Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 70

• 46 328
  • 738
  •   1
Отговори
# 585
Защо обявата трябва да стигне до макс брой купувачи? Ако се намери купувач веднага за исканата цена, какво по-хубаво от това.
Ако веднага го вземе първия, който го е видял, вероятно цената не е била максималната, която може да се вземе.
И въобще, нали тук се говори за пазарни цени - ако не пуснеш имота на пазара, как ще вземеш пазарната цена, и как въобще ще откриеш каква е тя?

# 586
  • Благоевград
Брокерството при нас си има лоша репутация, но се опитват сякаш да я чистят в последните години. Как си обяснявате, че Славена Вътова и разни инфлуенсъри станаха брокери, на луксозни имоти разбира се, но пак са си брокери.
Моят личен опит с тях е с наеми - има и добри, вършещи работа хора, има и нагли и безполезни - като във всеки бранш.
50% от имотния пазар в София в момента се държи от един и същ холдинг, нещата се орегулират и надявам се развиват в положителна посока, поне на мен така ми се вижда от 5- 6 години насам.

# 587
Славна Вътова и сие далеч не са брокери на недвижими имоти.

# 588
Защо обявата трябва да стигне до макс брой купувачи? Ако се намери купувач веднага за исканата цена, какво по-хубаво от това.
Ако веднага го вземе първия, който го е видял, вероятно цената не е била максималната, която може да се вземе.
И въобще, нали тук се говори за пазарни цени - ако не пуснеш имота на пазара, как ще вземеш пазарната цена, и как въобще ще откриеш каква е тя?

Точно такъв ми беше проблемът със съседката. Настояваше да не го пускам за продажба, а да си прави оценка с банков оценител. Естествено не се съобразих, след месец оферта се появи купувач , даде стоп капаро и тя се сега се сърди, че не съм изчакала, пише даже  гневни съобщения да съм се откажела от сделката веднага и да прецакам брокера.

# 589

Точно такъв ми беше проблемът със съседката. Настояваше да не го пускам за продажба, а да си прави оценка с банков оценител. Естествено не се съобразих, след месец оферта се появи купувач , даде стоп капаро и тя се сега се сърди, че не съм изчакала, пише даже  гневни съобщения да съм се откажела от сделката веднага и да прецакам брокера.

Аз изобщо не вдявям какъв й е фирма на тая съседка? Какво ще спечели от това? Какво иска?

# 590

Аз изобщо не вдявям какъв й е фирма на тая съседка? Какво ще спечели от това? Какво иска?

Иска да го купи вече на цената, която ми предлагат другия купувач, но без комисионната за брокера. Един вид съм го използвала да валидира пазарната цена и после продавам на тази цена на друг.

# 591
Как ще им давате 3% на брокерите на новите цени? Пазарете се! Те искат да лапат на апартамент по 10000 лева

# 592
Ами все си мисля, че ако продавач си наеме брокер, той би трябвало да може доста добре до определи цената на имота, така че да не е ниска. Иначе пак казвам, че продавачът си е в правото да откаже сделка с първия клиент и да иска да се пусне обявата в сайтове. Но повечето хора искат определена сума и ако намерят веднага купувач за тази цена, са доволни.

# 593

Иска да го купи вече на цената, която ми предлагат другия купувач, но без комисионната за брокера. Един вид съм го използвала да валидира пазарната цена и после продавам на тази цена на друг.

😄 Много странна работа, че ако го е искала да го купи.. защо след оценка ще го купува? Освен, ако не е имала намерение да се договори с оценителя да даде по - ниска оценка. Възможно ли е това според вас? Вие си я познавате по - добре все пак..

# 594
И каква връзка има банковата оценка с пазарната цена? Тази тема заприлича на тюрлюгювеч. Очаквам да се включи пак Крис и да ни открехне с инвестиции в ДЦК.

# 595
Polikseni,
Искам да си спести всички възможни разходи.
Тук виждам три варианта: 1. Продаваш на който човек е дошъл с брокера. 2. Продаваш на комшийката, но с някаква надценка от, да кажем, 2000 евро - за да ви струва за теб занимаването. 3. Казваш й, че ако се съгласи да плати исканата цена , както и комисионната която ти дължиш на брокера, ще го вземе тя.
Но ако вече си подписала предварителен договор с посочена неустойка, я зарежи. Да не е била толкова елементарна в разсъжденията си

# 596
  • Бургас
Още от първия пост по случая не я харесах таз комшийка. Сърби ме, боли ме, драго ми е.

# 597
Нещо явно не успяхме да се разберем, но тя така и не  предложи цена. Щяла да си прави оценка, но й казали че цената е между 1400 и 1600 е на квадрат. После така й не се чухме, а аз го пуснах в imot. И като се обади след месец, тъкмо се появи купувач чрез брокера, но на цена 1700 Е на квадрат. И сега вече иска да го купи на тази цена, но намалена с комисионната на брокера. Ние не сме близки, аз не живея там от години, виждала съм я няколко пъти. Все ми се струва, че ако някой има сериозен интерес,  ще е по-активен , а не: Недей да се занимаваш с брокери, дай да си направим независима оценка, все някак си ще се разберем за цената и т.н.  Все пак е моя грешка, че не се обадих да кажа- пускам го на тази цена, ако искаш. А вече като съм поела ангажимент към някого, никога няма да се отметна. Аз съм безкрайно голям идиот в това отношение, въпрос на принципи.

# 598
Нещо явно не успяхме да се разберем, но тя така и не  предложи цена. Щяла да си прави оценка, но й казали че цената е между 1400 и 1600 е на квадрат. После така й не се чухме, а аз го пуснах в imot. И като се обади след месец, тъкмо се появи купувач чрез брокера, но на цена 1700 Е на квадрат. И сега вече иска да го купи на тази цена, но намалена с комисионната на брокера. Ние не сме близки, аз не живея там от години, виждала съм я няколко пъти. Все ми се струва, че ако някой има сериозен интерес,  ще е по-активен , а не: Недей да се занимаваш с брокери, дай да си направим независима оценка, все някак си ще се разберем за цената и т.н.  Все пак е моя грешка, че не се обадих да кажа- пускам го на тази цена, ако искаш. А вече като съм поела ангажимент към някого, никога няма да се отметна. Аз съм безкрайно голям идиот в това отношение, въпрос на принципи.

Гониш си интересите все пак... С брокер, ама ще си вземеш паричките. Сигурна съм, че утре, ако и звъннеш и й кажеш да предложи цена - ще ти я бие поне с 10 000 евра. Пък и толкова въпросителни.. с банка ли е, кешова ли е.. ама ще й даде ли банката, няма ли да й даде. Ти предварителен подписала ли си, не си ли... ситуацията далеч не е 50 на 50.

С риск пак някой да ми се разсърди и да реши, че съм брокер 😄 ето това е пример как понякога е по - добре с агенция. Доколкото си спомням ти също беше скептична, но виждам, че вече си се успокоила.

😄 А за комшийката, някои хора са готови да си купят апартамент само и само да не вземе пари брокера 😄

# 599
  • sofia
Скрит текст:
Нещо явно не успяхме да се разберем, но тя така и не  предложи цена. Щяла да си прави оценка, но й казали че цената е между 1400 и 1600 е на квадрат. После така й не се чухме, а аз го пуснах в imot. И като се обади след месец, тъкмо се появи купувач чрез брокера, но на цена 1700 Е на квадрат. И сега вече иска да го купи на тази цена, но намалена с комисионната на брокера. Ние не сме близки, аз не живея там от години, виждала съм я няколко пъти. Все ми се струва, че ако някой има сериозен интерес,  ще е по-активен , а не: Недей да се занимаваш с брокери, дай да си направим независима оценка, все някак си ще се разберем за цената и т.н
Все пак е моя грешка, че не се обадих да кажа- пускам го на тази цена, ако искаш. А вече като съм поела ангажимент към някого, никога няма да се отметна. Аз съм безкрайно голям идиот в това отношение, въпрос на принципи.
Изобщо не е грешка. И да й беше казала, пак щеше да те мотае. Сега го иска, защото имаш купувач, ако нямаш, няма да го иска и ще се пазари.

Общи условия

Активация на акаунт