Юлска мама скубе коси - "Защо това дете не ще да спи!" - Родени Юли 2022 - тема 6

• 19 971
  • 812
  •   1
Отговори
# 315
  • Замък сред облаците
Не бързай с храните, особено на разстройство като го кара. Трябва да се оводнява. Ние над 10 дни бяхме основно на мляко, вчера за пръв път си изяде всички порции храна с апетит! Хремата отмина (сутрин след сън вадя два сопола само) и детето се върна към нормалното си аз. Така че няма какво да бързаш. Млякото е достатъчно хранително, а няма да забрави какво са пюретата, споко.

# 316
Баткото няколко пъти така ми е ревал истерично през нощта и винаги след ден-два имаше нов зъб, така че аз бих заложила на това. И нашия режим малко се обърка тези дни, сутрин започна да става към 8 и нещо, но проблема е заспиването за дрямките. Цял час заспива днес за първата дрямка и вече спи над час, ще преизчисля всичко за 2 дрямки дневно и ще продължим нататък. Вчера по същия начин спа до по-късно, после заспа трудно и спа 2 часа, имаше 2 дрямки, следобедната закуска пак отиде в 19ч и не успях да въведа кайсията. Явно ще се водя по нея, ако стане в 7:30 с всички ще има 3 дремки, ако продължи да спи до 8-9 ще има 2. Поне си заспа сама в кошарата, вярно че отне над час, 2 пъти ходих да я успокоявам, пак я слагах, накрая си заспа без рев. Ох, дано свикне. Нашия кантар я показа 11.6, не знам дали е точен, ама трябва да спре с това заспиване на гърда.

# 317
Аз не виждам как мога да го науча да заспива в кошарата си, като той се изправя в момента, в който го сложа и почва да реве с всички сили, ако не го взема.
Сега мисля пак да почна работа с консултант, щото и с тия хиляда събуждания и въпреки че разбирам че такава е фазата няма да оцелея. А и без това трябва да махнем асоциациите. Иде ми да се гръмна. Толкова зле не е било досега. Не знам как да преценя дали ше избива нов зъб, след като няма да е вече преден. На няколко пъти вече го оставям да пореве, защото нямам сили.

# 318
  • Замък сред облаците
Аз имам май лек напредък с даването на храни за дъвчене. Дадох преди обяда сварени карфиол и броколи и подъвка малко (е,90% отиде по плота на столчето и под него). Но не се давеше дори въпреки няколко инфарктни за мен ситуации къдети лапна по-големи парчета. Един път се закашля без да повръща (а сутринта повърна каша, в която бях изпуснала по-голямо парченце сирене). Догадката ми е, че пюре с парчета го обърква, но само парчета се сеща да дъвче.

Аз не знам какво стана снощи, но Йоан спа цяла нощ, дори биба не е търсил. Чак ставах до тоалетна и като видях, че е 4ч го проверявах диша ли 😅😅😅 Нищо специално не сме правили, явно късмет. Дъъъълбоко се съмнявам да го повтори тази нощ.

Иначе гледам в ИГ един консултантски профил - Аптечка за родители се казва. Подсещат хубави неща - преумореното бебе и недостатъчно умореното бебе спят зле през нощта. Отделно уменията. Така че търсете баланса - дали е много или малко уморено, как спи през деня и т.н.

# 319
Аз не знам какво стана снощи, но Йоан спа цяла нощ, дори биба не е търсил. Чак ставах до тоалетна и като видях, че е 4ч го проверявах диша ли 😅😅😅

Блазе ви! Дано продължи и тази нощ да си спи така добре.

Маги, трудно стана заспиването сама. И не знам ще стане ли пак и кога. Тя все още не става ( и се върти много малко както съм писала милион пъти, вече  ставам досадна), но като легне - лежи. Най-много да се заиграе с една тиха книжка, която е и обиколник или с плюшения заек. Като започва силно да се дере я гушвах и пак я оставях в кошарата и така 2-3 пъти. Реших ако не заспи до 12ч направо да давам обяда и да излизаме. Обаче в 12 без 10 заспа, та чак до 14ч. После обяд и сега в 17ч ще хапне каша и отиваме навън да спи още половин час. Режим  ли е, не е ли, не знам, но горе-долу...

# 320
Това беше и моята тактика когато го учех да заспива в кошарата - като почне да се дере го вземах, успокоявах и връщах пак. В началото се случваше по много пъти и накрая пак заспиваше в мен, но постепенно свикна. Е друг е въпроса, че го правех по време на регресията 4тия месец и беше доста по-малко подвижен, но това сработи при нас.

Между другото качвам една картинка от консултант по сън, за бебетата, които имат асоциация с хранене (кърмене или АМ) за заспиване
Гони се първи или втори вариант, останалите са “проблемни”

Млякото е достатъчно хранително, а няма да забрави какво са пюретата, споко.
Изобщо не съм се притеснила, че ще забрави. По скоро се чудех дали не мога да му помогна с някакви запичащи храни. Знаете големите как минаваме на диета при такива проблеми - картофче, препечена филийка, чудех се дали нещо такова няма да му помогне по-бързо. А и доста връща, когато е само на мляко. Определено му е дискомфортно. Като е на твърди храни е значително по-малко и по-рядко. Чудя се как да му помогна, нищо повече 😊

# 321
Здравейте,
аз се позагубих, но февруари беше много напрегнат, нито един свободен ден не остана. Рожден ден на каката празнувахме на 3 пъти, до България ходихме, срещи по работа имах, 1000000 задачи и така.

Сега изчетох всичко и дано съм запомнила да се включа. Първо АА, съжалявам, че пак се налага да минеш по подобен път. Бързо да влезеш в релси. На болните бързо и лесно да се оправяте.

Мати вече обикаля стабилно пълзейки навсякъде. Не мога да изляза от стаята сама, той тръгва да ме търси и си ме намира за няколко минути, без значение къде съм. Преди около 2 седмици седна сам, от позиция за лазене се изтласна и седна. Вече може и от седнало положение да мине на 4 крака. Още не се изправя, но още не му е и времето. На 20ти става на 8 месеца. Каката помня малко преди да стане на 9 месеца се изправи и започна и крачки да прави.

Фината моторика също има голямо развитие. От няколко дни упражнява пинсетния захват.

Социалното и емоциалното развитие също напредват. Обръща се на името си. Само ако в момента има нещо много интересно пред него не реагира. Закача се с нас, играем на кукук, знае как да получи внимание.

Говоренето също се тренира. И ниски и високи тонове упражнява. Срички реди човека, но още не е казал първа, осъзната дума.

Зъбки има 2, в сравнение със сестра му. Тя по това време имаше 8.

Храненето е на фази, но определено предпочита парчета, или само парчета или пюре с парчета. Иска нещо да дъвче и храната трябва да е студена. Ако е топло и/или е гладко пасирано не се яде, плюе и маже. Това ми беше трудно с пътуването. ЗБВ определено не е много удобно с летене, седмица само ядене вън и на гости. Та така разбрахме, че пюретата дето са за 6+ не ги иска, но 8+ стават. Все още яде малко. Аз не меря, но ако е пюре купено, то половик или 3/4 максимум ще се изядат. Вода се пие само от нормална чаша или МАМ шишето.
А с тази попара ми е голяма гатанка. Още с каката се чудех. Кашите се отричат и критикуват супер много (според мен без особена причина). А попарата ми се струва, че масово се дава и се гледа като напредък голям, подобно на месото. Ама това е вода/чай с хляб. И как ли пък това е по-добро от каша. Кашата първо е направена по стандарти за бебешки коремчета. В състава на хляба има какво ли не, някаква мая и много други екстри. За кашите голяма разправия, с АМ ли да е, сухото мляко се критикува. А сиренето, дето ама хич не се приготвя за бебета в сравнение със сухото мляко в кашата, нищо му няма, само да се обезсоли. Хм, млечни продукти се вкарват да, ама ми се стори пак супер странно това нещо. Че народите дето попара не познават, как оцеляват. Мати получи избор да опита и млечна каша и филийка хляб с малко масло.Той избра филийката. След няколко дни ще предложа крема сирене намазано.

Количка имаме ние, но ни предстоят много пътувания и затова се спряхме на тази https://meinkinderwagen.com/produkt/buggy-ideo/

До 1 година е хубаво да гледат към нас. Някои деца се справят и преди това. Тази се върти във всички посоки, дори и детето да е в нея и е супер малка сгъната. Та така...

А спането при нас е супер ако е достатъчно изморен и се усетим да го гушнем навреме. През деня има 2 дремки по 30-40 минути. Вечер спи от 19 до 6-6:30 с една пауза от 5-10 минути за едно мляко.

Рафи много голяма ми се струва промяната при вас, от гърда до само бебе в стаята. Може би ако е плавно, първо оставаш там и държиш ръчичка, галиш или лежите заедно и след време да я опиташ да е съвсем сама ще ви е по-спокойно. Мати не съм го оставяла сам и няма докато сам не поиска. Гушкам, пея, галя 5 минути, после лягаме един до друг и така заспива. Аз чакам малко и го местя в неговото легло, като преди да си лежи на чаршава сме полежали и двамата на него (цел да мирише поне на мама).

Последна редакция: пт, 17 мар 2023, 19:59 от Mateya Zoe

# 322
Матея, съгласна съм с теб. Проблемът е, че като съм там иска да суче и плаче повече да я взема, а като изляза се заиграва с нещо и забравя за известно време, после пак се сеща и се разплаква, тогава се връщам. Няма как да я гушна или да легна до нея, защото се изнервя повече, че не й давам. Не знам, то всяко чудо е за 3 дни така или иначе, не е някакъв кой знае какъв успех, че веднъж е заспала. Не знам как ще се отучи от асоциацията на гърда със заспиване, като реално тя не заспива докато суче, а суче, за да заспи. Не знам дали го обясних правилно Simple Smile Сутрин и вечер примерно суче по 3-4 мин и не заспива, но като е време за сън и тръгне ли да се унася си търси успокоението, тоест дори да не е на гърда тогава си я търси, за да заспи. Снощи пробвах пак да я люлея на стола, както предната нощ, ами поседя, погледа, унесе се и започна да се върти към мен, защото просто това я успокоява. Дадох и за 1мин и беше засала. Така или иначе и аз като теб не знам дали искам да я насилвам вече да се отучва да заспива на гърда, щом й носи успокоение. Притеснението ми е единствено да не яде много тогава, за да не качва повече кг.

Вчера пак четох Маги Пашова, най-накрая стигнах до рецептите и я довърших, ами тя препоръчва чак на 9м да се замества хранене. Аз започнах захранване на 6 и заместих на 7. Рано ли е...като си изяжда 170 гр, има месо или жълтък, има АМ в кашата, има рапично олио, нужно ли е мляко или си има всичко необходимо? Като яде мляко след пюрето/кашата реално не знам какво количество изяжда и се притеснявам да не я прехраня, затова го спрях.

Матея, аз харесвам кашите много (и тя за щастие). Все още давам безмлечна, днес ще й купя елда и киноа вече, че го отлагам отдавна. С кашите могат да се дават толкова различни видове зърнени култури, а с попарата като цяло е само пшеница ( и други видове сухари има, но са рядкост). Иначе мокър хляб звучи гадно като описание, но на вкус е хубаво, аз много харесвах попарата на децата.

Вчера направихме режима супер и мисля това да остане - 2 дрямки вече. Значи суче докато още спя към 6-7 и продължава да си спи до 8-8:30. Втора закуска кърма към 10ч. Игра до 11 и първа дрямка час-два. Обяд около 13-13:30ч. Игра, следобедна закуска 16:30-17ч и втора дрямка от 17 до 18ч. По този начин в 20ч вечеря и в 21 е готова за сън. С такъв режим вчера заспа непробудно от първия път, събуди се чак към 1 сутринта да сучене. Няма как да набутам 3 дрямки с 3 часови будувания и ставане в 9, просто няма как. Та идеално ни е това, дано се запази по-дълго време преди пак нещо да се промени Simple Smile

# 323
  • Замък сред облаците
Рафаела, в профила на Хедра в ИГ четох че заместването на асоциацията за сън от гърда с друго (играчка, потупване, песничка и т.н) отнемало 4-6 седмици, за съжаление няма много инфо по това КАК всъщност става в нейния профил…

Аз давам спелтова каша със сиренце вместо попара, която го дави 😅 🫣
Хубаво ме подсещаш, че трябва да взема и елдена.

# 324
Когато аз говорих с консултант обсъждахме махаме на биберон, предполагам принципа е същия и за гърда, когато не става въпрос за наяждане. Вкарва се допълнителната асоциация заедно с вече съществуващата, за около 5 дена. Примерно ако досега се е приспивало на гърда, се добавя и потупване, и шъткане. След като свикне с тях се маха биберона от раз и не се дава изобщо. Консултантката каза, че обикновено първите ден-два няма голям протест, но на 3-4 е голямата драма. Ако не се издържи и се даде, препоръча ден-два приспиване с биберон и след това нов опит. Идеята е, че ако го дадеш само веднъж, а после не, за бебето е по-голям стрес и има още повече протест. Ако го дадеш по-дълго време, се вкопчват още по-силно в него. След 1 седмица би трябвало да са отвикнали от биберона достатъчно, че да почне премахването и на допълните асоциации. Препоръча да има и допир и звук в тях (потупване/галене/люлеене и шъткане), премахва се първо шъткането и после галенето по подобен начин. Ако има контакт, било то допир или да те вижда, правиш паузи - потупваш 1-2 минути, спираш за 1-2 минути, после пак. Всеки ден увеличаваш времето, в което няма контакт и намаляш това, в което има. Ако се ползва играчка за сън - препоръча първо да имаш 2 еднакви, защото бебета често се привързват много към тях и става драма ако се скъса/изгуби/пере и тн, и второ - да се носи един ден от майката, в пазва, скут нещо, за да може да се умирише на мама хубаво Simple Smile при нас играчката не проработи особено, не я отразява кой знае колко. Според консултантката за около 3-4 седмици би трябвало да се премине към изцяло самостоятелно заспиване, но за да проработят всичките тези неща е важно да има установен режим и най-вече рутина преди сън. Като се правят промени по съня се почва или от нощен сън, или от първата дневна дрямка като “най-лесни”.

Последна редакция: сб, 18 мар 2023, 10:18 от Muppa

# 325
Когато работих с консултант по съня, първата ни задача беше точно да махнем асоциацията за сън на гърда. Както и Мира каза, въведох допълнителни две преходни асоциации - тактилна и звукова. Тактилната може да е потупване, галене, държане... Каквото бебето харесва най - много. Звуковата по същия начин. Аз шътках, може и тананикане. Консултантката ми каза да не пея с думи, защото се заслушват и съответно рабуждат. Също при тактилната асоциация, не е хубаво да се гали нослето и като цяло да има допир с лицето, защото така бебето се привързва още повече и ще е трудно да се отделим.
В началото си го слагах на гърда, като заедно с това шътках и галех. Не го отделях, просто работех върху това да свикне с допълнителните асоциации. След това лека полека започнах да изкарвам гърдата. Водех се по него и неговите реакции. Да го отделя от гърдата напълно ми отне около 10 дни.

# 326
Еха Лаватера, това е доста добре. А сега колко време преди лягане го кърмиш?

# 327
Маги, кърменето го направих като първа стъпка от рутината преди лягане, така че някъде към 40 минути преди да влезем в спалнята. Това поетапно го направих. Първо беше последна стъпка, после предпоследна и накрая първа. Това за нощния сън. Иначе през деня различно, но обикновено си има прозорец от време между ядене и сън. Още нещо, което пропуснах да кажа - кърменето задължително го изнасяме извън спалнята. Само нощно време когато се буди може в стаята, иначе през останалото време не.

Последна редакция: сб, 18 мар 2023, 13:16 от Лаватера

# 328
Благодаря ви, момичета, за информацията, много ми е полезна наистина! Flowers Sunflower Не съм контактувала с консултант по сън, в интерес на истината сънят не ни е проблем, вечер заспива малко по-трудно и то не винаги, понякога е за 2мин, друг път като онзи ден за час. Но е свързано и с преумората също. Не знам защо обаче хем искам да не заспива на гърда, хем ме е страх да не се отбие, защото много намаля сученето. Само 3 пъти дневно по 3 минути и едно нощно (това е сученето за хранене, иначе за заспиване е само преди нощния сън). Не е достатъчно за лактацията според мен, пък кърменето ми е по-важно от самостоятелното заспиване. Има ли такава опасност според вас?

Сега разглеждам кашите на Хип, не знам къде има по-богат избор да отида, но имат наистина много хубави според мен неща и с много добър състав. Харесах поне 7 вида - 3 млечни без глутен, 3 без мляко с глутен и 1 с глутен и с мляко - всички с плодове. Жалко, че не ги правят като АМ да си отвориш половината и по-дълго време да я даваш. Ще взема вече и няколко бурканчета пюре с месо, защото все още си добавям половинка заготовка към половинка зеленчуково. Така, ден за пазар.

# 329
Рафаела, препоръчваното количество мляко за тази възраст е малко над 400 мл. (нещо между 400 и 500, ако следваме стриктно схемите. Ако даваш каша с АМ това количество АМ влиза в сметката, но ако искаш да кърмиш по-дълго, не те съветвам да заместваш хранения. Така или иначе това не е нужно до навършване на една годинка. Аз лично винаги предлагам след хранене и кърма, не смятам, че ще го прехраня, когато е ял повече просто суче по-кратко или отказва да суче.

Общи условия

Активация на акаунт