сега се оглеждам за психотерапевт. Като цяло не съм запозната с различните школи в психотерапията и нямам идея какво ми трябва. Много ми е важна и локацията, защото живея извън София (до Костинброд) и работя от вкъщи. Из София не мога да шофирам през седмицата, така че като ходя натам, си оставям колата на буферен паркинг и после хващам метрото. Искам да губя възможно най-малко време в пътуване, защото после това време трябва да го отработвам.
По принцип съм интроверт, невротик, избягвам спорове и скандали, преглъщам много неща и правя много компромиси. Страхлива съм. Често изпадам в депресии, още от дете. Животът ми не е това, което искам и най-вероятно никога няма да бъде. Не мога да намеря смисъла на живота си. Просто се нося по течението. Близките ми нямат грам разбиране към хората с лабилна психика, мислят си, че всичко от рода на депресии и паник атаки са лигости. Паник атаките започват да ограничават и малкото свобода, която имам. Ако спра да мога да летя със самолет, ще стане още по-зле. Ще спра да мога да пътувам почти където и да е и от там нататък ще стане още по-зле положението.

# 652
Според мен се обърни към Людмил Стефанов първо,за да ти "избистри" проблемите и да видиш първопричината
https://m.bg-mamma.com/?topic=1201557

# 653
Хора, екстрасистоли, висок пулс, претрепервания, гадене, бодежи, иглички, изтръпвания и какво ли още не. След като се направят прегледите, се обръща внимание на психиката. Повече тук по описанията ви сте по-скоро с хипохондрия, а не с някаква сериозна депресия. Хипохондрия и висока тревожност. В тази посока трябва да се работи.
На мен ми откриха ИР вероятно от АД. Това е положението. Омагьосан кръг.

# 654
Търсете терапевт , който се занимава с когнитивно-поведенческа терапия.
По-дълбинните нямат такъв бърз ефект и е добре да се прилагат на по-късен етап, когато симптоматиката е овладяна.

# 655
  • Цюрих
Понякога мога да получа ПА от някакви неприятни случки, преди полет(аз също мразя да летя и ми се е случвало 2х да отменям полет, защото не можех изобщо да стана от леглото от тази фобия), в колата по път или ако някой е болен от  грип вкъщи. Тогава ми се случва  да не спя по 1 седмица и като се натрупа безсъние, започват тревожност и ПА. Получавам тревожност и при горещите вълни. С тях тя си върви като бонус, особено около цикъл. Не се случва да мисля за нещо негативно, като ми стане жега, но обикновено не спя добре в този период. И според мен оттам се отключва.
Така или иначе пия Тритико за сън и с него съм една идея по-добре. Поне спя 5ч без прекъсване, докато ме удари цунамито... Така поне е поносимо. На някакви периоди са тези ГВ, през определен интервал от 4ч,примерно.Като след 1та голяма идват 2-3 малки и затихват. Странно е, ритмично е, нямам обяснение,още не мога да свикна напълно.
Пробвала съм психотерапия, не ми помага.
Сега пия тази билка Агнус Кастус и отчитам лека положителна промяна.

# 656
Георги един въпрос малко извън темата... от 45 дни минах на 1/2 т пропицил...до преди това от години си бях на 1т тирозол и тсх около 2...но нали целя забременяване трябваше да мина на пропицил и да смъкна тсх под 1...та вчера пуснах изследвания и бам чернодробните леко завишени...ендокринолога въобще не се впечатли...каза да си продължавам да си го пия така и ако прекалено много падне тсх ще мина на 1таблетка ...та притесних се щом на половин т имам завишаване....каза да си взема есенциале форте ако искам ..ето ги резултатите....за витамин Д направо съм отчаяна пих капки...пръсках спрей и не е мръднал...та въпроса ми е ок ли е да си стоя така със леко завишени чернодробни...да кажа че не е от алкохол....не пия въобще ..

Това не е завишение. Нищо не е. При хепатит Б примерно е към 8000. При ковид също има над 3000. Това е в норма.
Ама по фертилни не от тритико, а от Витекс може да станете...
Тоя витамин Д се нормализира за 2 месеца с 10000 единици дневно витамин Д3 , приети с Витамин К2 100 до 150 единици.
А добре значи малко над границите нищо не е. .витамин Д може вигантол по 20 капки на ден + к2 мк 7 100 mcg по 1 т на ден?

# 657
Да, добре звучи.

# 658
Здравейте. Аз съм в процес на спиране на АД. На една таблетка амитриптилин съм, бях на 5. До юни съм на 1, и после през ден, два, пет, и така докато го спра окончателно. НО! От една седмица ми е супер скапано, едно меланхолично, гадно, не мога да се зарадвам много, много. Сменям настроенията си често. Днес съм щастлива, утре не, всичко ме дразни, и т.н. Абе гадост! Дали е от спиране на АД, или е нещо сезонно? 😩

# 659
Здравейте. Аз съм в процес на спиране на АД. На една таблетка амитриптилин съм, бях на 5. До юни съм на 1, и после през ден, два, пет, и така докато го спра окончателно. НО! От една седмица ми е супер скапано, едно меланхолично, гадно, не мога да се зарадвам много, много. Сменям настроенията си често. Днес съм щастлива, утре не, всичко ме дразни, и т.н. Абе гадост! Дали е от спиране на АД, или е нещо сезонно? 😩
Аз от 2-3 дни не се усещам много ок. Също намалих дозата на АД от 60 мг на 30 мг дневно. Като намалянето го правих уж поетапно. И се чудя дали е от затъмненията и прочее или от намалената доза. Надявам се да е просто период, защото много ми се иска да спра АД.

Общи условия

Активация на акаунт